Johnson & Johnson höjer också utdelningen

Liksom Procter & Gamble som jag skrev om för bara några dagar sedan, så är Johnson & Johnson ett företag som lyckats med höjda utdelningar sedan mitten av 1900-talet. Det krävs en del skicklighet, och lite tur, att ta sig genom så många lågkonjunkturer utan att det spruckit.

I år skulle kunnat bli året det sprack då företaget avskrivit 100 miljarder för de som anklagar företaget för att ha försökt döda dem med babypuder. Det gör att helårsresultatet blir en förlust, men det var också väntat. Med en förlust skulle en utdelningssänkning vara motiverad, men så blir det inte.

Det var istället mycket positivt i rapporten. Högre marginaler än "analytikerkonsensus" hade förutspått, högre rörelsevinst, högre omsättning. På alla de positiva nyheterna föll börskursen så som vanligt var "analytikerkonsensus" och marknadens förväntningar inte exakt samma.

Kvartalsutdelningen blir nu 119 cent per aktie, eller cirka 12,20 kronor. Det är inte jättemycket för en så dyr aktie, men för företag som Johnson & Johnson så betalar man extra för pålitlighet.

Utdelningen är lite mindre pålitlig om man är svensk då dollarkursen är långt ifrån förutsägbar. Det senaste decenniet har den svängt fram och tillbaka med 20-30%. Det märks i den svenska utdelningsgrafen som är betydligt mer ryckig än den amerikanska.

Slutligen utdelningen efter inflationsjustering. Det är, liksom för nästan alla bolag, en minskning i den reella utdelningen.

Tre bolagsbesked kvar i år: Sectra, Cortava, Dow Inc

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare