Avanza och Nordnet lider av nedgångarna

Avanza och Nordnet är börsnoterade bolag och tvingas regelbundet berätta hur det går. I halvårsrapporterna meddelade båda (Avanza, Nordnet) att intäkterna rasat betänkligt. Inte helt oväntat så har intresset av att köpa och sälja aktier dalat i takt med börskurserna.

På sätt och vis är det sunt, på sätt och vis är det ett misstag.

De som tror att börsen är ett bättre bankkonto har fått sig en rejäl näsbränna och det är sunt att sådana personer lägger sin buffert på något som svänger mindre.

De som sparar på lång sikt har just nu chansen att köpa aktier billigare än för ett år sedan. Om det var ok att köpa då, varför är det inte ok att köpa nu när det är billigare? Naturligtvis finns det massor av psykologi i det svaret. Man vill vänta på ännu lägre priser. Man känner sig inte längre bekväm med svängningarna i aktiesparande. Man tror inte längre priset är bra nog fast det är lägre. Man tror att något annat (frimärken?) är en bättre investering.

Folk säljer heller inte lika mycket. Kanske för att man tycker priset är för lågt. Kanske för att man inte vill sälja med förlust.

Oavsett anledningar så har Avanza tappat 34% av courtagevinsten och Nordnet 29% av provisionsvinsten (courtage plus lite annat). Det är mycket det.

Själv har jag handlat mer på börsen i år trots svagt kassaflöde. Innan applåderna överröstar mig så är det nog bäst att jag säger att det var mestadels "säkra" fastighetsrelaterade papper i den tråkiga delen av mitt sparande jag inte skriver om här. Det var dessutom strax innan det stora raset på allt ränte- och fastighetsrelaterat.

Det kommer ta lång tid innan de "säkra" papperen är värda vad de var innan, om någonsin (konkurser och rekonstruktioner och likvidationer händer).

Kommentarer

 1. Ja, jag äger kanske lite "för mycket" Avanza om man ska rannsaka portföljen. Har köpt i omgångar, men ligger på ganska mycket minus. Men när det känns deppigt brukar jag påminna mig själv om att "just keep buying"!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror på Avanza som företag. De har tillverkat en bra nätbank och det verkar svårt för andra banker att höja sig till Avanzas nivå.

   Sedan har jag för mig att aktien var för dyr för mig senast jag kollade på den. Min personliga riskprofil leder mig till aktier med låga P/E-tal och då blir det svårt att motivera aktier i bolag med stor potential och höga värderingar. Jag borde bli bättre på det. Jag missar möjligheter.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs