Inflationen är schizofren

Idag kom den officiella inflationssiffran för januari och den landade, precis som förutsett av den preliminära rapporten, på 0,9% enligt KPI.

En inflation på 0,9% är en väldigt behaglig långsiktig inflation men om man går in och tittar närmare så är snittet på 0,9% ett resultat av stora prishöjningar på vissa områden och stora prissänkningar på andra områden.

Värst drabbade är de som hyr lägenheter. Sedan december har snitthyrorna gått upp 2,6%, och på ett år hela 6,8%. På andra sidan finns de som lånat till bostad som har, i snitt, ~14% lägre lånekostnader än för ett år sedan.

Sett på en månad så har mat gått upp mycket (1% i snitt på en månad är mycket) och kläder gått ner mycket (-7% vilket jag antar är reor after jul).

Måttet som Riksbanken använder, KPI-F, ignorerar avsiktligt lånekostnader, och det landade på 2,2% vilket är nästan prick på riksbankens långsiktiga mål på 2,0%. Måttet är dock på uppgång så en räntehöjning ligger närmare än en räntesänkning, men de flesta verkar överens i sin gissning att riksbanken kommer vänta ett tag och se hur den nuvarande styrräntan funkar.

Min bedömning är att inflationen ligger och lurar. Jag har sett, och ser, stora prishöjningar på de tjänster jag använder. Internet, telefon, försäkring, med mera. Långt över 0,9% i snitt. En snabb blick på mina personliga utgifter ger att de gått upp cirka 11% på ett år, långt över den officiella inflationen. Det är illa för ju dyrare allt blir, desto längre bort kommer punkten där mina passiva inkomster täcker mina utgifter.

Å andra sidan har de som använder mycket el och har stora lån fått kraftigt sänkta kostnader på ett år. De människorna borde känna sig rätt nöjda.

Kommentarer

  1. Hejsan, en sak jag tycker du missar i sammanhanget är att hyror alltid släpar efter. De chockhöjningar som erhölls för de som bor i ägd bostad slog direkt, i hyreslägenhet sker uppjustering oftast årligen och därmed med fördröjning. Att de som bor i hyresbostäder skulle drabbas hårt längre fram i tiden är ganska klart eftersom kraftiga höjningar inom uppvärmning, el samt räntor tillslut även slår mot hyror. Fastighetsägare kan knappast värja sig för dessa kraftiga ökningar liksom förstås de som bor i icke-hyresrätter...

    En hemsk prisutveckling är vad som drabbat detta land sedan 2020. Att superundret skulle spä på eländet med chockhöjningar av styrräntan har nu landat: arbetslöshet på ca 10.4% och en ekonomi som haltar betänkligt...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inte helt oväntat men det är större hyresökningar både sett över en månad och över ett år än väntat. Jag har sett kommentatorer som hoppas att det bara är att årets höjningar som kommer lite tidigare än vanligt. Om det t.ex. är en del som höjde i april förra året och i januari i år så blir det ju två års höjningar inom 12 månader.

      Historiskt så har det ju alltid varit sämst att bo i hyresrätt och det kommer säkert fortsätta så.

      Sedan tänker jag göra som vanligt och påpeka att det är riksdag och regering som har den högsta makten över den svenska ekonomin. Att de är handlingsförlamade och har så varit under lång tid ska man inte beskylla riksbanken för.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet