Fords utdelning är redan tillbaka

Det har inte varit roligt att äga aktier i Ford de senaste åren. I min årssammanfattning så noterade jag hur det varit mitt sämsta innehav. Det verkade dock vara försent att sälja då värderingen var så låg att den rimligen måste gå uppåt snarare än nedåt även om det fanns många orosmoln. De hade slutat tillvekar personbilar, hade inte fått till självkörande fordon, hade inga intressanta eldrivna fordon, led av komponentbrist i sin tillverkning av de små lastbilar amerikaner vill äga och hade fortfarande enorma mängder pengar utlånade till amerikanska konsumenter som kanske inte skulle kunna betala tillbaka lånen. Utdelningen ställdes in i början av 2020 och de kontanter de hade kvar slängdes på utvecklingen av nya produkter.

2021 så har det mesta vänt. Ford har fortfarande inga självkörande bilar men det har ingen annan heller. De har fortfarande inga personbilar, men de har en spännande grupp elektriskt drivna sportbilar och små lastbilar. F-150 Lightning, den nya eldrivna lilla lastbilen, har fått massor av förhandsbeställningar och även om den inte går att köpa än så är det lovande.

Under året så har börskursen mer än fördubblats, och priset är nu 30-40% högre än när jag köpte aktierna 2016. Inte min bästa affär någonsin, men långt ifrån en dålig affär. Tur att jag inte sålde när det såg som sämst ut.

Utdelningen kommer också tillbaka. 10 cent (85 öre) per aktie per kvartal, med start den 1 december. För mig betyder det 850 kronor (före skatt) som jag inte hade räknat med. Oväntade presenter är de bästa presenterna! Nu hoppas jag att de nya elektriska fordonen blir riktigt bra så att alla vill ha dem. Dels för att bli av med förbränningsmotorer från vägarna, dels för att göra Ford till ett bra företag att vara delägare av. Går allt bra kanske utdelningen hoppar upp till de 15 cent per kvartal den var mellan 2013 och 2020.

"Alla saker kommer till dem som väntar" som Violet Fane skrev.

Kommentarer

 1. Ser man på! Ja, Mustang mach-E är faktiskt! Och som gammal Ford-anställd blir jag glad över denna nyhet, och även glad för din skull såklart!

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trevlig helg själv!

   Just nu Tesla värderad till mer än alla andra bilföretag tillsammans. Om/när det ändras så kanske värderingarna av andra bilföretag går upp ännu mer.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare