Sista dagen för stora Atlas Copco (samt en bonusutdelning)

Idag den 12 juni 2018 är sista dagen man kan handla med aktier i det stora Atlas Copco. Imorgon så har företaget krympt då Epiroc har lagts åt sidan. På måndag kommer man ha sina Epirocaktier och kan handla med dem. Exakt vad som kommer hända med börskursen för bolagen vet jag inte och jag har inte räknat på det. Epiroc kommer vara ett mindre bolag än Atlas Copco och rimligen betydligt lägre värderat. Om det finns någon vett och sans så kommer summan av aktiekurserna hamna runt 325 kronor.

Jag sticker inte under stol med att jag är skeptisk till manövrar som den här. Ett företag anpassas efter sin verksamhet under lång tid och att göra stora förändringar kostar pengar. Pengar som man kanske aldrig får tillbaka. Den här gången kommer vi ägare plötsligt behöva betala för två personavdelningar, två ledningsgrupper, två verkställande direktörer, två ekonomiavdelningar och två styrelser. Det är bra för ekonomerna, men är det bra för oss ägare?

Eventuella förändringar i kurserna så att de plötsligt summerar till mer än de hade gjort som ett bolag ser jag som tillfälliga nycker från börsens sida, om det ens händer. Det som styr börskursen på sikt är hur mycket pengar bolaget tjänar, inte hur det marknadsförs mot börsen.

Intressegruppen antecknar dessutom att https://www.epiroc.com/etc/designs/epiroccommons/img/svg/logo.svg är en Atlas Copco-logga. Så jag får nöja mig med en lågupplöst Epiroclogga för mina bloggposter just nu.

Förutom företagsuppdelningen så har även Atlas Copco gjort en extrautdelning (som tröst?). I en månad har jag suttit på inlösenrätter från Atlas Copco och nu har de till slut blivit inlösta. Det hade varit möjligt att få ut pengarna tidigare men bara genom att sälja dem och då skulle Avanza tagit courtage för det vilket verkade onödigt.

Totalt blev extrautdelningen för mig 3 600 kronor.

Kommentarer

  1. Ja, hur det här ska vara värdeskapande är svårt att se MEN Investor har styrt Atlas-skutan så rätt under lång tid, så jag hoppas på att framgång fortsätter föda framgång.
    Stör mig dock på graferna hos Avanza i samband med utdelningen av Epiroc, se senaste blogginlägget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att det är svårt att följa utvecklingen och hantera delade bolag är faktiskt en bidragande faktor till att jag inte tycker om det. En operation som gör det svårare att se hur det går på lång sikt är dålig.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare