De mest oetiska investeringarna

Jag tycker att man som ägare av ett företag får ta en viss del av ansvaret för det företaget gör och det gör att jag undviker vissa företag. Det gäller oavsett hur liten ägare eller hur stor ägare man är1. Man kan behandla sina investeringar som bara siffror men jag tycker inte att man ska göra det. Har man investerat sina sparpengar i något som andra inte tycker är ok så ska man stå för det både inför andra och inför sig själv.

I gråzonen mellan det olagliga och det allmänt accepterade finns det en hel serie verksamheter där olika människor gör olika bedömningar av hur olämpligt det är.

Exempel

Exempel på branscher med ifrågasatt moral (inklusive exempelföretag):
Vapentillverkning
Saab, Boeing
Försäljning till diktaturer
Telia
Tobaksförsäljning
Swedish Match
Pornografi
Playboy
Hasardspel
Unibet
Miljöskadlig verksamhet
BHP Billiton
Djurhållning
Arla, HKScan
Företag som behandlar sina anställda dåligt
Foxconn, textilföretag (H&M?)
Alkohol
Pernod Ricard
Företag i Ryssland
Gazprom
Företag som säljer användarinformation
Google
Företag som utnyttjar dumhet
Bluestep

Själv accepterar jag vissa av sakerna ovan men inte alla. Jag kan acceptera vapen och hasardspel, medan jag håller mig undan tobak och Ryssland.

Det gemensamma för många av de här branscherna är att de ofta har en speciell risk i sin verksamhet. Risken att lagstiftare flyttar gränsen så att det som bara var illa omtyckt också blir olagligt. Vapenexport kan förbjudas, harsardspel nationaliseras, straffskatter införas på produkterna.

Att en del folk håller sig borta från de här företagen gör att de ibland har ett lite lägre pris och ger lite mer avkastning och jag har vänner som skämtat om att det borde finnas oetiska fonder. Kanske det, men jag tycker trots allt att det är bättre om sådana här investeringar görs en och en, för alla drar vi gränsen på olika ställen.

Tobak

Jag tänker inte gå in på varför var och en av de här branscherna är oacceptabel eller acceptabel, i alla fall inte i det här inlägget, men jag vill ändå framhålla tobaksbranschen som den, för mig, mest oetiska branschen. Jag skulle aldrig vilja ha med företag som Altria (Philip Morris, Marlboro, ...), British American Tobacco (Prince, Lucky Strike, ...), Imperial Tobacco Group (Camel, ...), Lorillard Tobacco Company (Kent, ...) eller Swedish Match att göra. Tyvärr får jag med lite via Avanza Zero eftersom Swedish Match ingår i det index de valt att följa. Det svider lite.

För att lätta upp stämningen lite så länkar jag till John Olivers berömda tobaksinslag.

Hur ser du på investering i bolag? Blir det bara siffror av det? Finns det branscher eller företag som du undviker på principiella grunder?


1 Om man köpt in sig i ett företag för att förändra det så kanske det är en annan sak. Ingen av de som bloggar om sin privatekonomi räknas in där.

Kommentarer

 1. Jag har inga stora åsikter om den etiska aspekten i ett bolagsköp. Jag kan dock känna att röka, dricka, vika ut sig osv görs av människor som principiellt har ett val. Vapenhandel och gruvbrytning är ur det perspektivet mycket värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag var säkert otydlig, men jag skiljer på vad personer gör med sig själv och vad företag uppmuntrar människor att göra med sig själva. Att fatta dåliga beslut är mänskligt. Att uppmuntra andra att fatta dåliga beslut är mindre mänskligt.

   Radera
 2. Jag håller med helt. Jag har inga problem med företag som "exploaterar" människors oförmåga till konsekvensanalys, e.g. kontroversiella låneinstitut. Jag har ärligt talat inget problem med vapenproduktion heller, även om jag inte äger något som sysslar med det. Däremot tar jag inte i tobaksföretag med tång. Jag bryr mig inte särskilt om ifall konsumenterna dödar sig själva (även om det stör mig att jag som skattebetalare får finansiera deras vård), däremot är det här produkter som har en enorm miljöpåverkan. Det, i kombination med att tobaksprodukter inte fyller någon reell funktion, får mig att hålla mig borta.

  SvaraRadera
 3. Jag har bara en regel faktiskt när jag investerar och det är att jag inte aktivt vill stödja tobaksindustrin. Det är en riktigt ful industri i mina ögon som fångar upp unga människor och gör dem beroende. Det finns ju inte en bra sida nånstans hur mycket jag än söker efter den!

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Varning för Circular Water

Gamestop gör folk urrika, och urfattiga, i en short squeeze