Folk betalar mycket för skuldsatta bostadsrätter
Dumheten i det här fallet är att folk inte tycks förstå att när de köper en bostadsrätt för 4 miljoner, så köper de också en del av föreningens skulder så att de i praktiken efteråt har en direkt eller indirekt skuld på kanske 5, 6 eller 7 miljoner.
Det finns skillnader på föreningens lån och personliga. När föreningen får slut på pengar så tar banken över husen och bostäderna blir hyresrätter. Ingen bostadsrättsinnehavare behöver betala något till banken för föreningen. Däremot så blir de av med bostadsrätten och sitter med sina egna lån. Det kan svida rejält.
Enligt nyheterna så är betydligt färre föreningar än förr högt belånade, men jag konstaterar att det finns en fälla i nyproduktion. Dels för att allt inte kan bli sålt så att de som bor där får betala för flera lägenheter, dels för att det finns tidsbegränsade subventioner i skatter och amorteringskrav.
Sedan finns risken med räntorna. Vi vet att räntor ofta har varit betydligt högre än de är nu och när det händer igen så kommer människor få se sina "investeringar" naggas från flera håll: Höjda avgifter, höjda lånekostnader och sjunkande värdering på bostadsrätten.
Det finns även en stor grupp människor som anser att skatteavdragen för bostadslån långsamt ska trappas ner. Inte ett valår dock eftersom väljarna straffar långsiktighet hårt.
När BRF övergår till hyresfastigheter och ägs av banken så kommer du som har lån på lägenheten att få MYCKET högre ränta på det lånet. Varför? Jo din säkerhet som br-lägenheten utgjorde är borta och lånet omvandlas därför till ett vanligt lån, ett s.k. blanco-lån.
SvaraRaderaTittar vi på aktuella räntor ligger de i mellan 3.5% och 10%.
Maxbelopp som lånas ut är 500 000 nr.
Sen vill de ha tillbaka alla pengar inom 10 år, dvs amorteringen blir rätt kännbar.
Men om du har lån på mer än du kan få i blanco-lån, vad gör du då?
Att gå i personlig konkurs är ju ett sätt, och sen efter några år ansöka om skuldsanering kan fungera, under tiden får du leva på motsvarande studentnivå.
Men klarar din studentnivå hyresnivån på din fd nr som nu är i nivåer med nybyggda hyreslägenheter?
Bra poäng!
RaderaDet är en jäkla tur att konkurser inte är vanligare än de är. Jag undersökte en del och det verkar sällan hända i föreningar som har medlemmar och hus. Konkursen i Arboga är skoj förstås. Där styrelsen krävde sin egen förening i konkurs för att de var förbannade på varandra.
Det tar högst en timme att lära sig hur man kan få en bra överblick över brfs skuldsituation. Det är inte svårt, med ett knippe nyckeltal och lite historik kommer man långt. Men skulle tippa på att det är en av fyra i bekantskapskretsen som gör det. Då är det ändå högskoleutbildade personer, flesta av dem ekonomer - däremot läggs det ner väldigt med tid att börja planera ändring av detaljer i hallen, renovering av badrummet och renovering av det redan renoverade köket. Lätt galet..
SvaraRadera"Siffror är så tråkiga!"
RaderaÄr det att pengar har blivit så abstrakta? Har summorna blivit så stora att vi inte kan relatera till dem längre, förrän banken vill lösa in lånet?
"Folk betalar mycket för skuldsatta bostadsrätter"
SvaraRaderaFör tillfället är hyresmarknaden i stor städerna icke-fungerande, vilket leder i princip alla till bostadsrätter. Med yra och begränsat utbud så får man köpa det som finns ute på marknaden man inte vill tälta med uteliggarna.
Daniel, det är ju löjligt att prata om "folk köper dyra bostäder". Snälla någon lyft blicken en aning och se systemfelen som ligger till grund för detta.
Mvh, Henrik
Folk köper för dyra bostäder! Om man köper ett hus eller lägenhet för en summa som tar 40 år att spara ihop så betalar man för mycket.
RaderaJag förstår att alternativen är otrevliga. Pendla en timme extra per dag, eller jobba i en stad utan operahus, otrevligt.
Samtidigt så tänker jag inte låtsas att det är sunt. Vem vet, kanske Löfven tittar förbi och då ska det inte stå att huspriserna är rimliga.
Man kan alltid leka leken "vems fel är det (mest)". Rätt improduktivt om det inte leder till förbättringar. Själv vill jag se bättre kollektivtrafik så att man kan pendla längre avstånd till större städer på kortare tid. Jag vill också se ett avskaffande av subventioner som förvandlas förvandlas till högre priser. Idag är det mest lönsamt att bygga "lyxlägenheter" vilket blir exakt det byggföretagen gör. Eftersom de kan få 40 års sparpengar för dem eftersom bankerna glatt lånar ut det, eftersom...
Sedan finns det så klart de som tjänar så mycket att det som är dyrt inte är dyrt för dem (hej Chansar Mest) men jag tror inte det är de som OECD oroar sig för när de skickar varningar till den svenska regeringen.