söndag 26 mars 2017

Än så länge ger amerikansk sjukvård pengar (utdelning Johnson & Johnson)

Det är mycket prat i USA om sjukvård. USA har det mest komplicerade sjukvårdssystemet i västvärlden, för undvika offentlig finansiering så långt det går. Varje person har istället (förhoppningsvis) en sjukvårdsförsäkring och försäkringsbolaget har avtal med olika sjukhus och medicintillverkare så att de får bra priser. När man blir sjuk så delar personen och försäkringsbolaget på notan.

I slutändan hamnar väldigt mycket pengar hos läkemedelsbolag, vilket anses vara bra för då är läkemedelsbolagen motiverade att forska och upptäcka fler mediciner. Då USA halkar efter i förväntad livslängd så kanske det finns negativa sidor också.

Med Trump och republikanerna vid makten så verkar risken för en åtstramning av vinsterna minimal så aktier i läkemedelsbolagen har blivit allt dyrare. Däremot så har inte utdelningarna påverkats och det för mig över till det här inläggets riktigt innehåll.

Johnson & Johnson har betalat ut sin fjärde 80 cents-utdelning (höjning nästa?) vilket gav mig 1433,37 kronor (8,9586 kronor per dollar). Det är -1% jämfört med förra kvartalet (lägre dollarkurs) men 13% mer än för ett år sedan (+7% utdelning, +6% högre dollarkurs).

Det var lite källskatt också, men nu med deklarationen ur vägen så vet jag att den går att kvitta (så länge jag inte min ekonomi kraschar).

4 kommentarer:

 1. Hej Danne!

  Ja herre gud vad komplicerat sjukvårds system USA har, en enda röra med delstater och olika regler.

  Nu när republikanerna hade både representanthuset, senaten och presidentposten + att dom har klagat på Obamacare i 7.5 år så trodde verkligen jag att de skulle rösta igenom förslaget på den nya sjukvårdsreformen.

  Den måste ju ha vart katastrofalt dålig när inte ens republikanerna ville ha den, eller hur?

  Nu återstår att se om Obamacare har vart så kass som Trump har velat påskina. Enligt honom ska ju 2017 vara året när försäkringssystemet kraschar, vi får se hur det bli nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ACA (Obamacare) har en del buggar som måste fixas och båda presidentkandidaterna lovade innan valet att göra förändringar. Nu verkar republikanerna sura och gnälliga så jag vet inte om det blir några buggfixar. Vi får väl se efter att de rensat ut ryska agenter ur regeringen.

   Radera
 2. JNJ kommer garanterat att höja. Analytikerna tror på en utdelning på $3.35 för det fiskala året 2017 vilket innebär en höjning inför nästa utdelning till 0.85.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter ok! Dollarn sjunker lite så det kan behövas.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.