torsdag 18 maj 2017

Jag

Jag tänkte att jag skulle göra en liten presentation av mig själv för att kanske göra det lättare att tolka mina omdömen eller åsikter. Bloggen har trots allt funnits i ett par år nu.

En man

Ett av mina namn är Daniel men jag tänker inte gå längre än så på den fronten. Jag är född i mitten av 70-talet och växte upp under helt ok ekonomiska förhållanden, även om det aldrig var tal om utrikesresor eller liknande lyx. Jag har överskott på syskon och föräldrar av olika sorter men växte upp i en kärnfamilj där blodsbanden var starka nog, oavsett biologiskt släktskap.

Uppväxt, studier

Jag läste teoretiska ämnen på gymnasiet och det gick kanske lite för lätt. Jag brydde mig aldrig om att anstränga mig vilket gav en mix av fyror och femmor. Att bara ha nyfikenhet och att vilja veta räcker förvånansvärt långt. Om det kombineras med hårt arbete leder det ännu mycket längre, men jag var mer intresserad av mina egna intressen än skolämnena.

Efter värnplikten (det fanns sånt då!) så läste jag under några år teknik, med mera, på ett universitet, med samma resultat och insats som i gymnasiet. Till slut föll jag ut i verkligheten mitt i IT-krisen. Det var intressant och lärorikt även om det hade varit ännu mer spännande att ha varit med något år tidigare för att få se uppgången, inte bara kraschen.

Intressen

Mina intressen har alltid varit rätt introverta. Ingen kommer hitta mig på en bar klockan elva på kvällen eller som scoutledare klockan sex på morgonen. Istället kanske jag läser en bok om samhällsförändringar på 1880-talet, eller skriver små program för att analysera stora datamängder, letar minnesläckor i en drivrutin, är inloggad i någon datorspelsmiljö eller analyserar skeenden i omvärlden. Möjligen allt samtidigt. Trots det har jag lärt mig att göra utåtriktade uppdrag, ibland med glädje. Det är dock alltid väldigt tröttsamt och man ska inte bli inte förvånad om man hittar mig i gömd i ett toalettbås vid något tillfälle.

Att jag bloggar om ekonomi är mest för att jag har en lön som måste hanteras och för att jag tycker om siffror, formler, grafer och matematik.

Värderingar

Trots en del ekonomistudier och uppdrag i ideella organisationer (snedtramp från mitt halvintroverta jag) så har jag skaffar mig en närmast fientlig inställning till de ekonomer som gör bokföringar. Twain pratade om lögn, förbannad lögn och statistik. Jag skulle sätta en bokföringsekonom tre steg efter statistik för det är de som använder lögner och statistik för att göra sitt onda värv.

Jag har alltid varit ifrågasättande och skeptisk och vill gärna se saker från olika sidor innan jag bestämmer mig för en åsikt. Jag misstänker att det kan göra mig irriterande, speciellt om man inte känner mig. Jag har blivit bättre på att paketera det så att det inte ska låta som personlig kritik vilket det aldrig har varit.

Att vända på saker och analysera från olika synvinklar börjar kännas som en utdöende egenskap i en värld som röstar på förändringar utan att för ett ögonblick tänka på vad en förändring innebär. Att populism är så framgångsrikt skrämmer mig. Det gäller inte bara i politiken utan även bland ekonomibloggarna finner man folk som är underhållande i första hand men ändå behandlas som experter lika mycket som de som har så mycket mer på fötterna.

Favoritorganisationer är Läkare utan Gränser och Amnesty International som båda ser till att hålla framtidsoptimismen på en realistisk nivå.

Jobb, politik, person

Professionellt så har jag varit framgångsrik. Det har inte alltid varit lätt och det har blivit mycket jobb, men det är det jobbet och mina sparsmakade intressen som lett till att jag nu har en sparslant jag aldrig skulle kunna drömma om. Jag kan utan problem säga att jag började från noll. Sedan jag som tonåring (om ens det) varje dag skrev upp hur mycket mer jag behövde spara för att köpa en dator så har jag antecknat allt som hänt i min ekonomi. Intressant för exakt en person.

Politiskt har jag aldrig varit trogen något parti utan har hoppat runt efter vad jag tror behövs för ögonblicket. Det finns inget parti som har allt "rätt" alltid och en åsikt som är fel idag kan vara rätt i framtiden. Ta exemplet medborgarlön vilket är en fullkomligt vansinnig idé just nu, men troligen absolut nödvändigt någon gång mellan 2030 och 2130. Jag är generellt för frihet och personligt ansvar men tror ändå på en stark stat och lika villkor och möjligheter för alla som föds.

Personligt så har jag levt mycket som singel. Förhållanden har aldrig blivit seriösa nog att leda till villa, vovve, Volvo och barn. Det är inget som bekymrar mig mycket även om jag är medveten om att världen är byggd för par, inte för mig. Att jag inte bekymrar mig är antagligen även en orsak. Som introvert behöver man en viss desperation för att ta sig ut i den riktiga världen där kvinnorna finns.

12 kommentarer:

 1. Tack för informationen, läsvärt och intressant att få veta lite mer om personen bakom bloggen! Snålgrisen hade mest 3-or och 4-or på grundskolan och slapp värnplikten för att ryggen var kass vid tid för mönstring, hade ändå inget intresse även om jag ångrar det lite idag. Är dock en god skytt så får väl ta och uppsöka ett mobiliseringsförråd vid händelse av krig. Här tog det lång tid det blev familj, det är inte lätt det där med brudar... :) men inget som man heller ska känna sig tvingad till. Är själv en hyfsat introvert person som "pustar ut" när familjen sover, då kan jag ägna mig en timme eller två med mina hobbies utan att bli störd. Blogga på!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du ska inte vara besviken över att ha missat värnplikten. Det år det tog innehöll inte ett år av lärande. Möjligtvis lärde man känna sig själv bättre. Förr i tiden kunde man i alla fall få en gemensam grund att bryta isen med när man pratade med andra män, men nu fungerar inte ens det när ingen gjort lumpen.

   Tack för din egen bio! Jag misstänker att många som samlas på Internettet är mer lika varandra än de känner till. Eller kanske inte.

   Radera
 2. Intressant att läsa lite mer om dig. Jag förstod nästan att du var lite äldre än mig när jag sett att du ägt vissa aktier väldigt länge. Måste säga att du haft en bra disciplin när det gäller ditt sparande. Tack för en fin blogg jag fortsätter följa.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tror inte det är så mycket disciplin som en kombination av ointresse av statussymboler och en bra lön. Samt ett jobb som tar så mycket tid att jag inte hinner beställa prylar. Brukar bli mycket mer leksaker när det är semester!

   Åh, och jag får inte heller den där kicken av risker som en del får. Det hjälper också. De som får en adrenalin- eller endorfinkick av risker måste nog använda mer viljekraft för att styra sitt sparande.

   Radera
 3. Nu har du jobbat med css. Snyggt!!

  Kul att läsa om dig. Känner igen mig i många delar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack!

   Jo, tänkte att jag skulle försöka få det att se ut mer som en insändare i en tidning, men sedan orkade jag inte fixa en bra tidningspappersstruktur till bakgrund. Kanske någon annan gång.

   Att jag förstörde för de som använde mobiler var bara en bonus (Blogger sätter en viewport som förhindrar sidoscrollning och jag hade satt en fast bredd för att få till två kolumner).

   Detaljer. Nu är det helg!

   Radera
 4. Kul att läsa! Något sämre betyg här men har gått skapligt ändå. Medlem i Amnesty sen 90-talet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! "Skapligt" är en sån där underdrift? Följer din blogg med stort intresse och dina räkneverktyg är suveräna. Jag la ner mitt eget lilla projekt där. Utkonkurrerad. :-)

   Radera
 5. Hej Daniel!

  Intressant och roligt att du delar med dig av ditt liv. Blir väldigt motiverad av att jag märker att du har hållit på länge och att långsiktighet lönar sig tillslut.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, även om jag ska säga att min bästa investering har varit mitt jobb och min utbildning. Inget annat kan ge femsiffriga belopp varje månad om man inte är riktigt rik.

   Radera
 6. Intressant att läsa mer om dig som person! Alltid nyttigt att ha det i beaktelse :)

  Fortsatt lycka till med dina investeringar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar!

   Hmm, undrar hur jag ska tolka det! Ta det i beaktelse på ett bra sätt!

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.