En av de saker som kostar i livet är en hemförsäkring och jag gjorde det till mitt livs uppdrag under några timmar att undersöka dem. Det slutade med att jag bytte försäkringsbolag och halverade priset genom att ta en mindre försäkring och dra nytta av rabatter.
Det är stor spridning på vad priset hamnar. Årskostnaden kan hamna mellan 300 och 3000 kronor beroende på hur man väljer och hur man bor. Ligger man i överkant så kan det vara en poäng att se om man har mer försäkring än man har nytta av, enligt principen många bäckar små...
Eftersom försäkringsbolag behöver få in mer pengar än de betalar ut kan man i genomsnitt inte räkna med att tjäna på att ha en försäkring, men det är inte heller därför man har dem. Man har försäkringar för att undvika katastrofer som man inte kan hantera själv. Med en försäkring delar man på katastrofen med andra försäkringstagare och då blir den mindre dyr för den som drabbas.
Försäkringstyp
De flesta försäkringsbolag har samma struktur på hemförsäkringar:
- Basförsäkring
- Drulleförsäkring
- Premium-försäkring
Basförsäkringen täcker det mesta man behöver skyddat, men kommer även med klausuler om att man får skylla sig själv om man varit klantig. Det är där drulleförsäkringen kommer in (kallas ofta "allrisk" eller något liknande). Sedan finns premiumförsäkringen som täcker lite mer ovanliga situationer och är snällare med värderingen av elektronik och cyklar.
Drulleförsäkring är dyr, och extra dyr om man har låg självrisk. Det blir 60-70% dyrare att ha drulle så fundera på om det verkligen är värt det. Skulle man välja drulle+premium så blir det direkt mer än dubbelt så dyrt. Jag har en känsla av att det är här bolagen har störst marginaler, eller att det finns en del kunder som kostar försäkringsbolagen mycket pengar. De som är slarviga eller inte så varsamma? Om man inte själv är en av de så kan det vara en idé att skippa det här och istället ta smällen själv om något ovanligt händer.
Självrisk
Många bolag tillåter att man justerar självrisken.
En låg självrisk (1-2 000 kronor) kostar 60% mer än en hög självrisk (8-10 000 kronor). Om man har gott om sparpengar och endast behöver försäkringen för att täcka stora katastrofer så är det onödigt med en låg självrisk. Man sparar in de pengarna på ett par år.
Larm
Ett larm sänker priset, men inte så mycket i mitt fall. Bara med 4%. Det kan även finnas andra faktorer som våningsplan och säkerhetsdörrar som ger fler procent men jag har inte de siffrorna.
Betalningsmetod
Det blir lätt tior och hundralappar extra om man inte betalar direkt via banken, antingen med autogiro eller e-faktura. Verkar gälla alla bolag. Att betala en gång per året eller oftare verkar inte spela någon roll om man har elektronisk betalning.
Beställningsmetod
Av någon anledning så ger alla försäkringsbolag
10% rabatt om man tecknar försäkring på Internet. Jag vet inte hur länge den gäller och den verkar inte gå att få som trogen kund. Det kan löna sig att byta bolag bara för att få den här rabatten.
Kvadratmeter
Varje extra kvadratmeter höjer priset på försäkringen men inte exakt linjärt. Förenklat verkar varje 10 kvadratmeter addera 5% till priset från ett baspris på en etta. Så 60 extra kvadratmeter betyder 30% högre pris.
Extra personer
Varje extra vuxen höjer priset med 20%, varje barn med 10%. På ett ungefär.
Medlemsbonusar
Folksam har en del samarbeten med olika fackförbund och If ger 10% rabatt till Nordeakunder. Det kan finnas fler.
Säkerhetsdörr gav 10% rabatt hos Länsförsäkringar. Inbrottslarm kopplat till larmcentral ger 10% (annat larm 5%).
SvaraRaderaTecknade min nuvarande försäkring 2013 för 1000 kr/år. Sedan har de tyvärr automatiskt höjt priset rejält varje år och nu är det uppe i 2000 kr utan paketrabatter. 100% upp på 4 år - tänk om man själv kunde få den avkastningen! Börjar bli dags att titta på alternativ. Kollat Folksam, men de är ytterligare några hundralappar dyrare. De har dock en billig tilläggsförsäkringar för resor (289 kr mot Länsförsäkringars 620 kr).
Jag har själv haft Länsförsäkringar under många år och det var deras höjningar som fick mig att titta närmare på alternativ. Det stora "problemet" hos Länsförsäkringar var att man inte kan skippa drulleförsäkringen och naturligtvis att man inte får Internetrabatten som gammal kund.
RaderaNu har jag tillräckligt mycket marginal att jag klarar mig utan försäkringar för mindre saker så då kan jag ha en mindre föräkring.
Ett till sätt som livet blir dyrare om man har mindre pengar: Man måste betala mer för skydda sig.
Kul att läsa dina tankar om försäkringar. Vi brukar säga att man ska ha de försäkringar som skyddar mot sånt man inte kan hantera på egen hand.
SvaraRadera