Sockerskatt eller inte (samt utdelning från Coca Cola och Kungsleden)

Redan i ett tidigare inlägg så nämnde jag sockerskatt, och det är relevant när man pratar om Coca Cola. Min andel av företaget säljer 14 000 flaskor ("servings") per kvartal och många av de köps av människor som inte borde dricka så mycket sockerhaltiga drycker. Fetman breder ut sig trots att det i teorin är så enkelt: Ät inte fler kalorier än du förbrukar. Det finns människor med sjukdomsproblem som orsak, men den stora majoriteten har ätit för mycket.

Coca Cola och sockerhaltiga kommer in på två sätt. En aspekt är att hjärnan belönar sockerintag och uppmuntrar det med alla möjliga känslokemikalier. Den andra aspekten är att det är lätt att underskatta sockermängden i en dryck. En halvlitersflaska Coca Cola innehåller 10% av kalorierna man behöver en dag, och det är många som inte dricker bara en flaska.

Överkonsumtion av kalorier leder till fetma, vilket leder till en massa hälsoproblem och krav på investeringar i ny infrastruktur. Ja, stolsitsar är bredare i USA. Det kostar samhället (skattebetalarna) pengar och det kostar personer lidande. Ett förslag för att förbättra situationen är att styra bort konsumtionen från socker-kalorier och då skatter är ett av få styrmedel regeringar har så.... Sockerskatt?

Jag är tveksam till en sockerskatt eftersom socker i små mängder är helt ok och ingen skulle acceptera att inte ha råd med socker i kaffet. Sockerskatten måste alltså vara relativt låg och då tror jag inte att den kommer ha någon effekt på de som behöver påverkas. Jag kommer helt enkelt anta att det statistiskt bland de som har svårt att kontrollera sitt sockerintag finns en överrepresentation av människor som inte påverkas speciellt mycket av priset. Ett indicium som tyder på det är att de som röker mest (dyr last!) också väger mest.

En observation är att det finns länder med låg andel fetma, speciellt i östra eller södra Asien. Det många av länderna har gemensamt är att de har en stark social nedvärdering av överviktiga människor. I västvärlden rekommenderas istället att man ignorerar en persons fetma. Det är känsligare att uppmana någon att äta mindre än det är att säga till någon att röka mindre. Är det en björntjänst? Jag tror inte att det förändrar att det finns många negativa åsikter om feta personer, från andra och från de som har problemen.

Ok, jag har ingen lösning. Det behövs något som gör det lättare att fatta rätt beslut i varje ögonblick och det lär knappast finns någon metod som fungerar för alla.

Utdelningar

Det blev en lång inåtvänd utveckling. För de som kommit ner hit kommer här lite torra siffror istället.

Coca Cola

Coca Colas utdelning tack vare alla överkonsumenter och vanliga konsumenter blev den här gången 1 225,38 kronor varav 15% stannade i USA. Räcker det till 100 Coca Cola-flaskor på 500 ml? Det är en ökning på 16% jämfört med ett år sedan. 5% är utdelningshöjning, 10% är svagare kronor. Det är även 2% mer än förra kvartalet tack vare svagare krona. Om kronan fortsätter försvagas så blir julutdelningen ännu större.

Kungsleden

Kungsleden, ett av få svenska bolag med kvartalsutdelning, betalade återigen ut 660 kronor. Det är vinsten på cirka 17 kvadratmeter kontor och annat som Kungsleden har. Nästa utdelning kommer inte förrän nästa år så listan på kvarvarande bolag att dela ut 2018 krympte med ett.

Kommentarer

 1. Man får ju titta på hur skatten slår. Vad tycker t.ex. handlaren om att det blir högre moms på sockerprodukter än lightprodukter? Det råder ju fri prissättning i Sverige, så det är ju fritt handlaren att prissätta hur denne vill. Finns det underlag för att fetman faktiskt minskat i de länder som infört en "sockerskatt"? Jag är tveksam. Det är bättre i så fall att göra nyttiga produkter billigare. Idag kostar ju en påse kanelgifflar och en broccoli ungefär lika mycket , ca 15 kr.

  Varför är amerikanare fetare? Ja det kan ju ha att göra med att var du än vänder dig finns det bara "fast-food" överallt. Att hitta en restaurang som serverar nyttig husmanskost med mycket råkost är en konst. USA är enligt mig helt klart det sämsta landet att åka till om du vill äta god och nyttig mat som även är vettigt prissatt. Asien är ett mycket bättre alternativ, där får du nästan leta för att hitta något onyttigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ang sockerskatt, så tycker jag det är rimligt för att man då till högre grad bidrar med skatt som kan bekosta ens framtida sjukvårdsbehov. Helt i linje med hög skatt på tobak och alkohol.

   Och att bara göra nyttig mat billigare, hur ska det gå till? Det kostar att producera maten. Vem ska stå för mellanskillnaden? Och varför subventionera nyttig mat och ha normalpris på dålig mat? Signalvärdet blir då helt omvänt jämfört med att "straffbeskatta" skräpmat och godis.

   Radera
  2. Hej, Vet inte vart i USA du brukar åka men att påstå att det är svårt att hitta god och nyttig mat i USA är en klar överdrift. Matkulturen i Asien är inte så bra den heller på många håll. Vissa länder använder man mycket socker i maten tex Filipinerna och Thailand. Tittar du på kalori innehållet på en thai lunch så är man upp kring 1000 kcal, vilket är för mycket, det är snarare så att lagar du egen mat hemma så är den helt ok, och det gäller överallt men går du ut och äter för mycket blir det onyttigt i längden.

   Radera
  3. > Varför är amerikanare fetare?

   Inga lätta svar på den frågan. Jag kan lägga in en aspekt till. I USA så förväntas ingen behöva gå längre än från parkeringen till dörren oavsett var de ska. Bortsett från att det gör att man förbrukar än aning färre kalorier än de som går mer så gör det att det är möjligt att vara rejält fet utan att det påverkar ens dagliga liv. Ok, en trappa upp är lite jobbigt, men det går. Det är som Wall-E men istället för en flytande stol så har varje amerikan en bil. Så första tecknet på att man förstört sin kropp blir istället att något inre organ ger upp.

   Sedan så vet jag inte om amerikanska restauranger har avsevärt sämre mat än i andra delar av världen, men vad de har är dubbelt så stora portioner. Testa en amerikansk frukost och du har så du klarar dig till nästa frukost.

   Radera
  4. @Frilosofen: Jag ser inte hur man ska kunna skapa en sockerskatt som är effektiv och har en rimlig mängd administration. Till skillnad från tobak och bensin är dessutom socker helt ok i rimliga mängder. Det är inte ett mål att driva konsumtionen till noll. Målet är att minska överkonsumtionen hos en minoritet av befolkningen.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Castellum gör en massiv nyemission och ställer in utdelningen