Vi investerare bidrar till kronans fall

I den senaste riksbanksrapporten så går man igenom orsaker till kronfallet, och även om man inte vet exakt så ger statistik i rapporten en del indikationer. Historiskt så sjunker valutor för att landet har en dålig handelsbalans eller hög inflation så att det strömmar ut pengar ur landet men det är inte fallet längre. Inte på kort sikt.

Numera är tillverkningsindustrin bara en bråkdel av valutaflödena, runt 5%, och 95% är istället finansinstitut som bollar valutor. Enligt rapporten framförallt i brittiska banker. Siffrorna är enorma. Tydligen flyttas kronor för runt 160 miljarder dollar varje dag, i snitt. Den stora mängden gör det svårt att se mönster både för oss och för riksbanken.

En del av valutaflödena kommer från svenskar som köper aktier utomlands då svenskar just nu pumpar in pengar i USA-fonder. USA-fonder som gått upp mycket och folk hoppar alltid på det som var bra året innan. De köpen bidrar till att kronan faller och dollarn går upp och skapar lite av en självuppfyllande profetia ända till det vänder.

Min misstanke (men vi vet inte säkert förrän efteråt) är att det just nu är ett dåligt tillfälle att investera utomlands med svenska kronor, och det är också det argumentet som riksbanksrapporten och riksbankschefen försöker förmedla. Sverige är billigt just nu så pengar borde flyta in i Sverige istället för tvärtom.

Frågan är bara när pengar börjar flyta till vår svenska krona, och där har ingen något svar. En möjlighet som nämns i rapporten är att kronan hålls nere av ren spekulation (ungefär som Soros+Dennis+500% under 1990-talet) och i så fall kan kronkursen gå upp snabbt när spekulanterna plockar hem vinsten. Det finns dock inga konkreta bevis för att spekulanter har en stor roll.

Riksbanken tänker nu försöka sig på lite valutamanipulation genom att sälja annan valuta som man har i garderoben. Tyvärr i så små mängder att det bara har en chans att fungera genom psykologi, inte på grund av tillgång och efterfrågan.

Mestadels tänker man sig vänta och hoppas att ”marknaden” förstår att kronan är undervärderad. När marknaden ser att våra banker inte kommer krascha trots våran fastighetsbubbla. När marknaden slutar köpa på sig euro och dollar för att man är rädd för framtiden. Det kan ta lång tid.

Själv hjälper jag kronan genom att ta emot utdelningar från USA, vilket tvingar mina banker att köpa kronor för dollarna. Vi pratar tusentals kronor här.

Kommentarer

  1. Ja en korrekt sammanfattning, det stora problemet sen en tid tillbaka är att för att förtroendet skall återvända och för att utländskt kapital i större omfattning skall hitta hit igen kräver troligtvis att superundret sänker räntan och därmed visar mer handgripligt därmed att både fastighetsbranschen och bankerna klarar sig. Så länge räntan ligger så högt som den nu gör eller högre är anses risken för fastighetskrasch högst reell. Superundret motarbetar det mesta för egen maskin tyvärr...

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Castellum gör en massiv nyemission och ställer in utdelningen