Kungsleden tar ledningen i klimatambitioner (och gör vinst)

Kungsleden, fastighetsbolaget som under ledning av Biljana Pehrsson gått från att vara ett av de svagare till att bli mer och mer accepterat som ett riktigt pålitligt bolag, har precis kommit med en Q3-rapport. Det är ett fastighetsbolag så inget jättespännande händer från ett kvartal till ett annat, men deras kunder har mestadels kunnat betala sina hyror trots pandemin vilket är positivt.

Resultatet var lite bättre än väntat och en av deras hyresgäster ska öppna ett paddelcenter i Nyköping. Jag undrar vilken sorts paddel.

Den stora nyheten i rapporten är att de satsar på att bli klimatpositiva i "hela värdekedjan" 2035. Det är länge till 2035 men det är ändå mer ambitiösa mål än jag sett andra jobba med. Många fastighetsbolag, Kungsleden inkluderad, pratar om att vara klimatneutrala i förvaltningen vilket i stort sett innebär att man köper grön el och kanske låter sina hantverkare köra en elbil. Det är bra men inte speciellt exalterande.

Klimatproblemet med fastigheter är inte förvaltningen utan tillverkningen. Betong är en av de absolut största klimatbovarna och när man bygger hus använder man enorma mängder betong. Problemet är att när man gör cement (som är en komponent i betong) så hettar man upp kalksten vilket frigör CO2 och lämnar kvar det man vill ha. Man kan inte hoppa över det steget för då får man inte längre cement. Möjligen kan man hetta upp ugnen utan CO2-produktion men längre kommer man inte.

Frågar man betongbranschen själva så vill de gärna framhålla att betong binder tillbaka CO2 igen när den förmultnar (eller vad det nu ska kallas när betong återgår till naturen), men det kan ta hundratals år så det är till väldigt lite tröst. Speciellt som vi använder än mer betong för att ersätta betong som bryts ner. Överhuvudtaget så pågår ett intensivt lobbyarbete från betongbranschen via sociala media och bloggar och hemliga intresseföreningar för att få allmänhet och politiker att tro att betong och cement är ok. Jag vet inte om deras propagandainsats funkar för det som i första hand räddar dem är att betong är ett väldigt bra byggmaterial och vi har svårt att komma på rimliga alternativ.

Men tillbaka till Kungslden. Nu satsar alltså Kungsleden på att bli klimatneutralt i "hela värdekedjan" och jag kan bara förstå det som att det inkluderar allt från bygge till rivning. Hur det ska gå till vet jag inte, men som ägare av Kungsledenaktier är jag glad att de satsar på att vara marknadsledande!

Kommentarer

  1. Vanliga sättet att bli grön där det inte går i processen som sådan är att kompensera med trädplantering eller köpa co2 utsläppsrätter eller liknande. D.v.s. du minskar inte din faktiska utsläpp utan försöker hävda att andra sätt kommer kompensera istället.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare