För en del var sista dagen för att undvika ränta på skatten i måndags

Skatten för allt som hände under 2017 är för de flesta redan betald av arbetsgivare och banker, och efter deklarationen om några månader sedan så visar det sig om man behöver betala mer eller till och med få tillbaka en del av den inbetalda skatten.

Den skatt man inte ännu betalat blir som ett lån från staten och liksom med de flesta lån så behöver man betala ränta. Och för en del började räntan ticka igår måndags. Nu är räntan inte så hög (såvida man inte aktivt struntar i skatterna). Kostnadsräntan är just nu bara 1,25%, alltså cirka 1 krona per månad och tusenlapp man är skyldig staten.

Det som händer idag (dagen efter 12 februari) är att räntan börjar ticka på obetald skatt för belopp över 30 000 kronor. Det är ovanligt att ha så mycket kvarskatt om man inte sålt hus eller aktier med stor vinst så för de flesta är det här irrelevant. Om man bara har aktier på ISK så ska man aktier värderade över 7 miljoner på ISK för att kommer upp i 30 000 i skatt.

Har man inte så mycket kvarskatt så börjar räntan istället ticka efter att deklarationen ska vara inlämnad. Det är lite lättare att hantera eftersom man då vet mer exakt vad skatten blir efter kvittning av utländsk skatt och skattesubventioner på låneräntor och sånt.

Har man över gränsen i kvarskatt och vill undvika räntan så får man höfta till ett belopp som gör att man kommer under 30 000 kronor.

Mer kan man läsa hos Skatteverket: Så fungerar ditt skattekonto.

Själv klarar jag mig undan det här helt eftersom jag just inte sålde något alls under 2017 men jag har försökt uppskatta hur mycket skatt jag måste betala för ISK och fonder så att det inte blir några överraskningar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Castellum gör en massiv nyemission och ställer in utdelningen