onsdag 31 oktober 2018

Bonava bygger bara lite (utdelning)

Bonava bygger bostadsrätter som de säljer och sedan bygger fler bostadsrätter. Som många vet så har bostadsmarknaden i Sverige varit överhettad i ett decennium. Några har försökt bromsa den utan att spräcka bubblan och till slut så verkade amorteringskravet faktiskt ha en effekt. För Bonava och andra bostadsbyggare så betyder det att de inte längre kan tälja guld så nu får de försöka anpassa sig till en något lugnare marknad. En marknad med större konkurrens och kunder med smalare plånböcker.

Enligt rapporten förra veckan så har Bonava stabiliserat sig på en rätt låg nivå i Sverige. Förra kvartalet sålde de knappt hundra lägenheter här, men lyckligtvis över tusen om man räknar in Norge, Tyskland, Finland och Sankt Petersburg. Med andra ord så är räddningen för Bonava utlandsbyggandet. Totalt gjorde de en vinst under tredje kvartalet på 289 miljoner kronor eller 3,50 kronor per aktie. Det svänger dock kraftigt från kvartal till kvartal och trots vinsten så försvann en halv miljard kronor i kontanter.

Idag kom utdelningen från Bonava för det här halvåret. Liksom i våras så är det 2,60 kronor per aktie (vilket inte låter så mycket jämfört med kvartalsvinsten men det är 40% av vinsten fram till nu, 3 kvartal. Skalar man upp det så betyder det att utdelningen ligger på 60% av årsvinsten vilket är alldeles för mycket jämfört med det långsiktiga målet.

I alla fall, jag fick ut 2 340 kronor vilket inte direkt räcker till att bygga något hus, men kanske kan räcka till någon IKEA-möbel att montera. Det är 37% mer än förra hösten men då ska man veta att Bonava antagligen fortfarande letar efter en rimlig utdelningsnivån. Jag har lika många aktier då det kändes fel att lägga mer pengar på bostadsmarknaden. Kanske om Bonava fortsätter falla på börsen.

Någon annan som vågar sia om bostadsmarknaden?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.