Mycket och inget: NCC och Emilshus (plus Saab, NP3 och Kenvue)

NCC

NCC, ett av mina äldsta innehav, rapporterade nu på måndagsmorgonen. Ett av få bolag som vågade göra det en måndag. Det kom många goda nyheter under det fjärde kvartalet så förväntningarna var högt ställda.

Jag ser rubriker om att resultatet i Q4 var en besvikelse, men jag tycker 721 miljoner låter helt ok. Det är det högsta kvartalsresultatet på rätt länge. Visst, det var några sällsynta och stora projekt som råkade landa i samma kvartal, men ändå.

En större överraskning måste den föreslagna utdelningen vara. Man föreslår en utdelning på 11 kronor per aktie, varav de vill att 2 kronor ska ses som "bonus". Det är en väldigt trevlig överraskning jämfört med de senaste åren, men om man tänker tillbaka lite så är det fortfarande mindre än vad det brukade vara. Det är fortfarande uppförsbacke för att komma tillbaka till gamla tider.

De gamla goda tiderna innehöll i och för sig Bonava (gamla NCC Housing) vilket gjorde en förlust på en halv miljard under 2024 så de hade inte varit någon hjälp.

NCCs helårsvinst blev 1,6 miljarder kronor, och om man ska vara exakt, 2 miljoner mindre än 2023. Det kanske är det som är en besvikelse? Det är främst byggnadsverksamheten som går lite knackigt. NCC bygger mest större fastigheter åt andra, för myndigheter och staten. Den marknaden kollapsade inte alls som bostadsbyggandet, men den reagerar så klart också på de högre byggpriserna, fast med lite mer fördröjning.

Den andra större nyheten i rapporten är att man funderar på att sälja "NCC Industry", som är ungefär en femtedel av bolaget. NCC Industry gör asfalt, sten och materialhantering och är väl på sätt och vis rätt annorlunda än annat de gör men man går med stadig vinst. Orden de använder är "göra en strategisk översyn". Det är kodord för "sälja eller lägga ner eller dela upp". Och ibland blir det ingenting.

Jag hoppas att de inte säljer. Försäljningen av NCC Housing blev ett fiasko för alla parter.

Figur: NCC utdelning 10 år
Figur: NCC utdelning 10 år inflationsjusterad

Emilshus

Emilshus är ännu ett av alla fastighetsbolag i min portfölj. Det är mitt minsta fastighetsbolag och står för cirka 0,3% av mina innehav, eller 5% av mina fastighetsbolag. Det rapporterade i fredags och till skillnad från andra bolag så tittade jag inte efter något utdelningsförslag. Emilshus tror nämligen inte på sånt. Istället vill de att alla pengar ska stanna i företaget och användas för att köpa fler fastigheter.

Jag vill gärna ha kassaflöde från mina bolag, så Emilshus är lite av en udda fågel, men en fågel som flaxar på rätt bra. Förvaltningsresultatet har, efter fastighetsköp och nyemissioner, ökat, både absolut och per aktie. För 2024Q4 så rapporterar bolaget ett förvaltningsresultat på 85 miljoner kronor, 49% högre än för ett år sedan och det högsta någonsin.

Ökningen kommer mestadels från att ha stabila hyresgäster samtidigt som man köpt fastigheter såväl i Småland (inrikes för bolaget) och i Linköping och Halmstad (utrikes för bolaget).

Saab

Saab vill höja utdelningen från 1,60 kronor till 2,0 kronor per aktie. Företaget växer så det knakar och har en gigantisk orderstock och har lyckats behålla vinst under den processen. Det här påverkar mig inte ännu men jag har länge funderat på bolaget. Just nu äger jag det genom Investor. Se Dela upp ditt Investor för att se vad dina Investoraktier faktiskt betyder.

Jag har inte kollat varför men börsen gillade inte rapporten och sänkte priset med 6%

Figur: Saab utdelning 10 år
Figur: Saab utdelning 10 år inflationsjusterad

NP3

NP3 är ett fastighetsbolag jag inte investerat i, men ändå håller ögonen på. Det intressanta med dem är att de föreslår en sänkt utdelning, fast egentligen inte. Förra året var nämligen lite speciellt då de delade ut de Emilshus-aktier de hade till sina ägare plus 1,50 kronor per aktie. Det totala värdet av det var högre än de 5,20 kronor per aktie som utdelningen föreslås bli i år.

Sedan har NP3 också gett ut fler aktier vilket gör att även om utdelningen per aktie blir lägre så blir det totala utdelningsbeloppet högre.

Det har spekulerats en del i hur NP3 kommer påverkas om Northvolt går i konkurs eller krymper kraftigt men NP3:s VD säger att de inte sett några tecken på problem än så länge, inte ens i Skellefteå.

Kenvue

Mitt minsta innehav är Kenvue, med cirka 1,5 promille av min portfölj. De säljer konsumentprodukter för skötsel av hud och för att se skönare ut (som i skönhet; inte vad du just tänkte). Jag har inte riktigt vetat vad jag ska göra med dem efter avknoppningen från Johnson & Johnson för ett och ett halvt år sedan, men än så länge har jag kvar aktierna.

Kenvue rapporterade torsdag kväll och det var en rätt medioker rapport med kostymord som "softer sales growth" och "headwinds".

Kvartalsvinsten blev 3,2 miljarder kronor, något mindre än samma kvartal 2023 trots en mycket svagare krona. Jag är lite osäker på vad det här kommer göra med utdelningen. Jag hade skissat på en liten ökning för att amerikanska företag tycker om att göra sånt, men nu är jag tveksam. Kanske ska jag bara sälja.

Nästa vecka

Det var faktiskt allt den här veckan för min portfölj. Det kommer några bolagsrapporter jag kommer snegla på men inte för några bolag jag äger och inget jag planerar att skriva ner funderingar om. Istället blir det fyrtal av fastighetsbolag nästa vecka: Cibus och Castellum på onsdag, Catena och Nyfosa på torsdag. Kanske kommer de negativa nyheter jag väntat på. Det kan ju inte vara en hel rapportperiod utan negativa nyheter.

SBB (för mig är mina SBB D "chansaktier" inte "fastighetsaktier") rapporterar också nästa vecka. På fredag. Det kommer helt säkert vara en rapport med mycket röda siffror och leda till stora omkastningar på börsen, åt något håll. Som vanligt kommer det handla om SBB:s kassaflöde och förmåga att betala av gamla lån, antingen med vinster eller med nya lån. Varje kvartal kommer låneförfallen 3 månader närmare.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet