Goda nyheter och goda nyheter och väntade nyheter: Handelsbanken, Ford, Fabege, Wallenstam
Igår onsdag kom Handelsbanken med sin rapport och återigen så var det en aning bättre än väntat. Folk, inklusive jag, var mer negativa om slutet på 2024 än vad det var rimligt att vara. Nu undrar jag om det var ett resultat av amerikansk valpropaganda. Det var i vissas intresse att övertyga folk i USA att ekonomin var usel, och kanske spred den propagandan sig till Europa och Sverige?
Handelsbanken är mestadels en svensk bank, men den finns också i Finland, Norge, Storbritannien och Nederländerna. Finlandsdelen håller man på att avveckla vilket har resulterat i rätt stora kostnader och förluster där. Av de länder man satsar på så har Sverige gått sämst med en minskad omsättning och vinst medan de andra tre har gått lite bättre nu på slutet.
Mycket fokus ligger på kostnader, med en ny VD vars underförstådda uppdrag är att sparka folk. De tycks ha minskat antalet anställda med cirka 600 personer under 2024 så det gör väl någon nöjd. Handelsbanken har inget traditionellt "VD-ord" i sina rapporter så det framgår inte av rapporten vad planerna är framöver.
Man brukar också prata kreditförluster för banker, alltså när låntagare inte betalar tillbaka lånen, men för Handelsbanken så har kreditförlusterna varit negativa de senaste rapporterna och även den här. Negativa kreditförluster betyder att banken förlorat mindre pengar på dåliga lån än de tidigare rapporterat.
Kreditförlusterna beräknas genom att låntagarna grupperas efter sannolikhet att inte betala och sedan multipliceras deras lån efter den sannolikheten. När banken flyttar kunder mellan grupperna så ökar eller minskar de rapporterade kreditförlusterna.
Totalt gjorde banken en vinst på 6,8 miljarder kronor under fjärde kvartalet. Det är cirka 5% mindre än tidigare, mycket på grund av Finlandsavvecklingen, men fortfarande en väldigt respektabel vinst.
Utdelningen hade jag gissat skulle sjunka en aning, men det blev tvärtom. Man föreslår en utdelning på 15 kronor per aktie, upp med 15% från 13 kronor förra året. Det är mer än hela vinsten men banken har absolut råd med det. Jag hade trott att lägre vinst (och den är lägre) skulle betyda lägre utdelning. Det var fel tänkt av både mig och de analytiker som Marketscreener sammanställt.
Banken vill som vanligt ha rätt att återköpa sina egna aktier, men det verkar mest vara för att ha möjlighet att vara opportunistiska för tidigare år har de, trots tillstånd från årsstämman, inte återköpt några aktier.
Ford
Senare på onsdagkvällen rapporterade Ford och det var ömsom vin, ömsom vatten. Företagets elbilsatsning kostar fortfarande giantiska mängder pengar. De gör enorma förluster per såld bil, cirka 400 000 kronor i snitt, och det är inte många sålda elfordon, lite över 100 000 under hela 2024. Å andra sidan tjänar de bra med pengar på sina andra bilar så det blir ändå en vinst på 64 miljarder kronor för hela 2024, eller ungefär 1,46 dollar per aktie.Ford måste få upp volymerna på de nya bilarna och eftersom de har satsat på fordon som är väldigt amerikanska så är det amerikanarna de måste övertyga. Nu när det verkar som att Teslas "Cybertruck" är lite av ett skämt så kanske Ford kan få lite mer fart i försäljningen av eldrivna F-150.
Min andel av Ford motsvarar ungefär ett sålt fordon så jag hoppas att i alla fall "mitt" fordon var ett bra fordon. Inget måndagsexemplar utan en bra liten lastbil som kommer sin nya ägare till nytta under många decennier.
Utdelningen föreslås bli 15 cent för kvartalet och 15 cent till som årlig "bonus". Totalt 75 cent för året om inget oväntat händer. I USA beslutar man om utdelningar ett kvartal i taget så oväntade saker kan hända. De 75 centen ska jämföras med 78 cent förra året (och 60 cent som jag hade gissat). Det är en minskning, om än inte så stor som jag hade trott.
Ford kommer helt säkert påverkas om USA startar handelskrig men exakt hur är svårt att veta. I rapporten så säger de att de tills vidare kommer vänta och se.
USA-börsen har inte öppnat än men det ser ut som att aktieägarna kommer reagera rätt negativt.
Utdelningsprognosen nedan bygger på utdelningspolicyn, nuvarande dollarkurs och hur Ford brukar lägga upp sina utdelningar.
Fabege
Årets första, av många, fastighetsbolag i min portfölj att rapportera blev Fabege. Liksom alla andra fastighetsbolag så har de varit tråkiga att äga sedan bubbelvärderingen i slutet av 2022. Inget händer heller speciellt snabbt med dem.Förvaltningsresultatet för 2024Q4 blev 333 miljoner kronor, ner från 345 miljoner (-3,5%) året innan. Det är ingen katastrof på något sätt men anledningen är oroande. Den största anledningen är att Fabege förlorat hyresgäster och att man fortsätter förlora hyresgäster. Man har sänkt lite hyror för kunder som inte alls uppskattat den kraftiga uppskrivningen de senaste åren och det är mer normalt, men man måste verkligen fylla lokalerna igen. Just nu är 12% tomma vilket är långt över vad som är ok.
Man föreslår en utdelningshöjning från 1,80 kronor per aktie till 2 kronor per aktie (+11%), vilket är betydligt mindre än de 4 kronor den var för några år sedan (se figurer nedan), men faktiskt en positiv överraskning för mig som hade gissat att de skulle lämna den oförändrad.
Framöver spår man bättre tider och hänvisar till lägre inflation vilket är lite ironiskt när SCB några timmar tidigare rapporterat skrämmande och oväntade prishöjningar vid årsskiftet. Jag är inte förvånad då mitt elbolag höjt med 30%, min Internetleverantör höjt med 15%, priset på min hemförsäkring gått upp 20%, och så vidare. Inflationen kan nog bromsa vidare räntesänkningar även om jag inte tror att det är aktuellt med någon räntehöjning ännu.
På börsen så skakade kursen till lite men det kom ingen panikreaktion så det mesta var nog väntat.
Wallenstam
En timme efter Fabege rapporterade Wallenstam, det av mina fastighetsbolag som har mest inriktning på bostäder.
Hans Wallenstam, huvudägare i Wallenstam, är lite ovanlig i att han släpper videor där han och finanschefen presenterar resultaten. Den här gången så tog de sig till Sergelskrapan i Stockholm som de precis köpt.
Fastigheterna verkar gå rätt bra för Wallenstam. De har sänkta driftskostnader (billigare uppvärmning) och höjda förvaltningsresultat. Det svarta fåret, som de inte nämnde under presentationen, är ett delägt bolag som de faktiskt delar med Fabege: Convendum. Convendum satsade stort på att bli ett så kallat "co-working"-företag. Ett företag som låter små företag dela på lokaler, dela på mötesrum, fikarum, reception, med mera. Med Covid, kontorsnedskärningar, och bättre möjligheter att jobba hemma så har det blivit en riktigt dålig affär. Det här kvartalet skrev de ner värdet med ytterligare ett par hundra miljoner kronor.
Kanske är Convendum anledningen till att de trots en rätt bra vinst och ett bra förvaltningsresultat föreslår att behålla utdelningen på 50 öre per aktie. Jag har delade känslor om det. Jag vill ha höjningar, men tack vare att det här förslaget så fick jag min första korrekta utdelningsgissning efter 9 bolag som föreslagit högre utdelningar än jag hade förväntat mig.
Wallenstam har istället för högre utdelning gjort aktieåterköp. Jag är inte jätteförtjust i det, men kanske är det rätt att göra när fastighetsaktier är billigare. Totalt 102 miljoner kronor la Wallenstam på aktieåterköp vilket kunde blivit cirka 15 öre högre aktieutdelning istället.
Corteva
Corteva har också rapporterat, men meddelade inget om utdelningen utan en justering där kommer möjligen till sommaren. Företaget gör en förlust på en halv miljard kronor i Q4 vilket trots allt är bättre än förra året. Just jordbrukskemikalier (gifter) säljer väl sämre på vintern.Med alla positiva utdelningsbesked (och nyinvesteringar) så ser det nu ut som att mina utdelningar kommer öka med 14%, långt bättre än väntat. Det är egenligen bara NCC nästa vecka och Cibus och Castellum veckan därpå som fortfarande kan ändra helhetsbilden.
Kommentarer
Skicka en kommentar
Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!