Dopade utdelningar (Sectra och Telia)

För någon vecka eller två sedan kom Sectras "utdelning". Som vanligt så gör Sectra lite annorlunda med en aktiesplit där den ena aktien löses in för 4,50 kronor styck. Jag tror det är för att sänka skatten en aning på utdelningen. Istället för 4,50 kronor i utdelning med 30% skatt på det så får man en reavinst som kanske är mindre än 4,50 per aktie.

Aktiesplittandet får också anförskaffningsvärdet på de vanliga aktierna att sjunka varje år (förra året) så skatteverket får pengarna när man säljer aktierna istället tack vare högre reavinst.

Temat för det här inlägget skulle vara "dopade utdelningar" och det är precis vad Sectras 4,50 kr är. Vinsten per aktie var förra året 4,04 kronor och då ska man veta att det är en kraftig ökning mot tidigare. Sectras utdelning har inget med vinst att göra utan är ett långsamt sätt att suga kontanter ur bolaget. Många av storägarna var med och grundade företaget för många år sedan och jag tror de nu ser det här som lön för mödan.

För mig betydde det 1 800 kronor från Sectra. Samma som varje år sedan de sänkte(!) från 5 kronor per aktie 2013. Varje år tror jag att det ska vara sista gången innan de går över till vanlig vinstbaserad utdelning men än så länge fortsätter det. Kassaflödet var 6,21 kronor per aktie förra året så de kan nog göra det i alla fall en gång till.

Mitt andra exempel på dopade utdelningar är Telia. De har sänkt utdelningen kraftigt till i år men frågan är vad den långsiktigt stabila utdelningen kommer vara. Telias problem är det motsatta mot Sectra. De har haft en vinstbaserad utdelning men de har istället dopat vinsten genom att utnyttja (lagliga) metoder för att skjuta upp kostnader. Numera tillåts rätt många kostnader inom IT- och teknikföretag att kallas "investeringar" med mångåriga avskrivningar. Det är idiotiskt, men sant.

Det är oklart vad Telias korrekta storlek och vinst är vilket har fått folk att vara skeptiska till bolaget och dess utdelning. Skeptikerna fick vatten på sin kvar när utdelningen sänktes kraftigt, men det var å andra sidan inte oväntat så många (inklusive jag) hade gått in i Telia med öppna ögon.

För mig betydde Telia-utdelningen, den andra halvan för året, 3 000 kronor, -33% jämfört med förra hösten. Telia är en av stommarna i mitt utdelningsflöde så sänkningen märks, men 3 000 kronor är också pengar.

Sensmoralen här är att inte bara titta på direktavkastningen på företag utan försök se om det är hållbart. Vi vill ju alla ha en ständigt ökande utdelning, eller åtminstone inte någon sänkning.

Kommentarer

  1. Vet inte vad det är med din blogg men det är verkligen en av de som jag ser fram emot att läsa allra mest och blir glad varje gång ett nytt inlägg trillar in.

    Angående dopade utdelningar är det verkligen något som jag grubblar på gällande ett par av mina egna innehav. Fortum är den kandidat som jag länge känt borde se om de inte skulle ta och strama åt utdelningen en tid (trots stor kassa tycker jag att har känts vettigare att leta investeringar, vilket de nu också gjort). En annan kandidat är H&M där jag inte tycker caset är lika enkelt som i Fortums fall. Här är en utdelningssänkning aktuell men manövern skulle kunna slå väldigt hårt mot aktien. Aktievärlden slutar inte att vara intressant!

    //Humankapitalisten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      Eftersom jag inte orkar lista ut när det är bäst tillfälle att byta en aktie mot en annan så räknar jag med att ha aktier länge. Då har jag (som ägare!) inget intresse av att kursen hålls upp på något konstgjort sätt med extra höga utdelningar eller fejkade vinster. Jag hoppas att företagsledare tänker på ägare som mig.

      Radera
  2. Utdelning i form av split är ju inte en utdelning alls då företaget inte behöver pröjsa något utan pengarna kommer från aktieägarna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själva splitten är gratis men vad de sedan gör är att de efter två veckor löser in (köper tillbaka) alla aktier de delat ut.

      Under tiden gick de att handla med och jag såg folk som köpte tusentals, eller tiotusentals för 4,49 kronor styck. De tjänade 1 öre styck så jag vet inte om de tycker det var värt det.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet