Prebona var länge sedan - hur går det med kemikalierna?

För några år sedan skrev jag en del om Prebona, ett litet företag i Simrishamn som gör kemikalier och som fick en väldigt, väldigt, optimistisk värdering vid sin börsintroduktion.

Prebonas aktiekurs har mått bra av pandemin. En av deras idéer är ytbehandlingar som gör att till exempel virus fäster sämre och direkt när folk började dö så började företagets säljpersoner prata om hur deras ytbehandling kan hjälpa till.

Utan källhänvisning kan man nu läsa på företagets hemsida:

ELIMINATES COVID-19 WITH 99,99% EFFECTIVENESS

Om vi bortser från att COVID-19 är en sjukdom och viruset heter SARS-CoV-2, och att tvål också dödar sådär 99,99% av bakterier och virus och inte tänker på att 72% av all statistik är påhittad, och dessutom överser med att kommatecknet inte är en decimalseparator på engelska, så är den här pandemin gudasänd för Prebona. Försäljningen tripplades mellan 2019 och 2020 och börskursen rusade, redan innan försäljningssiffrorna kommit in. Företaget värderas nu till 148 miljoner kronor.

Tyvärr så är kostnaderna fortfarande mycket högre än försäljningsintäkterna så företaget fortsätter göra förluster. Om man ska vara positiv så har faktiskt förlusterna minskat från år till år och intäkterna ökat. Förra året så var förlusten bara 5 miljoner, mot 9 miljoner året innan. Kanske går bolaget med vinst om några år?

Med ständiga förluster så tar pengarna gång på gång slut. Här kom uppvärderingen på börsen Prebona till godo. Med en haussad börskurs så gjorde man en riktad nyemission i våras och fick in 16 miljoner kronor. 16 miljoner borde räcka för att driva företaget i ett par år till, med nuvarande försäljning, fast man vill nu ha ägarnas tillstång att hämta in 20 miljoner kronor till i ännu en nyemission. Behövs det? Vill man passa på när kursen är hög? Har inte försäljningen hållit i sig?

Jag har inga aktier i Prebona utan håller mest ögonen på dem av ren nyfikenhet. Det är ett (mycket) litet bolag med, enligt dem själva, unika ytbehandlingsprodukter. Jag vill att de ska lyckas, samtidigt som jag vill att "marknaden" ska ha rimliga förväntningar. Jämfört med för två år sedan är jag mer positiv till företagets chanser nu. De har överlevt, de har ökat sin försäljning, de har investerare som är villiga att pumpa in pengar, men försäljningen måste upp mer. Mycket mer. Produkterna måste visa sig ha ett värde för kunderna. Jag hoppas att de har det. Jag hoppas att de lyckas, och jag hoppas att "marknaden" slutar ha överdrivna förväntningar.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tur att jag använt ISK för utländska aktier

Varning för Circular Water

Gamestop gör folk urrika, och urfattiga, i en short squeeze