onsdag 16 september 2020

Wallenstam återställer en liten del av utdelningen, Kungsleden hela utdelningen

På temat Wallenstam kom de med ett nytt förslag om utdelning. Från början skulle det varit 1,90 kronor per aktie men de drog tillbaka förslaget när COVID-19-epidemin såg som värst ut. Jag förstår inte riktigt varför för Wallenstam borde påverkas mycket litet av epidemin. Nu har de kommit med ett nytt förslag om en utdelning på 50 öre per aktie. Det är bättre än inget men jag vet fortfarande inte varför 1,90 såg ut att funka i början av året, men bara 0,50 nu.

Även Kungsleden håller på att återställa utdelningarna. Plan A var 65 öre per aktie och kvartal men den planen fick stryka på foten under våren. Den nya planen är två utbetalningar av 1,30 kronor per aktie, vilket fullt ut kompenserar för de missade utdelningstillfällena. Motivationen är:

[...] the Covid-19 pandemic has had a very limited impact on the Company's operations to date, [and the future is bright].

Låter ungefär som väntat. De företag som tagit mest stryk är reseföretag och uteställen. Jag tror inte varken Wallenstam eller Kungsleden har speciellt många kunder i de kategorierna.

För bankerna är det annorlunda. De är exponerade mot allt möjligt som tagit smällar. Efter att europeiska centralbanken avrått alla EU-banker från utdelningar tills 2021 har Nordea, precis som väntat, meddelat att de kommer skippa utdelningen helt i år. De säger också att de förväntar sig att betala ut utdelningen för 2019 under 2021 så förhoppningsvis kommer inte pengarna brunnit inne.

Jag väntar fortfarande på slutligt besked från Volvo. Volvo hade alldeles för mycket kontanter i kassan i våras och de kan inte gjort av med allt redan. Trots COVID-19 så lyckades de ligga på ett knappt plus under andra kvartalet så kassan borde inte krympt och det borde finnas uttrymme för utdelning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag hoppas att höra vad andra vet, tror och tycker om de ämnen jag berör.