söndag 14 maj 2017

Verkstadsutdelningar

Intensivt med alla utdelningar! Två verkstadsbolag har kommit med utdelningar. Sandvik, mitt äldsta innehav och ibland det största, samt Atlas Copco som jag blev lockad av för något år sedan när verkstadspriserna verkade lite väl låga.


Atlas Copco betalade halva sin utdelning vilket för mig blev 1 530 kronor. Det är 8% mer än förra året. Allt som ökar med 8% per år när inflationen är 1-2% är bra! Sandvik, mitt stora innehav, har inte delat sin utdelning så de betalade ut allt, vilket blev hela 6 875 kronor. Det är 10% mer än 2016, men minus 21% jämfört med 2015 så det är åt rätt håll men inte riktigt där ännu.

Totalt så betyder det pengar för båda hyra och mat en månad. Tack alla på Atlas Copco och Sandvik som jobbar hårt för att göra bolagen till framgångsrika och vinstrika bolag!

Nyligen gjorde jag en artikel om hur ett inköp av Nordeaaktier efter ett drygt decennium betalat sig i utdelningar. Mitt första Sandvikköp från 2002 är där i rena kronor efter 15 år och den här utdelningen men inte riktigt om man inflationsjusterar så jag får vänta med den festen till nästa år.

2 kommentarer:

 1. Hej! Det var fina verkstadsbolag, själv sålde jag sandvik för drygt ett år sedan på kursen 110,känns lite småsurt nu.
  En detalj fråga hur gör du med utdelningsbetalningstanken,när ett bolag klyvs? Räknar du det som utdelning från orginalbolaget eller går du tillbaka till köptillfället som om du hade köpt 2 bolag då( fast vilken % sats då, nuvarande markandsrelation tex)?
  Har själv detta angenäma problem när det gäller Dist It och Alcadon nämligen.

  Mvh JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker gå tillbaka och dela inköpet i mina anteckningar, vilket är en massa jobb. Inte speciellt skoj. Jag har ett par olika mergar och delningar planerade för det närmaste året och jag håller mig för skratt.

   Skatteverket brukar publicera en procentsats som jag följer, men det kan ta ett bra tag innan de gör det (innan nästa års deklaration någon gång).

   Och priserna på Sandvik och andra verkstadsbolag verkar just nu sakna kontakt med verkligheten. Eller så är det jag som inte förstår.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.