lördag 26 augusti 2017

Hur gör man av med några miljarder?

Häromdagen så vann Mavis Wanczyk i USA 758 miljoner dollar (6 miljarder kronor) på ett lotteri och det kombinerat med de skadeglada artiklarna om vinnare som slarvat bort alla pengar får mig att fundera på hur lätt det skulle vara att bränna alla pengar.

Till att börja med ska man notera att vinstsumman är under förutsättning att man får ut lite per år, ungefär som Triss "10 000 i månaden i 10 år". Mavis gjorde det de flesta rekommenderar och tog pengarna som en klumpsumma på 480 miljoner dollar (3,8 miljarder kronor). I USA anges dessutom lotterivinster före skatt (liksom priser i butiker och på andra ställen) så efter skatt var "bara" 336 miljoner dollar (2,7 miljarder kronor) kvar.

Så hur bränner man 2,7 miljarder kronor? Man brukar säga att man kan ta ut 3-4% av kapitalet per år utan att det någonsin tar slut eller minskar i värde och bara det är 81-108 miljoner kronor, vilket jag avrundar till en månadslön på 7,5 miljoner kronor.

Idéer

Privatplan fram och tillbaka till New York kostar 1-2 miljoner.

En 11-rumsvilla i Saltsjöbaden kostar 15 miljoner.

En maximalt utrustad (undantaget flagghållare för främre flyglar) Mercedes S kostar cirka 1,4 miljoner. Då får man alla funktioner man kan behöva, inklusive kylfack i baksätet och IR-kameror.

En assistent som tar hand om småsaker man inte själv vill göra. Ska man räkna med 1 miljon om året för att få någon som är motiverad att stanna och göra ett bra jobb och inte stjäla ens Mercedes?

Bli fadder för 1 000 barn hos SOS Barnbyar? Det blir 250 000 kronor i månaden.

Ska man kanske köpa Eniro? Marknadsvärdet är 100 miljoner så även om det bränner pengarna snabbt så har man fortfarande mycket kvar. Köpa Eniro och sedan pumpa in mer pengar?

Köpa mark? En kvadratkilometer (100 hektar) skog kostar sådär 5 miljoner.

8 kommentarer:

 1. Att "bränna" pengarna kan ju inte vara så svårt!? ☺ Ge bort en del. Låna ut till nära och kära. Som givetvis aldrig betalar tebax. Köp en stor yatch, som kostar att bara att ha liggandes i någon hamn. Lika så ett eller två privat jet. Sen är det nog inte så mycket pengar kvar! ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett stort fartyg är nog bästa chansen men om jag söker rätt så blir det nog ändå inte mer än några tiotals miljoner per år så kanske är det bäst med två?

   Radera
 2. Finns hur mycket som helst att bränna pengar på. Dock skulle merparten investeras i stabila värdepapper för att trygga framtiden för familjen. Skulle även köpa en hel del fastigheter för kanske 1 miljard. Resa mycket.

  Säkerheten är väl det jag tänker mest på om jag skulle få sjukt mycket pengar. Hur undviker jag att bli kidnappad, att anställda stjäl pengar osv. Ju mer man använder sina pengar, desto mer publicitet skapar man, och desto fler onda ögon riktar in sig på en.

  Det räcker ju att man har lite för mycket pengar med sig på sin semesterresa så är man hett byte för diverse skojare och rånare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, säkerhet blir viktigt antar jag. I alla fall om någon annan tror att de kan vinna något på att skada en.

   Det är väl därför onödigt rika människor går/lever i flock?

   Radera
 3. 2,7 miljarder är för mycket att greppa. Men säg så här du tar 700miljoner (de övriga 2miljarderna kan stå på ett räntekonto så länge under tiden man funderar)och köper lite preferensaktier så att du har utdelning, man kan räkna det som en fast månadslön,så får du varje månad ut 3.5 miljoner. Det ger ju lite perspektiv på det hela.....
  Det svåraste blir att skapa en meningfull vardag men i en sådan situation hade jag gjort som du och skaffat en allt i allo med bra lön som fått lägga upp förslag på aktivitetr för året som kommer. Konserter, festivaler, OS, VM, EM osv i en mängd sporter runt hela världen. evenemang och utställningar och resor till fina platser runt vårt klot. Ett hus som jag själv har designat på en stor tomt vid en sjö där jag naturligvis äger all mark runt omkring. Men ändå försökt att leva mitt liv som en bra o vettig människa utan att bli odräglig bara för att jag plötsligt får massor med pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka mig att man lätt tappar tålamodet med alla småsaker när man vänjer sig vid att ens pengar fixar det mesta.

   En egen sjö vore en idé.

   Radera
 4. Skulle levt som innan, gillar att gneta och snåla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge bort allt till Röda Korset kanske?

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.