tisdag 20 februari 2018

Dollarkursen biter hål i mina USA-utdelningar med P&G som exempel

Den 12 december 2016 så kostade en dollar 9,33 svenska kronor. Ett drygt år senare, den 22 januari 2018, så kostade en dollar bara 7,87 svenska kronor, 16% mindre. Det här gör att vi icke-amerikaner bara kan skaka på huvudet när amerikaner pratar om rekorduppgångar. Visst har USA-börserna gått upp i dollar, men för de som inte lever i USA-dollar så är uppgången liten eller ickeexisterande.

Det lägre dollarpriset gör också utdelningarna från USA mindre värda och det visade sig nu i årets andra utdelning. Procter & Gamble gav mig 818,17 kronor. Jag har lika många aktier som för ett år sedan, och utdelningen är +3% mer i dollar, men tyvärr så tillkommer skillnaden i dollarpris, -11%.

Som vanligt försvann 15% i källskatt men kommer kompenseras av lägre ISK-skatt att betala in om ett år.

Den stora frågan är dock inte vad dollarkursen gjort utan vad den kommer göra. Just nu kostar en dollar ca 7,90 kronor. Det är fortfarande högt ur ett historiskt perspektiv. Det är trots allt inte så länge sedan en dollar kostade lite över 6 kronor så det är inte orimligt att dollarn fortsätter sjunka, upp emot 25% till. Å andra sidan kan den också vända upp igen. Kanske lika mycket åt andra hållet.

Med en dollarkurs som inte vill hålla sig stilla relativt våra kronor så blir det svårt att förutsäga vad utdelningarna kommer bli det närmaste året.

Tillbaka till utdelningen. Min förra februariutdelning fick betala maten under månaden. Undrar om den här ska få gå till ett nytt par löparskor.

2 kommentarer:

  1. Tips, se till att ha investeringarna i valutor som är åtminstone stabila eller ännu bättre stärks relativt SKR. Kaka på kaka effekten blir smått magisk, vill mena att utdelningar bleknar i jämförelse.

    Att vara proaktiv brukar löna sig, ibland blir makro tänket fel, kliv då genast ur investeringen och gör rätt.

    SvaraRadera
  2. Det jämnar ut sig med tiden.

    SvaraRadera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.