Bostadsmarknaden är konstig (och utdelning Bonava)

I många år har det pratats om hur allvarlig bostadsbristen är i Sverige och bostadsbyggandet bara ökade och ökade. Nu kanske vi till slut nått en nivå där byggandet inte behöver öka något mer. Kanske till och med minskas.

Jag har länge undrat hur man räknar ut hur många fler lägenheter som behövs. I teorin skulle 1 miljon människor kunna leta lägenhet, men en enda ny lägenhet skulle lösa allas problem i en kedjeeffekt.

De stora nyheterna har varit att Wallenstam valt att göra hyresrätter istället för bostadsrätter, samt att Oscar Properties lyxbostadsprojekt i Stockholm haft svårt att hitta köpare. Tydligen finns det tillräckligt många nya och dyra bostadsrätter i Stockholm för ögonblicket. Om detsamma gäller i andra städer är svårare att veta men jag noterade hur Onkel Tom hade svårigheter att få ett bra pris för sin lägenhet när han skulle flytta ut i skogen och det var inte Stockholm.

De som drabbas först av att det byggs för mycket, eller för dyrt, är byggbolagen som äger de tomma eller halvtomma fastigheterna. De har betalat för bygget och vill nu ha något för det. Om inte så kan det bli väldigt dyrt. En fastighet kostar tiotals eller hundratals miljoner kronor att bygga. Det här gäller Bonava, Oscar Properties, JM och många andra företag.

Parallellt så har bostadsrättsföreningen Ida i Malmö ont om pengar och svårt att få mer lån. Hur ser egentligen ekonomin ut i de bostadsrättsföreningar som kunnat låna mer och mer till allt lägre räntor?

Men för att gå från det kontemplativa till det konkreta så betalade Bonava ut lite utdelning för några veckor sedan. Oavsett hur det går just nu så fick de ihop kontanter till det. Totalt blev det 1 710 kronor för de cirka 5% av bygget av en lägenhet som är min andel av företaget.

Det är svårt att jämföra utdelningen med tidigare då det inte kom någon utdelning förra året, men om jag jämför nuvarande NCC + Bonava med NCC innan delningen så är det här en kraftig minskning, -18%, och det i en högkonjunktur. Så igen, hur var uppdelningen bra för mig som aktieägare?

Kommentarer

  1. Jag är lite orolig för kvalitetsarbetet efter att ha pratat med en person som arbetat med att bygga upp deras kundtjänst. Enligt uppgift ska det ha varit ganska stora avvikelser mellan vad kunderna lovades i nybyggen och vad de faktiskt fått vilket inneburit att rökgångar för eldstäder fått eftermonteras på bekostnad av golvyta och liknande. Dessutom ska leveransorganisationen gentemot köparna varit underdimensionerad vilket lett till svårigheter med att åtgärda eller kompensera alla felen. Det blir intressant att se vad som visar sig av det här i framtiden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan i och för sig vara ett symptom på högtryck? Att jobbet görs av oerfarna och okunniga personer eftersom alla erfarna och kunniga personer är upptagna med annat.

      Men det skulle kunna vara en av många faktorer som stoppar byggruschen. Om folk betalar 2-5 miljoner för en splitter ny lägenhet och den är slarvigt gjord så kommer de inte rekommendera andra att göra detsamma.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

RikaTillsammans brokighet

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)