Jämförelse priser på bankpaket (Nordea höjer med 20%)

Prisjämförelsen är längst ner, efter min rant

Svenska banker tar numera en avgift av sina kunder. Förr i tiden så var de glada åt kunder som förvarade pengar hos dem, men i takt med att det kontantlösa och bankkontorslösa samhället har utvecklats har bankerna insett att de sitter på en guldko och de tänker mjölka den så mycket de vågar.

Nordea skickade precis ut ett meddelande med den intetsägande texten. "Övrigt - vi gör förändringar i vårt Vardagspaket - läs mer i [det bifogade dokumentet]". Så vad är det för förändringar? De skriver "Vardagspaketet har utökats under åren med exempelvis flera smidiga betalningslösningar och ständig utveckling av nya funktioner i vår Mobil- och Nätbank". Med andra ord, de har inte gjort något speciellt. Notera formuleringen "under åren". De hänvisar alltså till funktioner som de haft i åratal. Det är inte förändringar.

Uppdatering 2021-06-13 (tack Geten!): Ett kreditkort ingår nu, vilket är nytt. Som förmånskund fick man tidigare ett kreditkort gratis ändå, men för andra kunder så är det nytt.

Fast det var ju inte helt sant. Nordea har gjort en förändring. De har höjt priset med drygt 20%, från 288 kronor per år till 348 kronor. Eller om du är "vanlig" kund, till 468 kronor. Så de mjölkar sin ko. De vet att det är jobbigt, tidskrävande och irriterande att byta bank och att få kunder kommer ha tid eller ork att göra det. Sedan om några år kommer de försöka höja priset igen. Och igen. Och igen.

Irriterad som jag blev så gjorde jag en jämförelse mellan de banker som ger ut mobilt bankid (hoppade över två små sparbanker och Ålandsbanken men annars är alla med).

Årsavgift
Danske Bank - "Danske Silver"348 kronor
Handelsbanken - bankkort och Internetbank360 kronor
Handelsbanken - endast Internetbank300 kronor
ICA Banken - bankkort och Internetbank300 kronor
Ikano bank - konto och kreditkort0 kronor
Länsförsäkringar - "Bekväma Vardagen"275 kronor
Nordea - "Vardagspaket"468 kronor
Nordea - "Vardagspaket" om förmånskund348 kronor
SEB - "Enkla Vardagen"420 kronor
SEB - endast Internetbank120 kronor
Skandiabanken - "Vardagspaketet"240 kronor
Swedbank - "Nyckelkund"468 kronor
Swedbank - bankkort och Internetbank325 kronor

Med prishöjningen hoppar Nordea upp och blir dyrast i Sverige. Till och med om man är en av deras "förmånskunder" och får rabatt så är det dyrare än de flesta andra banker.

Samma lista sorterad på pris från dyrast till billigast:

Årsavgift
Nordea - "Vardagspaket"468 kronor
Swedbank - "Nyckelkund"468 kronor
SEB - "Enkla Vardagen"420 kronor
Handelsbanken - bankkort och Internetbank360 kronor
Nordea - "Vardagspaket" om förmånskund348 kronor
Danske Bank - "Danske Silver"348 kronor
Swedbank - bankkort och Internetbank325 kronor
Handelsbanken - endast Internetbank300 kronor
ICA Banken - bankkort och Internetbank300 kronor
Länsförsäkringar - "Bekväma Vardagen"275 kronor
Skandiabanken - "Vardagspaketet"240 kronor
SEB - endast Internetbank120 kronor
Ikano bank - konto och kreditkort0 kronor

Jag tror inte Ikano bank (fin särskrivning) har alla tjänster man behöver så det verkar som att Skandiabanken är det bästa valet för den som vill ha en bank med alla möjliga tjänster, inklusive bankkort och bank-id. Sedan kan andra avgifter (växlingsavgifter, kreditkort med mera) göra att en billig bank blir dyr så det är individuellt vad som är bäst.

