Hej då CSN

Jag tillhör skaran med ett CSN-lån med ränta och akademikerskatt. Efter några år på universitetet skulle 4% av lönen till CSN, vare sig det täckte räntan eller inte. Med de räntor som var normala så kunde man lätt räkna fram att någon återbetalning av lånet skulle det aldrig bli utan istället en livslång inbetalning av 4% av lönen. Den så kallade akademikerskatten.

Precis som jag hade förutsett så fortsatte min CSN-skuld att stiga åren efter examen och då hade jag inte en dålig lön. Den var inte fantastisk men bättre än medianlönen i Sverige.

Men så hände något. Räntan sjönk. Räntan i det närmaste försvann. Istället för en livslång skuld kunde jag se skulden krympa allt snabbare år efter år efter år.

Borta!

Jag betalade precis in det sista till CSN. En större inbetalning än de ursprungligen krävde. Hade jag inte gjort det så hade avgifterna nästa år gjort skulden onödigt dyr och jag blundar inte för att det dessutom känns väldigt gott att aldrig mer behöva tänka på CSN-inbetalningar eller se 4% av lönen försvinna i akademikerskatten.

Nästa år kommer jag att ha kvar 8% mer efter skatt och CSN. Det är en bra löneförhöjning det.

Det här är en milstolpe som jag aldrig trodde jag skulle nå, men ibland så gnetar man sig fram till målet och ibland kommer målet närmare av sig själv.

Kommentarer

 1. Kommer att nå samma mål i januari om allting går som planerat med en flytt till ett nytt jobb så får jag ut tillräckligt med sparad semester, bonus etc. för att göra en slutbetalning istället för att dra ut på det ytterligare 5 år. Inte lika smart som att sätta det på börsen men vill göra det av principen att bli av med det en gång för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoppas din planering går i hamn! Låter spännande med nytt jobb, ny ort, och så lämna kvar CSN i det gamla livet!

   Radera
 2. Grattis! Jag betalade av halva lånet under mina första år i arbetslivet och är nu nere på 40%. Det kliar i fingrarna att betala av snabbare eller bara betala av det men när räntan är så låg får jag bättre avkastning på utdelningsaktier. Men var ändå nästan tvåtusen kronor som jag skulle ut med i måndags... :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är lite svårt att intellektuellt motivera avbetalningar när effektiv ränta på CSN är runt 1% och direktavkastningen på investeringar där utdelningen inte brukar sjunka ligger på 2-3%. Men det är mer än bara siffror som gör det skönt att vara skuldfri.

   Radera
 3. Grattis! Antar du hade samma lånemodell som jag, dvs lån upptagna från 1989-2001, det är ju dessa som har 4% av lönen i amortering.

  Ett litet påpekande bara: de skrivs av vid ingången till året man fyller 65 år, så de är inte livslånga som du skriver.

  OBS Olika regler beroende på när lånen togs.

  Själv pluggade jag för länge och har tidvis tjänat dåligt, vilket gör att mitt lån faktiskt kommer att skrivas av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, avskrivningen brukar jag inte tänka på. Antagligen för att det alltid känts som i andra ändan av livet.

   Men tråkigt att du får leva med 4% hela vägen dit. Å andra sidan kan (för) långa studier vara väldigt givande.

   Och tack!

   Radera
 4. Det är en låg ränta men fortfarande en skuld som tynger ekonomin. För egen del betalade jag av detta lån för ett par år sedan och i dagsläget känns det underbart att inte behöva tänka på CSN längre. Jag är även glad att vi valde att betala hela vårt boende och har på så sätt sluppit att vara beroende av banken. Målet är att aldrig bli skuldsatt. Har vi inte råd med det vi vill ha finns antagligen något annat alternativ som passar för en mindre summa. Hursomhelst grattis till att bli av med detta lån och fortsatt lycka till med dina mål :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, intellektuella resonemang om att det är "effektivt" att vara skuldsatt (se t.ex. z2036 experiment) är svåra att jämföra mot känslan av att inte vara beroende av någon. För var och en det som får dem att må bäst.

   Tack!

   Radera
 5. Grattis! Hade själv CSN lån under många år. Till sist la jag upp en plan på att snabbare betala av det! Grym känsla när sista avbetalningen var gjord! 😊

  SvaraRadera
 6. Bra att du betalar av lånet även om det ibland är motigt då de tinte kostar så mycket. Men en viktig del i att vara fri är att inte ha några lån hängandes efter sig. Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kostar alltid 4% och det var den deal som jag hade med CSN så jag ser det här som att jag slutför min del av dealen. Alla är nöjda!

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Castellum gör en massiv nyemission och ställer in utdelningen