USA dyrt, Sverige billigt: siffror från Investerarfysikern
Jag har haft en magkänsla som sagt mig att börserna hamnat i obalans, och att i synnerhet USA-börsen är övervärderad och kommer tappa de närmaste åren, men bättre än en magkänsla är hårda siffror. Investerarfysikern har precis publicerat en massa sådana siffror i sitt inlägg Svenskt globalsparande har lett till en billigare Stockholmsbörs och krona.
Som titeln säger så går det att spåra ett kraftigt utflöde av investeringspengar från Sverige och troligen till USA. Det har orsakat en svagare krona (och mer inflation och högre avkastning på utländska investeringar mätt i svenska kronor).
Kombinerat med utflödet visar Investerarfysikern också att USA-börsen har bubbeltendenser med väldigt höga värderingar när man jämför värderingarna med aktiepriserna. Det ser ut som att en stor del av uppgången i USA, och därmed också i globalfonder, kommer från så kallad "multipelexpansion", att folk betalar mer för samma företagsvinster.
Multiplar brukar gå i vågor beroende på investerarhumöret vilket syns i figuren ovan (Shiller CAPE) så troligen kommer de i framtiden sjunka tillbaka till genomsnittliga nivåer eller lägre. Frågan är bara när och hur plötsligt. Sjunker de snabbt kommer det bli en börskrasch, sjunker de långsamt så kommer det bli många år med dålig avkastning i USA och globalfonder.
Samtidigt har svenska aktier blivit relativt sett billigare. Om vi bara tittar på vad man får per krona i form av företagsvinster så vill man köpa aktier i Sverige, inte i USA. Det är också Investerarfysikerns sammanfattning på studien.
Jag har länge haft USA-fonder och globalfonder och har ridit på dem de senaste åren, men de pengar jag investerat nu på slutet har mest gått till Europafonder och fastighetsaktier eftersom de blivit underrepresenterade. Som långvariga läsare vet så har jag en ombalanseringstrategi där jag med köp försöker hålla olika tillgångar på samma nivå.
Ombalanseringsstragier har historiskt visat sig ge lite bättre avkastning än att bara hålla sig till en kategeori, just för att det leder till att man slutar köpa sånt som blir dyrt och istället köper sånt som blivit billigt, men som alltid så finns risken att man köper sånt som fortsätter att bli billigare.
Generellt rekommenderas folk just nu att spara i globalfonder, som t.ex. DNB Global Indeks, Länsförsäkringar Global Index eller Avanza Global. Under de senaste åren har de också varit väldigt trevliga att äga. men nu finns det en uppenbar risk att de rekommendationerna kommer svida rejält under en period. Samtidigt så är det nästan omöjligt att veta, och vad ska man rekommendera istället? Nordnet Sverige Index?
Inte för att jag undersökt det så noga, men känslan är att usa exklusive topp 10(typ) i market cap är rätt så normalt. Topp 10 har väldigt höga p/e tal och dominerar i marknadsviktade globalfonder och t.ex sp500.
SvaraRadera