söndag 11 februari 2018

Skiftar från fond till aktie - köpt Castellum och Wallenstam

Jag har under många år haft som mål att ha en viss andel av mina sparpengar i "fastigheter". Från början betydde det en fastighetsfond (Swedbank Robur Realinvest för att vara exakt) men senare köpte jag istället aktier, först i Castellum och senare i Wallenstam. Förra veckan började jag genomföra planen att göra mig av med fastighetsfonden till förmån för aktier. Det betyder högre risk men lägre kostnad och mer kontroll. Tanken är att sprida ut pengarna i Castellum och Wallenstam men jag är också öppen för att ta in ett tredje fastighetsbolag i portföljen. (Några förslag?)

Swedbankfondens största innehav är Balder, Hemfosa och några nordamerikanska bolag, men de har andelar i många bolag så den är väldiversifierad till skillnad från min lilla 2-bolagsfastighetsportfölj. Fonden har gjort bra ifrån sig trots en avgift på över 1% så jag är nöjd med den, men på det stora hela äger jag hellre aktier direkt än via en fond. Just nu i alla fall.

Växling nummer ett

För en del av fondpengarna köpte jag 400 aktier Castellum vilket får Castellum att segla upp en bra bit på topplistan över största innehav. Det motsvarar 6 kvadratmeter av Castellums fastigheter. Ett väldigt litet kontor. Köpet betyder en ökning av den årliga utdelningen med 2 120 kronor och priset per aktie blev 126,89 kronor.

Växling nummer två

För en annan del av fondpengarna köpte jag 700 aktier i Wallenstam för 70,36 kronor per aktie. 700 aktier är visst bara 2 kvadratmeter lägenhet. Tydligen kostar lägenhetskvadratmetrar mycket mer än kontor och lager. Så jag köpte en väldigt, väldigt liten lägenhet. Som det ser ut nu betyder köpet betyder en ökning av den årliga utdelningen med 1 260  kronor.

Kontojonglering

För första gången på länge köpte jag i mitt Avanza ISK istället för Nordea ISK-et men det var bara för att slippa flytta fondpengarna och vänta på att de skulle dyka upp. Tyvärr betalade jag ännu mer courtage än nödvändigt eftersom jag råkade ha fel courtageklass. Slarvigt.

Alla fondpengarna är inte slut. Vad finns det för uppenbara fastighetsmöjligheter som jag har missat?

4 kommentarer:

 1. Har du aktier i Northwest Healthcare Properties?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inga utländska fastighetsbolag alls. De är lite för långt borta. Fonden hade lite sånt, t.ex. många aktier i ett företag som specialiserade på mast-fastigheter. Fastigheter med 3G-master eller liknande. Udda, men någon behöver göra sånt också.

   Radera
 2. Hufvustaden handlas med rejøl rabatt nu mot senaste substansen.
  låg risk alternativ deluxe.

  annars har hemfosa kommit ner en del, om man vill spekulera i den ev uppdelningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipsen! Hufvudstaden var ett alternativ men jag fick uppfattningen att det var lite väl dyrt och lite väl likt Wallenstam men jag erkänner att jag kan ha gjort ett misstag i den bedömningen.

   Hemfosas uppdelning var huvudanledningen att de gick bort från min lista. Det här ska bli (hoppas jag) ett långsiktigt innehav och då vill jag att det ska vara ett bolag som inte delar på sig.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.