Läsarfråga: Vilken bank har du och vad är bra och dåligt med den?

Kommentarer

 1. Skandiabanken utan kort är gratis. Komplettera sedan med ett gratis kontokort med kickback typ Coop Medmera Betala Efter, Komplett, etc samt ett gratis kort för uttag typ Norwegian.

  SvaraRadera
 2. Samma gäller Länsförsäkringar. Endast betalkort som har avgift, resten kostar 0

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och om du har sparande (500kr / månad in i ett isk konto i en fond t.ex.) samt hus försäkring hos dem så får du 15% rabatt på dina försäkringar som guld kund vilket är värt någon tusenlapp eller två om året.

   Radera
  2. Om 15% rabatt på försäkringarna är värt så mycket så har man mer försäkrat än jag har. .)

   Men tack för tipset!

   Radera
 3. Ringde Nordea o frågade vad jag som kund får ut utav att dom höjer priset. Skillnaden var nu att deras kreditkort nu ingår, så det blir "gratis"... tog yttligare ett steg mot att lämna Nordea för gott..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Jag ska redigera artikeln så att det framgår. För förmånskunder så kostade kreditkortet ingenting redan innan men för andra kunder så blir det alltså billigare, bara man betalar mer först. :-p

   Radera
 4. Tänkte skriva ett svar - och PJ har skrivit exakt det jag tänkte så +1 på den!

  Skandia (banktjänster) + Komplett (kreditkort med cashback) + Rocker (debetkort för uttag)

  Med Rocker (och andra liknande) blir uttag utan avgift och utan växlingsavgift vilket INGET gratis kreditkort har. Begränsning på 3.000 kr/mån är lite snävt på resa i kontantländer bara.

  Löser allt utan att betala en krona.

  Kanske att jag skaffar kort som ger resbonus eller icke-gratis kreditkort med bättre förmåner när jag gått i FIRE och ska resa mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! Jag kände inte till Rocker. Kanske är dags för ännu en bank.

   Radera
 5. Tack för en superbra sammanställning! Jag fick gratis "nyckelkund" hos Swedbank första året med bolån hos dem, men nu när det börjar ticka månadsavgift så flyttar jag snabbt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört talas om att en del (som är bra på att prata?) kan få sina löneförmåner förlängda varje år genom att tjata på sin bank, men jag tycker inte om när de gör såna här minimala symboliska eftergifter i det långa loppet. Hoppas du hittar något som är billigare!

   Radera
 6. Tack för en bra jämförelse. Dessa små summor blir desto mer på längre sikt. De flesta accepterar nog och betalar. Jag bytte ju själv bank för att slippa denna lilla summa varje år. Lever jag 50 år till är det i alla fall 15000 kr sparat i dagens kostnader då jag hade Handelsbanken innan. Men sen kommer bankerna höja sina avgifter över tid så det kommer bli mer ändå. Är man beroende av banken då får man betala och vara glad.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir mycket bankhoppande om man ska komma undan bankernas prishöjningar. :(

   De utnyttjar verkligen att få har tid och energi att byta bank varannat år.

   Radera
 7. Det är sjukt att man ska behöva betala 39 kr /mån för att få skicka pengar till sitt eget KF hos Nordea. När jag skaffade Nordea tidigare i år sa de att man är tvungen att ha ett personkonto för att föra överpengar till KF. /An

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med, men de kommer uppenbarligen undan med det så jag tror inte det förändras. Om inte någon nischbank blir klart bättre i alla andra kategorier och billigast på en och samma gång.

   Förr i tiden så levde bankerna på att ge lägre ränta än marknadsräntorna, men numera är det tvärtom. För att lagra dina lönepengar hos riksbanken så betalar banken just nu 0,1% i avgift och de pengarna vill de ha tillbaka, på något sätt.

   En anledning till att tycka illa om negativa räntor.

   Radera
 8. Känns som storbankerna håller på att försöka prisa ut si själva.

  SvaraRadera
 9. SEB kostar nu 600kr/år

  SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare