Mondelez/Marabou struntar i protesterna

Mondelez/Marabou har i Sverige fått symbolisera de företag som väljer att indirekt stödja Putins invasion av Ukraina. Det har nu gått mer än ett år sedan Ukraina explicit pekade ut Marabou som Putin-kramare och inget tyder på att de ändrat något.

Kritiken mot Mondelez/Marabou (Mondelez är företaget, Marabou är det mest kända varumärket i Sverige) handlar om att de fortsätter att tillverka saker i Ryssland, exportera till Ryssland, göra vinster i Ryssland, betala skatt i Ryssland och därmed bidrar till att ge Putin pengar till kriget.

Mondelez är undantagna sanktioner då de tillverkar "mat" men de är inte undantagna kritisk granskning. Deras första reaktion på kritiken var att plocka bort listan på varumärken från sina sidor eftersom den hade använts som en lista på saker att undvika. Det är det beteende man förväntar sig från någon som vet att de gör något fel men tänker fortsätta göra det ändå.

De har också en ursäkt mot att dra sig ut: "would mean cutting off part of the food supply for many families". Det är kakor och choklad. "Food supply". Visst.

För oss konsumenter så är det tack och lov synnerligen enkelt att undvika Mondelez. Det finns enkla alternativ till allt de gör och många alternativ är dessutom godare eller nyttigare. Inte nödvändigtvis båda samtidigt. Morötter i alla ära, men de smakar inte choklad.

Som (mycket) liten aktieägare i Cloetta så vill jag förstås att man väljer Cloetta-godis istället, men Fazer är förstås också ett alternativ. Eller ett av många andra varumärken som inte är Mondelez.

De varumärken man i Sverige ska undvika om man vill skicka Mondelez en signal om att det vore bra att sluta hjälpa Putin är i första hand Marabou, men också Tuc, O’boy, Oreo, Milka och Philadelphia.

Jag testade nyligen Göteborgskex nya Tuc-klon och de var ok, men dyrare och de triggade inte mina belöningscentra riktigt lika bra så jag hoppas Mondelez ändrar sig så att jag med gott samvete kan köpa Tuc igen. Fazer har en Oreo-klon för den som gillar Oreo och den verkar bra.

Det finns andra företag som inte heller dragit sig ut, men inget av dem är så enkelt att undvika som Mondelez så det var där jag började.

Kommentarer

  1. Ja, så länge inte försäljningen drabbas finns det förstås ingen anledning att lyssna på kritiken. Med det sagt tycker jag vissa av dessa bojkotter är ogenomtänkta. Visst, har de tillverkning i Ryssland gynnar de förstås, men om tillverkningen sker i väst sker ett nettoutflöde av pengar även om staten tar in moms. T.ex när Absolut blev kritiserade, produktionen sker inte i landet och alla pengar som flödar ut blir färre kinesiska drönare och färre iranska robotar. Dessutom handlade det om en produkt som orsakar ännu mer kostnader för staten. Så kort sagt tycker jag att så länge det inte är varor som kan användas i krigsmateriel och inte produceras i landet; sälj så mycket det bara går.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst blir en del saker symboliska, men symbolik är viktig. Den ryska regimen har ett stort behov av att upprätthålla skenet av normalitet. Alla västerländska företag som stannar hjälper Putin att skapa illusionen av att allt är väl, medan unga från ryska minoriteter eller glesbygd blir mördare eller dödade i kriget.

      Radera
  2. Snart tre år in i det fullskaliga ryska svineriet! Nu hjälper det inte om Mondelez och andra ändrar inriktning för min del - den här bojkotten blir långvarig, kan jag lova.

    Det är få produkter som finns på Maslows första nivå, och till övriga finns det alternativ.

    Inte svårt att byta Moskva-choklad mot Fazer eller annat.

    Bra inlägg!

    SvaraRadera
  3. Nu när den korrupta Biden-regimen byts ut i jan2025 undrar jag hur lång tid det tar innan företag som tvingats lämna återetablerar sig igen? Företag ska hålla sig opolitiska! Skräck exempel är SAS, Brandos, Gillette, Disney, Jaguar, Ben & Jerry. Det är svårt att vara investerare och förutse detta när USA med deras otaliga krig runtom i världen inte fått samma behandling.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh, mitt första rysstroll!

      Jag skulle kunna berätta hur ditt inlägg har fel typ tre gånger per mening men det vore slöseri med tid för alla oss.

      Radera
  4. Och hur var det nu med Pepsi? Visst kör de på som vanligt med sin tillverkning i Ryssland?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är osäker. Jag kollade dem lite snabbt när jag skrev det här inlägget och det verkade komplicerat. Det finns artiklar om drycken Pepsi, företaget Pepsico, lokala ryska företag, franchise och annat. De lovade att dra sig ur men gjorde de verkligen det? Jag vågar inte riktigt påstå någonting om dem så kanske någonannan vet mer exakt hur det?

      Radera
  5. Bra att du lyfter detta!

    SvaraRadera
  6. Sist väst Europa talade in i Ryssland dog 17% av befolkningen, hur många som dog för Napoleon och Karl den XII vet jag inte, men nog för att det skall finnas ett kollektivt minne. För ett par år sedan sade Putin att han dog en linje i sanden, väst skrattade och Ukraina fick en president som bjöd in till Nato.
    Sedan om det är Ukraina som glömt vad som vet om Ryssland eller Nato som tog chansen att försvaga Ryssland får vara osagt, Ryssland, precis som tidigare krig har det svårt i början. Förlorar mycket folk men vinner kriget.

    Som svensk hade jag dålig koll på siffrorna före kriget, men man vinner krig genom att döda soldater, och tyskarna dig på öst fronten, USA's inblandning var ganska liten i det hela.

    Så jag bojkottar av princip inte Ryssland.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du tycker synd om Ryssland? Jag vet inte heller hur många som dog under Napoleonkrigen eller det stora nordiska kriget, men jag konstaterar att civila dog eftersom Ryssland använda som taktik att döda sin egen befolkning för att svälta ut motståndaren. Som i Stalingrad där Stalin förbjöd de boende att fly när Nazityskland kom.

      De absolut dödligaste fienderna för den ryska befolkningen är dess ledare. Om det sedan är Putin, Stalin, Peter den store eller Nikolaus den andre.

      Sedan verkar du köpt Putins argument rakt av, att han var tvungen att invadera Ukraina för att skydda sig själv. Skydda sig själv mot vad? En observant person noterar att han helt tömt gränsen mot "Nato" för att invadera Ukraina. Han vet och visste att "Nato" inte skulle anfalla Ryssland men han visste också att "Nato" var en jättebra ursäkt efter femti år av anti-Nato-propaganda.

      Det är sant att Nazityskland till stor del besegrades på östfronten, där ryssar, ukrainare, och massor av andra dog men det är helt irrelevant 80 år senare. Man kan dock notera att andra världskriget i Europa började när Hitler och Stalin invaderade Polen, och Stalin invaderade Finland. Stalin var inget litet offer. Hans befolkning var ett offer, på samma sätt som de är det nu, men tyck inte synd om Putin.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet