Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Den vanliga rekommendation för utländska aktier är att använda en kapitalförsäkring (KF) eftersom allt skattekrångel då hamnar hos pensionsbolaget som administrerar de utländska aktierna. Jag har använt ISK (investeringssparkonto) och just nu är jag glad för det.

Avanza har precis rapporterat att de bara lyckades kvitta 91% av de utländska källskatterna och att de fördelar skatteåterbäringen jämnt. En del, som Petrusko, är upprörda över att de som krånglat till det får lika mycket skatteåterbäring som alla andra. Jag fokuserar istället på att de bara fick tillbaka 91%.

Grundprincipen är att det är fel att betala skatt för samma sak två gånger (dubbelbeskattning), ens om det är två länder inblandade. För att undvika det skriver stater avtal med varandra och Sverige har sådana avtal med till exempel USA och Danmark. Det betyder inte att man ska betala den lägsta skatten, bara att man inte ska betala dubbelt.

För ISK betalar innehavaren en schablonskatt i Sverige. Om man kan visa att man redan har skattat utomlands så kan man, om avtalen mellan länderna tillåter det, dra ifrån det från schablonskatten. För KF så betalar pensionsbolaget skatt och skickar vidare räkningen till kontoinnehavarna.

Exempel

Om jag är skyldig 1 000 kronor i schablonskatt på mitt ISK, och får en utdelning med amerikansk källskatt på 100 kronor i kontot så minskar schablonskatten till 900 kronor. Totalsumman fortfarande blir 1 000 kronor.

Har jag 10 000 kronor i amerikansk källskatt så hade jag inte kunnat kvitta mer än 1 000 kronor. Totalsumman landar då 10 000 kronor.

Det största problemet för många är att de har stora lån och räntor på de lånen. Eftersom vi skattesubventionerar lån så resulterar det i att de inte längre betalar någon skatt alls för ISK-innehaven och då kan de inte kvitta källskatten. Det är därför utländska aktier i ISK ofta inte nämns som ett alternativ.

Med utländska aktier i en kapitalförsäkring så blir det istället pensionsbolaget som får kvitta skatt. Det är sällsynt att pensionsbolag inte har nog med skatt att kvitta mot så det brukar ordna sig, men det finns ingen garanti! Använder man kapitalförsäkring så står man med mössan i handen och hoppas på det bästa när skatteåterbäringen kanske kommer och man står där länge. Just nu hanterar Avanza skatterna för 2014. I tre år så har de pengarna varit otillgängliga. På en ISK så betalas schablonskatten in året efter så man behöver inte vänta på något.

Jag tycker inte om osäkerhet så jag valde ISK för mina utländska innehav. Om det blir fel med skattekvittningen så är det helt och hållet mitt fel och det är för mig en bekvämare tillvaro. Det finns ännu ingen risk att den svenska schablonskatten blir mindre än den amerikanska källskatten så det verkar fungera bra.

Kommentarer

  1. Låter som den smartaste lösningen faktiskt, ifall man inte har några lån då. Men hur gör man rent praktiskt då? Det är ju jättebekvämt att bara låta nätmäklaren ta hand om det där. Jag HATAR verkligen att deklarera och all kontakt med myndigheter, och ännu värre utländska myndigheter.

    Har för mig att jag någonstans läste om ett maxbelopp på 500:- i återbetalning också, vilket (för mig) bara är en bråkdel av vad jag betalar i källskatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/avrakningavutlandskskatt/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html

      "Om du har ett underskott av kapital så får du avräkning med som mest 500 kronor."

      De där 500 gäller lånetorskarna. Du behöver inte deklarera nåt, det står förtryckt den utl källskatten.

      Radera
    2. 500 kronor är maximalt "tröstavdrag" om man har underskott av kapital. Jag nämnde det inte för att inte komplicera det mera.

      Om allt fungerar som det är tänkt så kommer källskatten hanteras helt automatiskt av mäklare och skatteverket. Från https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/avrakningavutlandskskatt/automatiskavrakningavutlandskskatt.4.3684199413c956649b512df5.html
      "Om du har betalat utländsk skatt på utdelningar eller på inkomster på ett investeringssparkonto och skatten finns redovisad på en kontrolluppgift beräknar Skatteverket automatiskt hur mycket avräkning för utländsk skatt som du kan få från den svenska skatten."

      Det är relativt nytt för mig också så jag vet inte om det finns något jag missat men det verkar enkelt (jag har inget i Danmark eller något annat land med mer än 15% källskatt).

      Radera
  2. Jag har i dagsläget endast ett utländskt innehav samt inga lån. Även för mig passar ISK bäst. Bara hålla koll att man inte handlar på sig för mycket utländska aktier. Då är risken liten att inte få tillbaka källskatt. Som du skriver behöver vi endast vänta till året efter med att få tillbaka källskatten och det är bra. Verkligen kasst om man ska vänta 3 år på sina pengar. Tack för en intressant blogg :) Mvh Slimis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det finns väl en risk att man går till överdrift utomlands. Exakt var gränsen går har jag inte räknat på men har man mycket i USA bör man nog ta fram miniräknaren.

      Radera
  3. har man låt säga utländska utdelningar på högst 3000-4000kr så är ISK bäst

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det beror förstås på hur stort innehav man har. En del portföljer är på några tusenlappar, en del på 5-10 miljoner. Det är svårt att använda siffror som passar båda.

      Radera
  4. samma anledning som jag har rubbet i ISK.
    Det, samt att man tvingas lära sig hur det fungerar och på så vis får bättre förståelse när det skiter sig.
    Tycker det har blivit en liten överreaktion på twitter samt facebook om ämnet.

    SvaraRadera
  5. Jag har inga lån och tänker inte ta några och har enbart svenska aktier med utdelningar och depåvärdet är på en miljon. Får cirka 45 000 kr i utdelningar i mitt ISK. Kan jag då köpa amerikanska aktier för 500 000 kr och kvitta all utdelning via skattsedeln? Pelle

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte alla skatteregler, men jag tror att man kan räkna ungefär som:

      En halv miljon med amerikanska aktier, med 3% direktavkastning och 15% källskatt betyder 2250 kronor i USA-skatt varje år.

      För 1 miljon i en ISK får du betala 3750 ISK-skatt för 2017.

      Antagligen så går USA-skatten att kvitta, men marginalen är så liten att jag inte alls skulle bli förvånad om det är något jag missat som gör att kvittningen inte blir fullständig.

      Radera
  6. Intressant! Jag är ny på detta och har aktier både i USA, Finland och Tyskland. Hur gör jag rent konkret avdraget i deklarationen? Dvs var hittar jag info om dubbelbeskattningen? / källskatt och var i deklarationen kvittar jag?

    Ta skan för svar

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har bara erfarenhet av USA av de länder du listar, men jag tror det är lika för alla länder som har 15% källskatt (Danmark har mer och är annorlunda).

      Det fina med ISK, och Kapitalförsäkring, är att du inte behöver göra något själv. Skatteverket får alla siffror från din bank och räknar ut vad ni ska betala. Det kommer stå något som "Avräkning av utländsk skatt på 123 kronor har gjorts" i er slutliga skatterapport.

      Det står en del på https://www.skatteverket.se/privat/skatter/arbeteochinkomst/internationellainkomster/avrakningavutlandskskatt.4.7856a2b411550b99fb7800088114.html men det är inte helt tydligt. Den viktiga biten är "Om du har betalat utländsk skatt på utdelningar eller på inkomster på ditt investeringssparkonto och skatten finns redovisad på kontrolluppgift så sker avräkning automatiskt."

      Den enda biten som är pillig är just om man har så mycket ränteavdrag att man inte har något att kvitta den utländska skatten mot. Där måste man själv räkna, och har man sådana misstankar ska man kanske inte använda ISK för sina utländska aktier.

      Radera
  7. Nu höjs även ISK skatten och KF så eftersom jag alltid har överskott av kapital och inga lån så kommer jag köpa USA aktier för att kvitta ner höjningen av skatten. Jag kommer aldrig bli lånetorsk för att få ner schablonskatten utan styr det med mer utländska utdelningar som kvittas ner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är inte säker på att betala 15% skatt i USA är ett bra sätt att få ner sin skattenivå. Eller menar du att du ligger på gränsen för att kunna kvitta så du har hållit igen och nu med högre ISK-schablonintäkt så kan du köpa lite mer?

      I vilket fall så slutar det på samma summa (om all källskatt går att kvitta).

      Radera
  8. Behöver råd! Jag har tyska aktier för ca 23000 kr. Lån på 1,5Mkr med rätt låg ränta. Precis öppnat ett ISK tänkte flytta aktierna dit så jag slipper dyr depåavgift. Vad kan hända? Källskatten som står i deklarationen varje år brukar vara under 100 kr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte lämna personliga råd eftersom jag vet att jag inte vet allt, men ett par kommentarer: Poängen med ISK är att få en schablonbeskattning istället för skatt på varje affär och utdelning. Så länge börsen går upp och räntan är låg så är det en bra idé. Om man vill slippa depåavgifter så finns det många mäklare och banker som inte har någon oavsett kontoform.

      Det jag skriver om här, om att ISK fungerar för utländska aktier, gäller bara om man ligger plus på kapital, så att man har mer kapitalinkomster (utdelningar, schablonintäkter, sparräntor, reavinster, ...) än kapitalkostnader (låneräntor, reaförluster, ...). Det måste man själv räkna och se på. Annars är normalrådet att ha utländska aktier i en kapitalförsäkring eftersom det lämpar över mycket av jobbet och ansvaret för utländska skatter på någon annan.

      Radera
  9. Sent ute, men har en fråga som jag inte lyckats Googla mig fram till.
    Är vinst och utdelning samma sak?
    Om jag köper en aktie på Nasdaq för 10 dollar och säljer för 20 = 10 dollar vinst.
    Betalar jag 15 % källskatt på den vinsten?
    Eller gäller källskatten bara för utdelningar som bolag kan välja att göra?

    Har ett ISK i Avanza, och handlar numera nästan uteslutande USA-aktier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som svensk så betalar man ingen skatt i USA på reavinster (sälja dyrare än man köpte) när man handlar på USA-börsen. Som svensk betalar du all sådan skatt i Sverige och om aktierna är i en ISK så betalar du "bara" ISK-skatten oavsett hur framgångsrika eller misslyckade dina affärer i USA är.

      Det är utdelningarna som är problematiska eftersom länder där drar skatt direkt (källskatt) och det måste justeras i efterhand.

      (Sedan är jag knappast en expert på amerikansk skattelagstiftning men just den här biten verkar tydlig)

      Radera
    2. Precis det svaret jag var ute efter, stort tack! :)

      Av den typen aktier jag handlat med hittills, är det inte många som kört med utdelning.

      Kanske feltänk av mig, men ångrar inte en sekund att jag köpte exempelvis Tilray i april 2020...

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet