Mord och förvaltning

Häromdagen dömdes en 52-åring (tidigare känd som 51-åringen men han blev ett år äldre för en knapp månad sedan) till livstids fängelse för 4 mord och många bedrägerier och jag finner det hela fascinerande med den blandning av våld och kapitalförvaltning som är så ovanlig i verkligheten. Det här kommer bli ett annorlunda, unikt samt långt inlägg. Genom inlägget kommer jag kalla den nu dömda mannen för "mannen".

Acta

Om vi ska börja från början så får börja för ett drygt decennium sedan. Mannen, boende i Bankeryd som är en förort till Jönköping, var då en framgångsrik finansförvaltare på företaget Acta och tjänade miljoner varje år. Acta är mest kända för att de förlorade massor av kundernas pengar när Lehman Brothers gick omkull 2008 och för insiderbrotten ledningen åtalats för men de verkar också ha haft mycket hjälpsamma anställda.

Mannen, som var en av de hjälpsamma, hjälpte till exempel ett par, Inge och Anitha, att sätta in 1 miljon kronor på ett nummerkonto i Schweiz utan något pappersspår (och med 8,6% ränta!). Han hjälpte även sina grannar i Bankeryd (Anita och Tommy) som även de hade oredovisade pengar utomlands efter att ha sålt ett hus i Portugal.

På Acta tjänar han miljoner kronor per år i lön och 2009 bygger han ett eget hus åt sig själv och sin familj (och får då nya grannar). Det här huset var antagligen inte billigt då han senare har ett lån på 4 miljoner med huset som säkerhet. Alla verkar beskrivit mannen som glad och trevlig så antagligen saknade de gamla grannarna honom.

2010, efter att Acta kraschat, så startade mannen tillsammans med en kollega företaget Vestigo. Tanken var att fortsätta med de kunder som de hade haft på Acta men det gick inte alls lika bra för honom som det hade gått tidigare. Nu var lönen runt 400 000 kronor per år före skatt. Han hade cirka 125 kunder så han lyckades tydligen ändå få 4 000 kronor per kund i genomsnitt. Alternativt så kommer pengarna från det styrelseuppdrag han hade i ett bolag i Otmetka-koncernen.

Unibet och BMW

2010 och framåt så verkade mannen konsumerat för runt 700-900 000 kronor per år med en lön på 480 000 kronor (före skatt). Han spelade, bland annat på fotbollsmatcher, för minst 700 000 kronor men jag vet inte under hur lång tid. Unibet som fick hans pengar blev i alla fall glada för det. Han köpte också en BMW X6 genom att lägga 220 000 kronor kontant och ta ett billån på resten. Fram till 2012 gick det an även om det är gigantisk Lyxfällanvarning, men sedan tog de egna pengarna slut och han började använda kunders pengar.

Planen för hur han skulle täcka sin konsumtion cirkulerar runt företaget Otmetka Log Marketing AB (ett förhoppningsbolag med "patent" och "ensamrätt" som söker "proaktiva" partners). Otmetka Log Marketing AB är ett systerbolag till bolaget där han var styrelseledamot. Det var inte ett bolag som en sund rådgivare skulle rekommenderat och han var dessutom jävig eftersom han satt i en styrelse i koncernen.

Man kunde köpa andelar i Otmetka Log Marketing om man betalade en halv miljon vilket är för mycket för de allra flesta. Han organiserade då så att flera kunder gick ihop och köpte tillsammans via honom. Lite liknande hur han förvarade folks pengar på sitt eget nummerkonto i Schweiz.

Lura gamla tanter

Marianne var en av hans gamla kunder från åren på Acta och Vestigo och hon hade tråkigt nog blivit dement vilket gjorde henne extra enkel att manipulera. Den sjunde februari 2012 blev hon hans första offer när hon betalade in 290 000 kronor på hans konto. Redan tre dagar senare, den tionde februari, så förde han över en tredjedel till sitt konsumtionskonto. Ett dussin överföringar och två månader senare så var de pengarna borta. I juni fick han henne att betala in ytterligare 350 000 kronor.

Nu var inte det nog, utan mannen fick Marianne att betala in 840 000 kronor för en aktieandel i Otmetka Log Marketing, direkt till Otmetka. Eftersom summan var för stor så betalades 340 000 kronor tillbaka och han såg då till att det betalades in på hans konto. Ett drygt år senare så fastslogs demensen och mannen lyckades då bli god man åt henne. Om du blir ilsk av att läsa det här så är du inte ensam. Denna man verkar sakna gränser för elakhet.

Totalt 17 personer lyckades han få att satsa pengar, oftast sexsiffriga belopp. Av de totalt 5,7 miljoner som betalades in direkt på hans personliga konto (som kunderna trodde var ett Vestigokonto) så köpte han de aktier som skulle köpts för lite drygt 2,1 miljoner (i eget namn) och spenderade resten på konsumtion (se bil och spel ovan)

Världen hinner ikapp

Under 2014 ville en del personer ha tillbaka pengar, bland dem Inge och Anitha som i sju år saknat en del av räntan från nummerkontot i Schweiz och Tommy och Anita som hade köpt ett fritidshus i Hökensås som de höll på att renovera. Det är inte billigt att anlita hantverkare. Paren blev allt mer angelägna medan tiden gick och allt mer irriterade, men de verkar inte pratat med någon myndighet. Kanske för att pengarna såvitt Skatteverket visste inte existerade.

Dubbelmord nummer ett

Den 12 januari 2015 så hälsar mannen på Anita och Tommy och lovar att de ska få sina pengar (800 000 kronor) i mars och de berättar om det för sina barn. Mannens mobiltelefon tar samtidigt och pratar lite med basstationen i Hökensås och blir inskriven i loggen. Hantverkarna som byggt om fritidshuset börjar nu också bli irriterade men de accepterar i alla fall att vänta till i början på mars på pengarna för jobbet de gjort.

Den 9 mars 2015 så hyr mannen en bil (han vill väl inte att någon ska känna igen hans allt annat än diskreta BMW) och åker till Anita och Tommys fritidshus i Hökensås. På vägen köper han tändvätska, handskar, tejp och soppåsar samt en kofot (kom ihåg denna kofot). Han har även med sig sin mobiltelefon som återigen för lite samtal med basstationen i Hökensås.

Exakt vad som hände sedan mellan mannen, Tommy, Anita och deras hund är oklart men mellan klockan åtta och tio så misshandlade, kanske även dödade, han både Anita och Tommy. Han tände sedan eld på huset och det brann väldigt bra så det blev inte mycket kvar av varken hus, människor eller hund. När allt undersöktes två dagar senare fanns inga spår av vad som hade hänt och polisen avskrev det som en oförklarlig brand, möjligen startad i eldstaden.

Hur mannen mådde efter det här är svårt att veta men klockan kvart i sex på morgonen så åker han med ett tåg till Stockholm för kundmöten så han kan inte ha varit alltför påverkad. Han passar på att kolla in på skovdenyheter.se, antagligen för att se hur hans mord och brand beskrivs. Dagen därpå kollar han även jonkopingsposten.se, en annan tidning han annars aldrig läser.

Helt perfekt fungerade nu inte det här. Anita och Tommys barn kände till pengarna och de kontaktar mannen för att få ut dem bara några dagar senare. Han gör sitt bästa för att krångla till det men till slut så lyckas han få några kunder att betala in totalt 320 000 kronor till hans konto och han använder dessa pengar för att betala av på skulden i tre utbetalningar i mars, april och maj.

Dubbelmord nummer två

Inge och Anitha har under 2014 velat köpa en bil och har blivit allt mer irriterade på mannen som sitter på pengar som skulle vara användbara när man köper en bil. Med framgången vid det första mordet har mannen nu en plan för hur han ska lösa det här bekymret.

Drygt två månader efter mordet på Anita och Tommy så hyr mannen återigen en bil, köper 2 slagträn, massor av tändvätska, fler handskar, mer tejp och fler soppåsar. Han köper även några räksmörgåsar och en flaska champagne. Sedan kör han till ett avtalat möte med Inge och Anitha i Norrahammar som slutar med att han slagit ihjäl Inge, misshandlat Anitha och tänt eld på huset vilket dödar även Anitha. Efter det kör han till Norrköping där han glad och upprymd (enligt hotellpersonalen) tar in på hotell.

Någon dag senare efter att det visat sig att allt inte brann upp så åker han tillbaka till huset och bryter där upp fönster och dörrar med en kofot. Varför är oklart. Ville han ändra något eller ville han bara att det skulle se ut som ett inbrott? Polisen är nu inte dummare än att de märkte att inbrottet hände efter morden. Mannen tänkte dessutom inte på att brytmärken från en kofot kan användas för att med rätt stor sannolikhet bestämma exakt vilken kofot som använts. Den här biten är inte domstolen helt säker på men det verkar sannolikt.

Fast

Den här gången blir mannen misstänkt av polisen och de börjar fråga honom saker som han inte kan förklara alls. Han verkar inte alls ha förberett någon förklaring för det han säger är bara förvirrat. Efter ett tag så erkänner han att han dödat Inge och Anitha och polisen undersöker hans inköp och prylar. De upptäcker då att han köpt mordredskap inte bara en gång utan två gånger och de börjar återigen kolla upp Hökensåsbranden. När de hittar blod och DNA från Tommy och Anita på en kofot på mannens ensamkontor så är även det mordet uppklarat. En kofot som dessutom verkar använts vid inbrottet ovan.

Den 8 juni blir mannen anhållen, den 11 juni häktad och han har suttit i häkte tills livstidsdomen föll den 19 januari i år. Med tanke på att han är 52 år så är det fullt möjligt att det här blir livstid i ordets sanna bemärkelse. Han lär i alla fall vara garanterat ofarlig när han kommer ut, oavsett hur lång tid det tar. Kanske han då behöver en god man som kan hantera hans pengar. Det skulle finnas drag av biblisk rättvisa i det.

Utöver fängelse så ska han betala ett skadestånd på nästan 12 miljoner (de stulna pengarna och de uppeldade husen). Det kommer helt säkert överklagas men det är osannolikt att något förändras mer än i detaljer. Han kommer inte kunna betala 12 miljoner, men kanske kan de få loss några miljoner genom att sälja familjens hus (han har fru och en hemmaboende dotter - ännu fler offer) och hans BMW X6. I alla fall fick inte Vestigo tillbaka hans laptop så där är någon tusenlapp.

Egna funderingar

Jag undrade hur han fick människor att lita på honom för det verkar som om människor uppfattade honom som väldigt pålitlig. Man blir å andra sidan inte bedragare om man inte verkar oerhört pålitlig. Ser man ut, låter och beter sig som en karikatyr på "skum person" så kommer man inte få några miljoner av gamla tanter. Båda paren beskrivs i rättegången som personliga vänner eller bekanta till 52-åringen. Jag undrar också hur han kunde fortsätta umgås med personer när han visste vad han gjort.

Det enda råd jag kan ge här är det tråkiga "låter något för bra för att vara sant så är det nog inte sant" och undvik att göra saker som du vill gömma för skatteverket. Det känns rätt uppenbart att han utnyttjade att pengarna inte existerade enligt svenska skatteverket.

Bedragare av den här sorten utnyttjar folks girighet, eller i alla fall folks drömmar om sånt de inte kan få. Sedan är det ju extremt sällsynt att det leder till mord men just denna man var riktigt farlig.

Källor

Källor till den artikeln är en blandning av domen, nyhetsartiklar och "skvaller" jag läst på Internet. Jag har undvikit att skriva sådant som inte verkar stödjas av flera källor direkt eller indirekt.

Kommentarer

 1. Tack för ett intressant inlägg. Vilken vidrig människa. Förstår inte hur han kunde med att se sig själv i spegeln på morgnarna. Är det nåt jag blir extra upprörd över när jag läser nyheter så är det de som specialiserat sig på brott mot svaga individer, tex åldringsbrott eller dom som rånar en 10-årig tjej på hennes mobil. Nästan så jag skall fundera på att bli god man själv, då vet jag att ingen lurar dom under min uppsyn i alla fall.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Det är ingen dum idé att försöka bli god man. Det var nyheter om folk med dussintals klienter (eller vad det nu kallas) så antagligen är det ont om folk.

   Jag vet inte hur man gör men jag antar att man kan börja med att fråga på överförmyndarnämnden hos sin kommun.

   Och bedragare gör mig alltid upprörd, speciellt när folk fokuserar på de dumheter som offren gjort (för bedragare ger sig ofta på folk som inte är erfarna/starka nog att stå emot).

   Radera
 2. Mycket bra sammanställt! Intressant att läsa, synd bara att man blir så jävla förbannad. Håller med Krösus Sork om att man kanske själv ska bli god man och därigenom minska risken för att folk blir lurade.

  Allt gott!
  /DanielWikstrom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det skulle faktiskt vara intressant att lära sig mer om hur det är att vara god man. Det är ju inte meningen att det ska vara ett yrke (wikipedia skriver att det är tänkt att vara som ett ideellt arbete men med en viss ersättning).

   Radera
 3. Hej Daniel,
  Snygg sammanställning av det inträffade. Man blir så sjukt irriterad och det bubblar inom mig när man läser artiklar av denna typen. Håller med Krösus att bland det värsta som finns är människor som riktar in sig med sina bedrägerier mot de svaga. Hela fallet hade antagligen fungerat bra som ett filmmanus..

  /Utdelnignsstugan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Storyn kanske skulle funka som film men oftast vill man ju ha någon form av person som tittarna kan identifiera sig med. Någon som är sympatisk. Hmm, det kanske är lite som The Wolf of Wall Street, fast han var åtminstone inte våldsam på den här nivån enligt filmen.

   Nej, jag tror det är bäst att bara kasta bort nyckeln och glömma honom som person.

   Radera
 4. Kul att du tar ut svängarna en smula Daniel!

  Bra sammanställning och även om domen kommer att överklagas så är det sannolikt att den fastställs även i högre instans.

  Mvh//Cm

  SvaraRadera
  Svar
  1. :-) Tack.

   Jag funderade på om det fanns några svaga delar som kunde förändras. Nu har han erkänt allt utom det första (?) dubbelmordet så det är det enda som det kan bli diskussion om. Det finns ju inga direkt bevis att Anita och Tommy blev mördade men massor av indicier. Anita gick inte ens att säkert identifiera. En petig domstol skulle möjligtvis kunna haka upp sig på det, men jag tror inte det.

   Även om de skulle haka upp sig där, så borde straffet fortfarande vara livstid så bortsett för offrens familj så skulle det inte göra någon skillnad. Han ska vara inlåst tills han är gaggig. Punkt.

   Radera
 5. Jag kan bara hålla med ovanstående skribenter, du har skrivit en bra och fångande text. Mycket läsvärd! Som bok eller film hade det blivit spännande men nu är det bara så fruktansvärt tragiskt! Hur kan till synes normala och välanpassade människor förvandlas till ondskefulla och känslostörda galningar? Det är något man frågar sig dagligen numera...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Ja, hur blev han såhär. Min närmaste gissning är att han bara inte klarade av att hantera sin konsumtion. Han kunde inte tänka sig att sluta spela, att sälja huset, flytta till något mindre. Kanske orolig för att förlora fru och barn. Kanske orolig för att tappa respekten från gamla kollegor som fortfarande tjänar miljoner per år?

   Nej, inget av det förklarar eller försvarar de steg han tog men de kanske var en bidragande faktor ovanpå något mycket svårare att förstå. Såvitt jag vet så klarade han psykundersökningen men det krävs ju rätt mycket numera för att bli klassade som juridiskt sjuk.

   Radera
 6. Mycket snyggt jobbat. Nice.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lars! Nu ska jag återgå till tråkiga tabeller med siffror ett tag. :-)

   Radera
 7. Wow, det här var ju minst sagt annorlunda i min privatekonomi-kategori i Feedly. Grymt bra jobbat, Daniel GW Persson!

  -- Max

  SvaraRadera
 8. Usch vilken människa även en god tankeställare om vilka människor som rör sig i finansbranschen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så tack för en mycket bra sammanfattning.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare