fredag 16 september 2016

Fonder med utdelning är inte samma sak som utdelningsaktier

Jag, och en hel del andra, tycker om företag som ger utdelning och äger gärna en andel i de bolagen. Det här har fondbolagen märkt och skapat fonder med utdelning som också fått en del förespråkare, men de har missat poängen med utdelningar. En vanlig konstruktion är att 3% av värdet betalas ut som utdelning per år.

Utdelningar ska vara vinstdelning. Ägarna får en del av vinsten. I fonder säljs istället aktier för att frigöra kontanter att betala till fondandelsägarna.

Utdelningar anpassar sig efter företagens vinster. Få bolag delar ut mer än bolaget tjänar, och aldrig under någon längre tid. I fonderna så är utdelningen inte anpassad efter företagsvinsterna alls utan de kan på sikt totalt utarma fonden.

Utdelningar ska tvinga bolag att vara ärliga. Det är möjligt att skapa pappersvinster i bolag med manipulerade immateriella rättigheter och liknande, men det är svårt att samtidigt betala ut kontantutdelning, speciellt många år i rad. Den garantin får man inte alls hos fonder med utdelning.

Utdelningar ska vara prisokänsliga. Om aktiepriset går upp eller ner påverkar oftast inte hur mycket bolaget betalar i utdelning (det finns undantag där bolag försöker styra sin direktavkastningssiffra vilket jag tycker är korkat). Fonder med utdelning betalas oftast ut en andel av priset så utdelningarna blir lägre när Mr. Market är deprimerad, och högre när Mr. Market är överexalterad.

Utdelningar ska ge chans till ombalansering. En utdelningsportfölj har i regel 10-20 olika aktier och utdelningarna ger en chans att återinvestera i det som verkar mest prisvärt för stunden. I en fond så har man bara fonden själv att återinvestera i och då blir det ingen ombalansering.

Ska man ha fonder så köp en billig indexfond för ett index som du tror på. Behöver du kontanter så sälj några fondandelar. Du kan till och med helt själv sälja 3% av fondandelarna varje år så blir det exakt som en utdelningsfond.

4 kommentarer:

 1. Håller helt med, vet inte varför vissa bloggare håller på att tjata om t.ex. xact:s udelningsfonder. Antar att de får betalt för marknadsföringen. Ska man nu följa ett index så brukar det ju vara väldigt billigt eller i vissa fall gratis.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig Daniel. En fråga.

  Kan du ge exempel på fonder som på årsbasis delar ut en del av värdet?

  Har du kollat på xact omxb utd? Den sätter utdelningsandelen utifrån utdelningarna i de underliggande bolagen, det var i alla fall min uppfattning. Jag får ta och dubbelkolla det om det är så som du skriver.

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har trott att det gällt i stort sett alla utdelande fonder men det kan finnas undantag. Den första fond jag fick upp när jag sökte på fonder med utdelning var Lannebo och http://www.lannebofonder.se/produkter/utdelningsfond säger "Fonden lämnar en årlig utdelning om minst 5 procent av fondförmögenheten vid årets slut [...]", det vill säga de säljer av 5% av aktierna i slutet av året. Det verkar vara den vanliga varianten även om 5% är en hög siffra.

   Radera
  2. @Daniel

   Ja de där Lanebodafonderna där en del fondförmögenheten säljs och dela ut är ju totalt meningslöst.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.