Växla Johnson & Johnson till Kenvue, eller inte…

TL;DR: Det verkar vara hugget som stucket så bäst att välja det företag man vill äga om fem år.

Vill man ha Kenvue-aktier till 7% rabatt? De som äger Johnson & Johnson-aktier kan hoppa på ett erbjudande där man byter sina Johnson & Johnson-aktier mot Kenvue-aktier. Valet är inte uppenbart för oss som äger sådana aktier så här är informationen som jag har samlat på mig inför beslutet.

Kenvue var konsumentdelen av Johnson & Johnson innan det delades upp. Kenvue säljer plåster, munskölj, hudkrämer med mera, och var cirka 20% av företagets inkomster innan uppdelningen. De 80% som blev kvar säljer utrustning till sjukvården och utvecklar, tillverkar och säljer mediciner. Det är rätt olika företag så man ska fundera på vad man vill äga framöver.

Med 7% rabatt på Kenvue-aktien så skulle man i teorin kunna byta sina Johnson & Johnson-aktier, sälja Kenvue-aktierna och köpa tillbaka 7% fler Johnson & Johnson-aktier än man hade från början. I praktiken så kommer kurserna röra på sig innan man har aktierna i fickan så det är svårt att vara säker på om det kommer fungera. Det är sådana möjligheter som är lättare att utnyttja om man sysslar med optioner och blankning. Det är svårare för oss vanliga aktieägare i Sverige, med fördröjningar, höga växlingsavgifter och courtage, men alla är välkomna att försöka.

Växelkursen ser ut att bli cirka 7,7 Kenvue-aktier för 1 Johnson & Johnson-aktie men den exakta växelkursen bestäms i mitten av nästa vecka baserat på priserna måndag till onsdag. [länken är officell men sajten tycks ha dött över helgen]

Kenvue ser ut att ge lite mer utdelning efter växlingen. 1 Johnson & Johnson-aktie ger just nu $4,76 i utdelning per år. Byter man till Kenvue så borde den Johnson & Johnson-aktien ge 7,7 Kenvue-aktier och $6,18 i utdelning per år. På kort sikt så är det en rejäl fördel för Kenvue i en utdelningsportfölj.

Tittar man på vinsten per aktie och antar att framtiden blir precis som 2022 så kommer 1 Johnson & Johnson-aktie representera en årlig vinst på $6,50. Om man istället byter till den kurs som gäller idag (växelkursen bestäms nästa vecka), så är det betydligt mer osäkert vad man kommer få. Beroende på hur man räknar så kommer det representera en Kenvue-vinst mellan $3,40 och $9,34. Problemet är att Kenvue i samband med separationen blev tvungna att ta ut stora lån vilket både ger räntekostnader och en skattesmäll. Delvis är det temporärt, hur delvis är svårt att bedöma men antagligen blir det något sämre än Johnson & Johnson.

Framtidsprognoser gör det inte enklare. Marketscreeners uppfattning är att Kenvues vinst kommer växa med 10% per år de närmaste åren, men det är en typisk gissning när man inte har någon aning. Nu verkar inflationen, åtminstone i USA, vara på väg bort så 10% per år vore helt ok för ett konsumentbolag. Då Kenvue bara existerat en kort tid, och då i en tid av pandemi, inflationschock, Ukrainakrig och talkskadestånd, och utan det stora finansieringslånet är det svårt att extrapolera. Antagligen ska man anta att Kenvue-aktien kommer uppföra sig ungefär som Unilever eller Procter & Gamble. Kenvue höjde sina marginaler snabbt under inflationstiden, och det kan mycket väl hända att vinsten kommer sjunka lite framöver när folk slutar acceptera prishöjningar.

Prognoserna för Johnson & Johnson är mindre optimistiska. De analytiker Marketscreener har sammanställt antar en vinst som kommer stå rätt stilla de närmaste åren. Skulle det här vara korrekt så är Kenvue en bättre investering på mellanlång sikt.

I vinsten per aktie för Johnson & Johnson så är det inräknat att företaget blir av med 5-10% av vinsten (räknat från 2022) och att antalet aktier kommer minska med 3-8% då folk lämnar in dem i utbyte mot Kenvueaktier. Det gör att vinsten per aktie blir ungefär samma som idag.

Det finns fotnötter i erbjudandet. Till exempel, om för många hoppar på erbjudandet så kommer man inte få byta så många som man tänkt. Meningen är att de som har färre än 100 aktier och vill byta alla sina aktier alltid ska få göra det, men jag vet inte om det löftet håller för oss som har aktierna via en svensk mäklare som i sin tur har aktierna lagrade i en klump i en amerikansk depå.

Om man tror att erbjudandet kommer övertecknas så kan det vara en idé att teckna sig för fler bytesaktier än man egentligen vill ha, men det har en risk att man får det man ber om.

I erbjudandet finns det också en gräns för hur många Kenvue-aktier man kan få per Johnson & Johnson-aktie, ett tak på växlingskursen. Just nu ser det ut att bli cirka 7,7 Kenvue-aktier per Johnson & Johnson-aktie, men oavsett vad som händer så blir det inte fler än 8,0549. Skulle Kenvue-kursen kollapsa så kan man bli sittande med betydligt mindre värde än man hade innan då 8 Kenvue-aktier då skulle vara betydligt mindre värda än 1 Johnson & Johnson-aktie. Man bör hålla ögonen öppna när växlingskursen bestäms kvällen den 16 augusti och dra tillbaka aktier man anmält för byte om det ser illa ut.

Om för få är intresserade av rabatterade Kenvue-aktierna så kommer Johnson & Johnson antagligen dela ut de som blir över. Då kan inte Johnson & Johnson makulera inbytta aktier och utdelningen per aktie kan behöva sänkas men å andra sidan så kommer man ha utdelning från Kenvue-aktierna som kompensation. För att erbjudandet ska fulltecknas så behöver ungefär 8% av Johnson & Johnson-aktierna delta.

Den sista intressanta fotnoten är att skulle man bli sittande med halva aktier efter all matematik så kommer ens mäklare slå ihop olika kunders halva aktier och fördela pengarna efter hur stor halva man hade. Då aktierna kostar cirka 250 kronor så pratar vi ungefär 100-200 kronor per person.

Nästa fundering är företagsrisker och då speciellt talken. Johnson & Johnson har haft ett Damokles-svärd hängande över sig ett tag i form av stämningar relaterade till babypuder som kan ha bidragit till äggstockscancer. De lade nyligen över mer än 100 miljarder kronor i ett företag som skulle ta över all talk-relaterade skyldigheter i USA, men för några dagar sedan fick de för andra gången smisk på fingrarna och manövern ogiltigförklarad.

Babypuder är en konsumentprodukt och hör logiskt hemma i Kenvue, men Johnson & Johnson har lovat att stå för alla rättegångskostnader i USA och Kanada. Kenvue får hantera allt utanför USA och Kanada, men de flesta länder har inte skadeståndssystem som USA och Kanada där domstolar sätter belopp mer eller mindre godtyckligt och där jurysystem betyder att beslut ibland blir mer känslostyrda än tekniska. Tanken är därför att Kenvue ska slippa allvarliga problem, men inget är säkert.

En iakttagelse när jag läser resultaträkningarna är att av 100 kronor för en konsumentprodukt i grossistledet (säkert över 200 kronor efter pålägg och moms i butiken) så är tillverkningskostnaden 34 kronor, marknadsföringskostnaden 25 kronor, forskningskostnaden 14 kronor och vinsten före skatt 25 kronor. Reklam är dyrt, men Kenvue har säkert räknat ut att de tjänar mer pengar med reklam än utan.

Jag har inte bestämt mig helt ännu, men jag lutar åt att försöka växla cirka en femtedel av mina Johnson & Johnson-aktier till Kenvue-aktier. Om jag får det jag ber om så kommer jag äga ungefär samma verksamheter som innan uppdelningen. Inget av företagen verkar uppenbart bättre än det andra och båda har tydliga framtida risker.

Främst källan till siffrorna är prospektet på över 100 sidor. Mycket bra information men också många ord.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka