Portföljuppdelning och resultat 2015

Innan jag rapporterar resultatet 2015 så är det bäst att jag beskriver hur mina sparpengar är fördelade just nu. Om vi bortser från lönekonto och annat räntesparande som fungerar som en buffert och reservkassa så består min portfölj av sex delar:
Indexfonder etablerade marknader
Fonder som Avanza Zero och SPP Aktiefond USA. Den robusta basen i en passiv portfölj, men också helt utan utdelning.
Svenska utdelningsaktier
Aktier vars huvudsyfte är att ge mig långvarig och god utdelning. Idealt ska jag aldrig känna mig intresserad av att sälja någon av dessa aktier. Här finns till exempel Sandvik.
Amerikanska utdelningsaktier
En ny del i min portfölj och kompletterar med en del giganter som helt enkelt inte har motsvarigheter i Sverige. Den här delen har en väldigt uppenbar valutarisk även om jag anser att svenska aktier är nästan exakt lika beroende av dollarkursen. Här finns till exempel Coca Cola.
Fastighetsfonder
En del som jag började med innan jag hade bestämt mig för något fastighetsbolag. Här finns bara en fond, Swedbank Robur Realinvest. Med tiden kanske den ersätts av svenska utdelningsaktier.
Chansfonder
Fonder i marknader som jag hoppas på men som lika gärna kan rasa som de kan gå upp. Här finns min Afrikafond.
Chansaktier
Aktier i bolag utan utdelning och där chansen att tjäna pengar på företaget ligger i att sälja aktierna dyrt. Här finns Lundin Mining.

Alla delar är inte lika stora. Mitt mål är att hålla 95% i de "tråkiga" delarna och 5% i de "roliga" delarna. Det har inte blivit exakt så. Just nu är min fördelning 44/33/8/7/6/2. Det är ändå en stadig förbättring.

Jämfört med tidigare så har jag till slut gjort mig av med alla aktivt förvaltade fonder på marknader där jag tror det är mer tur än något annat om de slår en indexfond. Där föredrar jag billiga indexfonder eller egna aktier. Jag har också gjort ett ganska stort hopp in i USA. Det ska bli spännande att se om det lönar sig.

Framöver (2016) tror jag att jag vill bli lite mer aktiv i mina "chansaktier". Kanske lite småbolag som har utdelningar och potential även om det är riskabelt.

Resultat 2015

2015 är nu slut så hur gick det för mig i de olika kategorierna?

Indexfonder etablerade marknader: +4,6%
Rätt ok siffra for 2015 trots att jag köpte en hel del indexfonder precis när priserna var som högst.

Aktiva aktiefonder etablerade marknader: +12,3%
Aha, så aktiva fonder kan lyckas? Nej, inte alls. Jag bara råkade sälja (och köpa indexfonder) precis när allt var som dyrast.

Svenska utdelningsaktier: +2,3%
Svagt, och till och med en minskning om man inte tar hänsyn till utdelningar. Här finns Telia som sänke och inga aktier som gjort spektakulärt bra ifrån sig.

Amerikanska utdelningsaktier: +2,5%
Inte så imponerande men en hel del av aktierna köptes innan raset så jag kanske ska vara nöjd med att det i alla fall är plus.

Fastighetsfonder: +16,5%
Fastighetsbolag gillar låg ränta.

Chansfonder: -4,7%
Afrika, Östeuropa, inte bra ställen att ha pengar under 2015.

Chansaktier: -38%
Inte heller gruvbolag var bra penningförvaltare under 2015.

Totalt 2015: +3,5%, eller +2,7%

+3,5%, som är totalavkastningen på allt jag listat ovan, är ok. Några ruttna ägg och inga raketer alls så blev det såhär. Räknar man även in reservkassan (som stått rätt stilla eller till och med sjunkit en aning) så sjunker siffran bortåt en procentenhet. Jämfört med storbolagsindex som S&P500 och OMX30 så är det bättre. Jämfört med många andra index så är det sämre.
2015
+2,7%

Kommentarer

  1. Hej Daniel!
    Har du alla pengar investerat på Avanza eller har du fler banker?
    Har du utländska aktier i KF?
    De olika "kategorierna", har du dem i varsin ISK för att enklare kunna följa upp dem?
    God fortsättning!

    SvaraRadera
  2. Hej och tack detsamma!

    Jag har ingen kapitalförsäkring utan det mesta ligger i en ISK hos Avanza eller Nordnet, utom några gamla saker som ligger i en depå. Uppdelningen gör jag för hand och så även procentberäkningen så det kan finnas några småfel någonstans men inget som spelar någon roll.

    SvaraRadera
  3. Kul, jag kommer nog öka andelen ETFer och fonder under året. Men jag är inte så säker på att aktivt förvaltat får stå tillbaka helt. Index går väldigt bra i tjurmarknader, men om vi har ytterligare ett svagt år framför oss så kan aktivt förvaltade fonder, eller smalare ETFer, gå bättre.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle vilja att Avanza Zero var bredare men å andra sidan säger folk(TM) att industri nu är så billiga att de nog kommer gå upp rätt bra på lite sikt. Vi får väl se...

      Det som retat mig med de aktiva fonderna är de höga avgifterna. Om de kunde övertyga mig om att de gör ett jobb som är värt de pengarna så skulle det vara ok, men det gör de inte.

      Mina "chansfonder" är aktivt förvaltade, men jag tycker de 1-2% är billigt jämfört med att handla i Indien eller Nigeria på egen hand.

      ETFer borde jag fundera mer på. Jag tycker fortfarande prissättningen är lite magisk (även efter att jag förstår hur det fungerar) och jag tycker instinktivt inte om magi i samband med mina pengar, men de har en del uppenbara fördelar också.

      Radera
  4. Trevlig sammanställning. Jag håller tummarna för dig även i fortsättningen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Jag har följt din blogg och noterat att du gått efter lika tråkiga företag som jag så jag håller tummarna för dig också. Låt tråkigt bli det nya rosa! :-)

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare