Räntefonder går ner för att kunna gå upp mer
Obligationsfonder har i år minskat i värde och här kommer en förklaring till varför.
Allt har att göra med räntorna. När räntorna går upp så blir gamla obligationer billigare. Det är för att man vill ha lika mycket vinst i procent när man köper en obligation som den nuvarande räntan. Om obligationen är satt till att ha en fix utbetalning, som de flesta obligationer, så går priset ner tills avkastningen blir samma som för nya obligationer.
Exempel:
- Gammal Obligation A 1000kr: 2% ränta på 5 år, inlösen för 1100 kronor år 5.
- Ny Obligation B 1000kr: 5% ränta på 5 år, inlösen för 1250 kronor år 5.
Om man kan köpa en ny obligation för 1000 kronor som ger mig 1000 + 250 kronor, det vill säga 250 kronor vinst på 5 år, så kommer priset på Gamla Obligation A gå ner så att jag kan göra 250 kronor vinst även från den.
Precis det här, om än mindre extremt, har hänt i år. Räntorna har långsamt stigit vilket fungerar som en våt filt över obligationsprisr och aktiepriser. Eftersom avkastningen från obligationerna redan innan var väldigt låg så har obligationsfonderna till och med tappat något i värde.
På samma sätt, men tvärtom, fungerar det när räntorna sjunker. Exempel:
Nu kommer människor vara beredda att betala 1200 kronor för Obligation A för det kommer i slutändan ge en vinst på 300 kronor, samma som för den nya Obligation B. Det här kommer få kursen i räntefonderna att snabbt gå upp, men bara för att sedan öka mycket långsammare än de skulle gjort annars.
Det här är något förenklat, men inte mycket. Den viktigaste delen jag hoppat över är att alla belopp ska justeras efter hur lång tid det tar innan pengarna kommer tillbaka. Pengar i framtiden ”diskonteras” till ett lägre värde idag. Även här så kommer en låg ränta göra framtida pengar mer värda idag och en hög ränta gör framtida pengar mindre värde.
Ett verklighetsexempel är AMF Räntefond Lång när finanskrisen slog till 2008 och räntorna rasade till nästan 0% för att försöka hålla igång ekonomin. Det fick obligationspriserna att gå upp över 10%, men därefter så blev avkastningen också i det närmaste 0%.
Aktier fungerar på ett liknande sätt. När räntor är låga så är folk beredda att köpa aktier dyrt även om det innebär väldigt dålig avkastning.
Min portfölj innehåller runt 5-10% obligationer, via just AMF Räntefond Lång, så jag märker av de här effekterna.
Bra och tydlig förklaring, men varför håller du idag så stor andel obligationer? Räknar du med att räntan ska gå ner igen?
SvaraRaderaJag har en generell ombalanseringsstrategi med en fix andel för företagsaktier, fastigheter och "obligationer" och där la jag för länge sedan andelen obligationer på den här nivån.
RaderaEfter en fantastisk, sällan sedd, aktieuppgång på ett och ett halvt decennium så är det lätt att säga att det var ju synd, men det är en buffert som gör att jag inte kommer behöva sälja aktier i en dip. Om jag behöver en ansenlig mängd kontanter så kan jag vara rätt säker (men inte helt säker) på att obligationspengarna finns där.
Kunde du sälja obligationerna i dippen då? Ett problem var ju de som hade Spiltans räntefond, och hade tänkt det som en extra buffert när börsen dippade rejält, det gick inte så bra.
RaderaJa, det är något som är värt att tänka på. AMF Räntefond Lång har säkrare/tråkigare obligationer än Spiltan så de behövde aldrig panikstänga handeln, men visst kan det komma tillfällen då man inte kan komma åt obligationspengarna snabbt nog. Speciellt när det blir extremt snabba rörelser på börsen som det blev förra våren.
RaderaDet blir mer för att hantera en mer långsam justering av börsvärderingar.
Hej Behöver du ett snabbt lånemeddelande till oss {remy.credit111@gmail.com} med en relativt låg ränta så låg som 2%? Vi erbjuder företagslån, privatlån, bostadslån, autolån, studielån, skuldkonsolidering Lån e.t.c. Vi har ett lån för dig Personliga lån (säkra och osäkra) företagslån (säkra och osäkra) konsolideringslån och många fler. Kontakta USA för mer information om lånerbjudande så löser vi ditt ekonomiska problem. kontakta oss via e -post: remy.credit111@gmail.com
SvaraRadera