måndag 9 januari 2017

Slarvköp i Ford i årets sista skälvande minuter

Jag är så klantig.

I mellandagarna bestämde jag mig att köpa lite mer i Ford Motor Company, men jag var stressad och köpte i aktiedepån istället för i det schablonbeskattade kontot. Sedan tänkte jag inte på att banken nog hade kunnat flytta aktierna och sålde aktierna igen, bytte konto och köpte tillbaka (noga med att inte göra det samtidigt; att köpa från sig själv är olagligt). Alla affärer gjordes till samma pris i dollar så det blev åtminstone en bra påminnelse om vad det kostar att köpa och sälja i USA.

När jag köpte fick jag betala 9,1329 kronor per amerikansk dollar (cirka 2k av dem), när jag sålde fick jag tillbaka 9,0874 kronor per dollar, en skillnad på 0,5%. Med courtage så kostade det någon hundralapp per affär så nu har jag en förlust att stoppa in deklarationen till våren. För min personliga bokföring så kommer jag räkna in allt det här i vad det kostade mig att köpa aktierna.

Till slut blev jag ägare till 200 fler aktier i Ford för 112,71 kronor styck (ungefär en krona mer än om jag hade låtit bli att slarva). Ford räknar jag in i kategorin "chansaktier" i väntan på att se vilka bilföretag som klarar teknikförändringarna framöver. De ligger hyfsat långt fram i autonomi men inte i täten för eldrift.

De nya aktierna motsvarar tillverkningen av 16% av en personbil per år. Så kan jag göra några ökningar till så kan jag säga att jag (via mina bolag) tillverkar en bil om året.

Om de rullar på som de gjort fram till nu så blir det ungefär 960 kronor mer i utdelning per år.

4 kommentarer:

 1. Usch, jag lider med dig. Gjorde liknande misstag när jag skulle fylla på mitt innehav i Diageo. Jag ska uppmana Avanza att göra så man får depån man redan äger papper förhandsinställd, känns naturligt (blir så när man klickar köp från portföljlistan men inte när man söker på bolaget och klickar köp därifrån).

  Gott nytt år och god fortsättning!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt år själv!

   Pratade du med Avanza och i så fall, vad sa de?

   Radera
 2. Vet hur det är. Har råkat köpa Boston Pizza på ISK istället för KF. Ingen kris i praktiken eftersom jag ändå får tillbaka källskatten men mest lite irriterande att inte ha hela innehavet samlat i KF. Tror alla sparare någon gång råkar ut för något sådant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ajdå. Men bra att det inte spelade så stor roll. Är det lika omöjligt att flytta mellan KF och ISK utan att sälja och köpa tillbaka?

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.