onsdag 1 mars 2017

Pensionsbesked +1%

Jag har följt mina pensionsbeskedsprognoser sedan början och noterat hur de ökar och minskar år från år. I år så har prognosen ökat (inflationsjusterat såklart) så jag antar att 2016 var ett bra år. Prognoserna ökade mellan 0,3 och 0,9% så inga stora skillnader, och prognosen är fortfarande inte tillbaka på nivåerna från 2013.

Det tråkiga är väl att mitt pensionskonto minskat en aning på grund av "Minskning av beslutad pensionsrätt pga balansering".

PPM då!

Min PPM har stigit med 12%. Beskedet säger "Den genomsnittliga pensionsspararen 11%" så duktig jag. Nej, inte alls. Jag har SPP Aktiefond USA i min PPM och den gick upp 18% vilket drog upp snittet rejält. Ser jag på två år så har mina PPM-fonder gått sämre än snittet så något placeringsgeni är jag inte.

När blir det pension

Jag vet inte när jag kommer börja ta ut min pension. Det är fortfarande några decennier kvar att planera på, och mitt mål handlar om att lösa pensionsproblemet själv. Om jag gör det så antar jag att det är bara att ta ut pensionen så tidigt som möjligt och se det som en stor bonus.

Ett alternativ är att planera att de egna sparmedlen långsamt sjunker fram tills när pensionspengarna blir tillgängliga så att de balanseras perfekt. Lite mer avancerat och som jag skrev, det är några decennier kvar.

Ett tillnyktrande påpekande finns också i pensionsbeskedet: Arvsvinst från avlidnas pensionskonton. Det finns inga garantier.

2 kommentarer:

 1. Önskar att jag också kunde ta mig i kragen och få koll på mitt pensionsspar :)

  Har det som mål nu under 2017 så förhoppningsvis får man tummen ur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har lärt mig en del om pensionssparande genom att gå i fällan att låta försäkringsmäklare sköta tjänstepensionen. Att göra något smärtsamt korkat ger en bra lektion.

   Så undvik dyra försäkringsmäklare (de kan vara dyra genom att rekommendera dyra produkter) vad du än gör.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.