Klassiska investeringsböcker

Varje år skrivs det dussintals böcker om hur man kan bli rik på investeringar eller på något annat sätt, men bara några få böcker fortsätter läsas år efter år. Klassikerna.

Nästan alla klassiker har kommit i många upplagor. Delvis är det bra att de uppdateras med ny information, men de verkar också förändras när nya författare ska göra en "modern" version och sälja den med det gamla namnet. Alla är inte helt lättlästa och kan kan kännas föråldrade eller irrelevanta, speciellt om man läser en gammal upplaga, men alla ger någon ledtråd till hur investeringsmarknader fungerar.

John C. Bogle – The Little Book of Common Sense Investing (2007)

John Bogle skapade Vanguard som gjorde billiga indexfonder tillgängliga för alla. I den här boken går Bogle igenom olika investeringsscenarior och vad en investerare kan förvänta sig. Det har skapats lite av en kult av så kallade Bogleheads runt Bogles investeringsfilosofi, baserad på indexfonder och låga avgifter.

Numera är det inte konstigt att rekommendera billiga indexfonder, men det är mycket tack vare Bogle och hans lättlästa "Common Sense"-böcker.

Benjamin Graham – The Intelligent Investor (1949)

Benjamin Grahams böcker var den första vetenskapliga introduktionen till investering, där beslut fattas efter en noggrann jämförelse av nyckeltal och där fokus ligger på att priset ska vara lågt. Warren Buffett var en av Grahams studenter och ger Graham äran till mycket av Buffetts framgångar.

Författaren utvecklade formler som gav företag poäng som man kunde sortera på, och därmed hitta de bästa investeringarna. Det finns numera många sådana formler, men Grahams formler används fortfarande.

Boken sågar preferensaktier och Benjamin Graham skulle helt säkert roterat i sin grav om något berättat om våra D-aktier. För hög risk, för dålig långsiktig avkastning efter inflation.

Burton G. Malkiel - A Random Walk Down Wall Street (1973)

Titeln ger en ledtråd till bokens tema, att aktiepriser rör sig slumpmässigt, och att det därför inte lönar sig att försöka förutsäga rörelser på kort sikt. Boken analyserar även ombalanseringsstrategier och troliggör att de leder till bättre avkastning än att inte ombalansera.

Om man ska komma med en varning så är det att boken är rätt torr. Det är alltid en nackdel men det är bäst att vara förberedd på det.

Nassim Nicholas Taleb – The Black Swan (2007)

Taleb kunde inte publicerat boken vid ett bättre tillfälle, något år innan de amerikanska bankerna kraschade. Boken handlar nämligen om så kallade "Black Swan-händelser". Händeleser som i analyser inte kan hända till dess att de händer. Taleb visar hur ekonomer brukar bortse från Black Swan-händelser och därmed underskatta risker.

En "bank run" som den som nyss krossade Silicon Valley Bank är ett bra exempel, men det kan vara en reglering (dobbel), ett krig (Ryssland), en bedräglig grundare (WireCard) eller pandemi.

Efter Talebs böcker så har svarta svanar blivit en viktig del av analyser, man de är svåra att sätta siffror på så i slutändan ignoreras de nog ändå. Man kan åtminstone undvika att satsa alla pengar på en färg, oavsett hur säker den vadslagningen är.

Peter Lynch – Beating the Street (1992)

Peter Lynch är unik som fondförvaltare genom att ha lyckats slå marknaden, (typ indexfonder fast innan indexfonder fanns), med aktiv förvaltning över en period på över 20 år. Många klarar det några år, en del bortåt ett decennium, men ingen klarar det över 20 år, förutom Peter Lynch.

I den här boken, skriven i slutet av raden av år, beskriver Peter Lynch sin strategi. Jag har inte läst hela den här boken så jag får återkomma om mer detaljer. Det som är bra är att Lynch började sin karriär i en period av högra räntor och inflation. Något vi kan råka ut för. Börskurserna när 1980-talet började var väldigt nedpressade och det var svårt att misslyckas helt. Däremot är det alltid svårt att lyckas bättre än alla andra.

Robert J. Schiller - Irrational Exuberance (2000)

Robert Schiller är en nobelprisbelönad (det där extra "nobelpriset") ekonom som visat hur investeringsavkastning beror nästan helt och hållet på värderingen på marknaden. Låga värderingar (som på 1970-talet eller mitt i 2008-kraschen) ger bra avkastning. Höga värderingar ger låga värderingar.

Som framgår av namnet på boken så är det också en attack på orimliga värderingar av aktier. Författaren visar hur det på sikt inte lönar sig att investera i högt värderade börser.

Naturligtvis finns det alltid de som drar nytta av orimligheter. Människor som vi brukar kalla spekulanter, inte investerare.

Det är nu jag skulle haft ett samarbete med Amazon och länkar till deras bokhandel men det verkar komplicerat. Ni kan säkert hitta böckerna själva. Missade jag någon bok? Kanske någon svensk. Det skrivs många böcker, men det är få som är unika.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare