5 bolag som drar till sig många nya ägare just nu

Avanza är trevliga nog att lista hur många kunder de har med en viss aktie och då kan man se hur andra investerare, eller spekulanter, agerar.

1. Image Systems (+22% fler ägare, +462 stycken)

Om du inte hört talas om Image Systems så är du inte ensam. Det är ett litet bolag som harvat på börsens lista för små företag år efter år utan att göra mycket väsen av sig.

Bolaget ägnar sig åt att göra bildigenkänningssystem för industrin. Med en kamera kan man se att korkar sitter på som de ska eller att träplankor är kvistfria och de var tidigt ute med sådana system.

Efter att ha sysslat med bildigenkänning under decennier så tycker man de borde ha varit väl placerade att dra nytta av framstegen inom AI och maskininlärning. Inte så. På något sätt så missade de den möjligheten totalt.

I alla fall fram till nu. För någon vecka sedan kom det en ruskigt bra kvartalsrapport med dubblad omsättning och tripplad vinst. Är det här vändningen? En del personer tror det också köpte aktier till dubbla priset mot förr.

Företaget är lite för spännande för min del, men jag hoppas att det går bra för dem!

2. Active Biotech (+17% fler ägare, +1 312 stycken)

Active Biotech är ett bolag av lotterisorten. På börsen så finns det ett dussintal bioteknikbolag som utvecklar mediciner eller behandlingar mot olika sjukdomar. En bra behandling kan vara värd miljarder, kanske biljoner (se Novo Nordisk och sprutorna som minskar hunger).

Det är dock dyrt att utveckla, och framförallt testa, mediciner. Mycket visar sig inte fungera eller har så liten effekt att det inte är värt det. För att visa att något fungerar behövs studier som kostar många miljoner och det är innan man sålt en enda tablett.

Det en del bolag gjort är att sälja lotter, eh, aktier, på börsen och sedan gör bolagen nyemissioner till hoppet är ute, eller till de har en fungerande medicin som är värd stora pengar.

Active Biotech är ett sånt bolag och det har den senaste månaden kommit några positiva nyheter om deras produkter under utveckling. Tillräckligt för att dra till sig nya ägare, precis i samband med en nyemission dessutom. Vilken bra tillfällighet för företaget.

3. CoinShares International Limited (+14%, +407)

"Kryptovalutor", alltså digitala rättigheter som man kan sälja till andra på ett organiserat sätt, fick en rejäl skjuts med det amerikanska valet. Innan dess hade det varit tal om att reglera dem så att de inte används för brottslighet, penningtvätt eller skatteflykt. Nu kanske det inte blir av och det fick många att betala mer för "krypto".

Coinshares är ett företag som rider på vågen av intresse för "krypto" och att äga aktier i bolaget är ett juridiskt okomplicerat sätt att få exponering mot "krypto". En bunt nya ägare dök upp efter det amerikanska valet. Jag noterar dock att företagsledningen passar på att sälja av under rusningen.

4. TF Bank (+11,63%, +283)

I Sverige har vi tre svenska och en finsk storbank som totalt dominerar, men det finns också en massa små banker. TF Bank är en av dem men de verkar inte bry sig speciellt mycket om Sverige. Istället ger de ut kreditkort i centraleuropa, hanterar betalningar i Polen och Baltikum och lånar ut pengar i Tyskland, Finland och Norge.

Jag vet nästan ingenting om TF Bank men de som tittat på banken verkar allmänt positiva. Jag vet inte jag. TF Bank verkar ha större kreditförluster än Handelsbanken på en bråkdel av omsättningen så den verkar rikta in sig på krediter för folk som egentligen inte har råd med lån. Det är inte en trevlig nisch även om den kan vara lönsam för ägarna.

5. Arjo (+11,55%, +1 378)

Det mest populära företaget den senaste månaden på LargeCap-listan är Arjo, ett medicinteknikbolag som jag missat. Det kommer från Getinge men har de senate sju åren varit ett eget bolag.

Arjos grundprodukt, och ursprung, är maskiner och mackapärer för att göra patienter rörliga. Det är lyftar och sjukhussängar, men även annat som hör ihop med fysisk hantering av patienter. När det gäller medicinteknik kan man nog inte tänka sig mindre spännande produkter, vilket passar vissa investerare alldeles utmärkt.

En bra grundregel är att förstå det man investerar i. Jag tror att de flesta förstår Arjos produkter.

De nya ägarna dök mestadels upp efter att en rapport gjorde aktien 15% billigare. Kanske är det nya priset ett bra pris, men det har varit mer ner än upp de senaste åren så vem vem.

Övriga

7. Traton (+9,0%, +1 305)

Traton, det tyska lastbilsföretaget som innehåller Scania är också noterade i sverige som TRATON SE. Det företaget har haft sina svårigheter men det har skrivits mycket om att en vändning ser ut att vara på väg och det har lockat många nya ägare.

15. Axfood (+5,3%, 4 667)

Axfood, koncernen som innehåller Willys, Hemköp, Dagab och nu City Gross, har länge varit en aktieägarfavorit med långvarig tillväxt i en annars stillsam bransch. Även jag har sneglat på den då och då men jag har alltid upplevt den som för dyr.

Ett högt aktiepris betyder att det finns större risk för nedgång än uppgång och det gör direkavkastningen låg. Även om Axfood växt så har det varit tveksamt om priset varit motiverat.

Liksom för Arjo så blev aktien 15% billigare efter den senaste rapporten och det var nog för att många skulle tycka att det var värt att köpa in sig i Axfood.

Jag har inte tittat på företaget sedan prisfallet. Jag skulle gärna haft en ersättare för mina ICA-aktier och då Axfood numera är ensamma på börsen så borde jag kanske ta en titt.

18. Lundin Gold (+4,5%, +655)

För långsiktigt sparande finns det ett par alternativ. Madrasser, bankkonton, fastigheter, aktier, men också råvaror och speciellt guld. Guldpriset har ofta rört sig annorlunda än andra priser vilket betyder att det ibland varit lönsamt att sälja aktier och köpa guld.

Nu är det inte helt lätt att köpa och förvara stora mängder guld, men gruvbolag som jobbar med guld rör sig lite som guldpriset så det kan vara ett acceptabelt substitut. Lundin Gold är ett sådant bolag.

Uppenbarligen så har all osäkerhet med pågående krig och förändringar i USA gjort att fler ville ha alternativ till aktier och det har gett Lundin Gold 4,49% fler ägare än för en månad sedan även om en del sålt av sig den senaste veckan.

Jag är inte själv intressead av Lundin Gold. Sedan mina år med Lundin Mining så vet jag hur snabbt det kan svänga för gruvbolag och det är inte något för mig. Lundin-familjen har också en brokig historia så risken för att det dyker upp fler skelett från garderoberna är påtaglig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet