Vad hände med Realty Income?

För något år sedan så var Realty Income många bloggares favorit. Ständigt stigande utdelningar kombinerat med månatliga utdelningar gjorde den till en uppenbar kassako. För uppenbar?

Som man ser på grafen ovan så har kursen sjunkit med cirka 25 dollar under samma tid som USA-börserna gått kraftigt upp. 25 dollar verkar vara runt 10 år av utdelningar. Så jag är verkligen nyfiken. Vad hände med Realty Income? Varför går kursen ner snabbare än utdelningarna delas ut?

Vad hände med alla bloggare som höjde dem till skyarna? Sålde de innan nedgången och har gått vidare? Sitter de kvar med aktierna och köper fler och fler nu när det är billigt? Gjorde de ett misstag som de nu inte vill prata med?

Är du påverkad? Skriv en kommentar nedan!

Kommentarer

  1. När ett sånt här bolag yieldar 3-4 % samtidigt som marknadsräntorna är nära noll, då säljer man. Då kan det bara gå åt ett håll. Speciellt eftersom de årliga utdelningshöjningarna är så små. Nu är det dags att smyga in igen lite i taget...

    /B.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag undrar om det var uppenbart 2016. Men ja, om det är samma företag som för två år sedan så verkar det vara en mycket bättre idé att köpa idag än då.

      Kanske det här ska bli mitt nya fastighetsbolag, men jag skräms lite av de täta utdelningarna. Så mycket pappersarbete för en aktie!

      Radera
    2. Pappersarbete? Enda nackdelen som jag ser det är att nätmäklaren tar en liten växlingsavgift även vid utd.
      Tack för en trevlig blogg.!

      /B.L.

      Radera
    3. Jag kopierar informationen från mina mäklare till min personliga kulräknare så det tar några minuter. Speciellt om innehavet är spritt över flera konton.

      Och jag är glad att du uppskattar det jag skriver!

      Radera
  2. De är lite hufvudtaden / wallenstam över de, räntorna på g upp med myr steg och folk söker avkastning på annat håll.
    Snart yieldar hufvudstaden 3% och är i prakitken obelånat, börjar bli läge att kliva in. Lite som med O alltså.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oh, ännu ett fastighetsbolag att ta en titt på! Jag är ute mer efter kassaflödet än börsuppgångar trots allt.

      Radera
  3. Påminner om OHI, som också för något år var aktien man skulle ha, bra yield, tokstabilt, konstanta utdelningshöjningar osv. Nu ligger vi nog -23% eller nåt... dock tuffar utdelningarna på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glaset halvfullt (tågliknande utdelningar) eller halvtomt (går inte att få tillbaka pengarna om man säljer)?

      Radera
  4. Jag köpte faktiskt ett par till O häromdagen. Visst hade det varit bättre att sälja på toppen och köpa tillbaka nu men det är inte min styrka.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är trots allt en bättre affär än alla inköp senaste 18 månaderna!

      Sälja på toppen är svårt. Det vore jätteintressant att se ärliga självanalyser från folk som försöker träffa toppar och bottnar.

      Radera
  5. Ärliga självanalyser lyser alltid med sin frånvaro. Sällskapet Vardiabröderna har stängt lokalen. Sällskapet Handelsbanksbröderna som fanns på Lundaluppens blogg hör man inte mycket från. Det är kommentarer av den typ som signaturen B.L producerar. Rent trams på vanlig svenska.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tittade faktiskt till Vardia igår! Det är de som heter Insr numera, right? Såg ut som att börskursen det senaste året darrat runt samma pris och forumen hade optimistiska inlägg om att framtiden skulle bli bra. Med andra ord så har deras ägare inte ändrat sig mycket.

      De som gav upp tidigt där var kloka. Antagligen klokare än jag hade varit så istället fegar jag mig bort från företag som verkar alltför bra (enligt skribenter). Jag vill förstå hur pengarna som ska bli utdelningar till mig kommer till och hålla med om att det är ett bra sätt.

      Radera
  6. Jag tycker att det är väldigt svårt att läsa hur räntor och världsekonomin kommer utvecklas och hur det kommer påverka ett företag som O. Jag köpte O när alla hyllade företaget och nu köper jag mer.
    Svårt att tro att detta stora väldiversifierade företag skulle gå så dåligt som kursen antyder. Om räntan stiger så kanske man vill ha högre utdelning (så att inte riskfri ränta och utdelningen är för likartad) men jag har svårt att se denna REIT som helt jämförbar med räntepapper. Dom äger ju för sjutton massor med fina fastigheter som ger inkomster hela tiden och även stiger i värde.
    Jag tolkar kursnedgången som en blandning av naturliga ränterelaterade kurssvängningar och mass-psykologi. Kontentan är att det är läge att utnyttja Mr. Market och börja köpa. Samma resonemang för OHI och HCP.
    /anonym idag

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter inte som att det är något fel på bolaget.

      Möjligen var det för dyrt att köpa andelar i det men om priset är rätt idag (inte för att jag vet om det är det) så antar jag att man lika gärna kan stanna som ägare. Ingen mening att gråta över spilld mjölk.

      Radera
  7. O:s yield på 3.5 - 3.8 när den låg runt 70$ indikerade att nån vidare tillväxt på utdelningen som kunde ge oss några strålar ej fanns. Typ som vnq. Räntan kan ju som sagt bara gå upp härifrån. Dock måttligt vad jag tror. Nej vi ska nog leta bolag med hög tillväxt vid såna tillfällen eller helst alltid.
    Kan inte tänka mig att Lars sitter med "O" runt 70$..

    B.L.

    SvaraRadera
    Svar
    1. B.L

      Räntan kan bara gå upp?! Det var inte längesedan jag fick lära mig att noll var noll när det gällde räntan. Har aldrig ägt O.

      Sebastian,

      Japp bränt barn brukar sky elden. Nu är det tydligen inte roligt med amerikanska REIT. Kanske är du 50% likvid också?

      Med vänlig hälsning

      Lars

      Radera
  8. Vargfonden avyttrade hela innehavet i samband med att vi steg ut ur USA för lite mer än ett halvår sedan. Som tur var steg vi ut med relativ vinst, inklusive utdelningar.

    Samma sak gällde OHI, där Vargfonden dock backade några kronor - såldes dock också innan det "stora" raset, som tur var.

    Personligen sover jag långt bättre om nätterna när jag håller mig till klassiska värdeskapande företag än REITS och amerikanska fastighetsföretag. Jag vet inte om jag höjde dem till skyarna - jag bloggade om att jag köpte aktier i dem då och då, men att lämna dem var del av en makrostrategi för innehaven att hålla sig innanför skandinavien och nordeuropa.

    Och det ångrar jag inte :).

    //Aktievargen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill också ha den där varma känslan av att ha tagit ett svårt, men i efterhand korrekt, beslut!

      Varför vill du hålla dig i närområdet, och går det ens? En väldigt stor del av den svenska ekonomin går ut på att sälja saker i resten av världen.

      Radera
    2. Förståelse. Det är lättare att förstå mig på hur bolag vars årsrapporter man har lättare att läsa, arbetar. Det är lättare att förstå sig på geografier och industrier som är nära. Visst går mycket ut på att sälja globalt, och allt är ju sammanvävt nuförtiden. Exempelvis kan man se på den nuvarande korrektionen - att hålla mig till Sverige hjälpte ju inte, Stockholmsbörsen kraschade i alla fall.

      Men investering handlar om mig om förståelse. Emera Inc är ett bolag jag hade fram tills för några veckor sedan - mitt sista icke-europeiska innehav - men känslan var att det var svårt att följa och förstå en marknad som ligger på andra sidan atlanten. Utöver det tillkommer valutarisker. En CAD när jag köpte var definitivt inte en CAD när jag sålde.

      Jag skulle säga att anledningen är mestadels psykologisk, och praktiskt går det nog knappt. Men känslan av mer kontroll är ingen illusion - och ej heller det faktum att sedan jag avyttrade samtliga utländska innehav har sharpekvoten stabiliserats, och utvecklingen gått stadigare uppåt. Detta går ju dock att härleda till vilka bolag jag hade, samt konjunktur.

      Sedan finns också argumentet att jag bedömer att ytterligare diversifiering helt enkelt inte behövs. Om jag kan diversifiera till mitt önskemål i nordeuropa - varför då köra USA och sätta till växlingsrisker och annat?

      Lite blandat, helt enkelt :)

      Radera
  9. Nu är det riktigt roligt med reits.

    /Molotov

    SvaraRadera
    Svar
    1. För att utdelningarna är mycket billigare än de var 2016? Eller är det "roligt" på det tragikomiska sättet?

      Radera
    2. Inte tragikomiskt. Men att totalavkastningen kan bli hyfsad på några år räknat från nu.
      Man ska inte titta för mkt i depån.

      /Molotov

      Radera
  10. Håller mig nog till svenska bolag. Vad tror ni om Heba?
    Mvh Nils

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte tittat på Heba nyligen men när jag läste på för ett tag sedan så verkade det trevligt men smått. Smått betyder att det svänga snabbt, och det betydde också (vilket var det största problemet för mig) att det var liten handel på börsen. Jag har fastnat i värdepapper som är svåra att sälja till rätt kurs så det fick mig att stryka dem från listan. Är man ok med att göra affärer under längre tid så vet jag inget negativt om dem.

      Radera
  11. Hej Daniel!

    Gjorde en genomgång av bolaget i januari och ökade mitt innehav med 60 % i februari och innehavet utgör därmed nästan 8 % av min totala portfölj. Jag fick ju lite likvider över från min försäljning av H&M som skulle investeras...

    Om jag har gjort ett misstag eller ej vet jag inte ännu, men jag behåller i alla fall mina aktier. Utifrån den kunskap jag har att tolka deras årsrapporter ser balansräkningen mer solid ut nu än under finanskrisen.

    Problemet med bolaget är den kraftiga ökningen av antalet utestående aktier, vilket vägs upp av att både vinst och utdelning per aktie ökar. Om du har erfarenhet eller kunskap om detta blir jag mycket glad om du delar med dig, antingen genom kommentar till mitt inlägg eller kanske genom ett eget inlägg :) Jag har gjort min egen tolkning och spekulation kring matematiken bakom detta, vet inte om det stämmer!

    http://investerardagbok.blogspot.se/2018/01/aktieanalys-av-realty-income.html

    http://investerardagbok.blogspot.se/2018/02/planerat-inkop-februari-2018-realty.html

    SvaraRadera
    Svar
    1. Intressant, tack!

      Det är ju helt klart så att det är bättre att köpa idag än 2016 eftersom man får klart mer för färre kronor.

      Jag visste inte Walgreens hade så många butiker! Jag har varit inne i några (mindre livsmedelsbutiker, inte apotek) men insåg aldrig hur stora de är.

      Radera
  12. Inte helt påläst men Kan inte en del av förklaringen vara, förutom räntefrossa, att bolaget åtminstone var för populärt? Själv gillar jag Kanada generellt bättre än USA. Går man från Sverige till USA har man hoppat till en mer effektiv marknad. Ett mer högutdelande bolag på 6-8 procent eller mer kan också vara mindre påverkat eftersom det är större skillnad mellan direktavkastningen och ränteläget.

    Föredrar Northwest Healthcare som högutdelare framför Realty Income. Men äger dem och kan i och för sig vara förblindad av det (svårt med alla ”bias” som finns)

    SvaraRadera
  13. 1:a gången jag var inne var på ca 60$ och sålde av vid 70$ vilket var en bra affär. Mitt senaste inhopp skedde på runt 56$ med en lägre stående dollar. Har fortsatt att köpa och snittar nu på 53$ i anskaffningsvärde men ligger naturligtvis back. Kommer att köpa mer om den ligger på nuvarande nivåer. Varningstecknen för den fortsatta utvecklingen är bl a stor volym utgående hyreskontrakt i närtid vilket kan påverka negativt.
    Ser innehavet i O tillsammans med NWH som en långsiktig exponering mot rena fastigheter vilken för tillfället är ganska liten förutom nämnda innehav. Läs gärna sammanfattningen av de senaste inläggen på Seeking Alpha https://seekingalpha.com/article/4145094-deal-realty-income

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare