fredag 16 februari 2018

Växlingen från fond till aktier ledde mig till Kungsleden

Jag ville inte ha mina fastighetspengar i en fond längre så nu under januari och februari så har jag sålt min fond och köpt aktier. I ett tidigare inlägg så berättade jag om hur jag växlat till Castellum och Wallenstam. För de sista pengarna blev det Kungsleden och Castellum. Kungsleden är en ny bekantskap och är mest med som ett tredje stödben. Vi får se hur det känns framöver.

Kungsleden

Kungsleden är alltså ett fastighetsbolag. Det är klart mindre än jättarna Castellum och Wallenstam men är ändå inte ett riktigt litet bolag. Speciellt i yta är de stora då de har mycket mer lager än de andra bolagen. Uppdelningen på yta är ungefär hälften lager, hälften kontor och någon procent handel. Delar man på värde så är 65% kontor, 24% lager och 6% handel. Inga bostäder här. Geografiskt är de spridda över Sverige, men liksom många andra fastighetsbolag så ligger mycket av värdet i storstäderna och speciellt då i Stockholm.

Kungsleden är ett av de bolag som Aktieingenjören 2015 i "Analys av svenska fastighetsbolag" kallade "svaga" men det var för tre år sedan och jag tycker det ser bättre ut nu. Inte riktigt lika bra som för t.ex. Castellum, men Kungsleden är också billigare så att värde per krona betald är ungefär samma. I sin senaste presentation så pratar de mycket om hur bolaget förändrats de senaste åren.

Totalt gav mig fondpengerna 1 200 aktier som jag köpte för i snitt 52,98 kronor. De ska ge, om inte utdelningen ändras, 2 640 kronor per år. Häromdagen meddelade också VD Bibiana Pehrsson att de vill betala ut den något höjda utdelningen fyra gånger per år. Det var oväntat för mig och den första svenska aktien i min portfölj med kvartalsutdelning. Jag känner inte heller till något annat svenska bolag som gör så.

Räknar jag min andel i företaget i kvadratmeter så blir det ungefär 8 kvadratmeter kontor, 8 kvadratmeter lager, och en hylla vetemjöl.

Castellum

I Castellum har jag köpt 350 aktier för i snitt 128,14 kronor. Jag tror att jag lyckades träffa en uppåtspik i den här skakiga marknaden så det blev lite dyrare än jag hade tänkt.

I yta så motsvarar det här köpet 5,5 kvadratmeter kontor. Mitt kontor växer med andra ord. Snart kan jag stoppa in ett större skrivbord och en soffgrupp men inte riktigt än. Om Castellums utdelnings stannar där den är så kommer det här köpet öka mina årliga utdelningar med 1 855 kronor.

Slut på fonden

Med det är alla fastighetsfondpengar slut. Sedan jag köpte fonden 2013 så har andelspriset ökat med i snitt 10,6% per år. Jag är helt klart nöjd. Utan fondavgiften så hade det varit 11,8% men istället för att gråta över det kan jag jämföra med aktier. Med utdelningar så gav Kungsleden under samma period 9,3% och Castellum 10,6%. Wallenstam har ökat (inklusive utdelningar) med 13,7% i snitt per år under samma period, så en under, en över och en exakt samma som fonden.

Nu ser det ut som att utvecklingen framöver kommer vara mer knaper eftersom räntorna verkar vara på väg uppåt. Det brukar pressa P/E-talet så att aktier blir billigare, och det brukar pressa fastighetsbolagens vinster. Med en dubbel press så tänker jag inte räkna med 10% per år de närmaste åren.

4 kommentarer:

 1. Även Hemfosa delar ut kvartalsvis! Ett annat fint fastighetsblag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ah, hört bra saker om dem!

   Jag strök dem från min lista nu för att de håller på och delar upp företaget i bitar. Jag tycker inte om sånt, och det skulle då leda till att jag plötsligt har ett till bolag att hålla koll på och det ville jag inte.

   Radera
 2. Hej! Har Kled själv, men är faktiskt det fastighetsbolag i portföljen som jag är minst nöjd med. Lite nyemmissioner då och då känns inte som styrka, å andra sidan är det billigare än de riktigt fina fastighetsbolagen (tycker bäst om hufvudstaden), så det har hittills inte varit läge för skift.
  Tyckte det var fin Q4 från Kled ny i veckan, så jag blir nog kvar ett tag till

  MVH JFG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen inte en bra sak med nyemissioner men jag trodde att den förra året var den enda och sista. Är det inte så så blir jag förstås mindre nöjd. De påstår att de förvandlingen till "nya" Kungsleden är så gott som klar.

   Radera

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.