Företagsböter måste tas från företagsledare

Så har det återigen hänt, företagsledare har begått lagbrott för att få företaget att göra högre vinst och de få högre bonusar, och när de väl blir ertappade så plockas böterna (i Volvos fall runt 6 miljarder kronor) ur företagets kassa. Är det ingen som ser hur det här inte fungerar? Nu blir de som fattat de lagvidriga besluten vinnare eftersom de redan tagit emot sina bonusar och löner, medan ägarna blir de som får betala. Ägarna som oftast varit fullständigt oinformerade om företagsledningarnas brottslighet.

Som jag ser det så finns det ett enkelt sätt att lösa problemet. Låt företagen kräva in så mycket av böterna som möjligt från de företagsledningar som var aktiva under tiden brottsligheten skedde. Till och med begär av företagen att de kräver in pengarna från företagsledningarna. De har ofta fått tiotals eller hundratals miljoner i löner och bonusar. Kanske till och med miljardbelopp. De pengarna ska tillbaka.

Om det händer så kan man ge sig sjutton på att företagsledningar kommer vara ytterst noga med att företag inte blir inblandade i någon brottslighet.

Kommentarer

  1. Helt rätt! Alldeles för få företagsledare tvingas stå för sina beslut. Sedan vill de ha hög lön och bonus eftersom deras arbeten "är så ansvarsfulla". På vilket sätt då? Att slussa ansvaret vidare på samhället eller aktieägarna är inte att ta ansvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är väldigt svårt att se var risken en företagsledare tar finns. Med fallskärmar kan det vara lönsamt att göra ett misstag, få sparken och hoppa på nästa jobb. Det skickar inte rätt signaler alls.

      Radera
  2. Svar
    1. Jag skulle kanske använt andra ord, men jag håller helt med om frustrationen.

      Radera
  3. Håller med men borde gälla alla som hnaterar andras pengar, speciellt politiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. På sätt och vis kanske men jag har träffat många "hobbypolitiker" som bara gör sitt bästa även om det ibland inte blir så lyckat som man hoppas. Det är inne att hacka på politiker men jag tycker det oftast är orättvist.

      Radera
    2. Syftar på en del av de som har det som sitt yrke, ej hobby.
      klart det finns bra folk med men de syns ej lika mycket tyvärr.
      skulle dock vara roligt/oroväckande o se hur de hanterar sin privatekonomi kontra skattemedel.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare