Avanzas nya forum handlar bara om SBB och Urb-It

Avanzas nya aktieforum öppnade för ett par månader sedan och det har än så länge inte varit speciellt intressant. En gissning är att runt hälften av inläggen handlar om SBB, Samhällsbyggnadsbolaget i Norden AB, och om dess aktiekurs kommer dubblas eller halveras. De som skriver är oftast inte speciellt insatta eller verkar försöka manipulera andra.

Det gamla forumet hade också mycket brus så det är inte nytt, men det hade i alla fall en mer bred användning där många nyheter i många bolag kommenterades, med eller utan visdom och där människor med kunskap ibland korrigerade de som hade helt fel.

De inlägg på forumet som inte handlar om SBB, handlar om ett företag som heter Urb-it som jag inte ens kände till. Det är ett litet bolag vars kurs totalkraschade förra året och vars aktier nu handlar för enstaka ören. Mycket förhoppningar om att aktiepriset ska hoppa upp igen, men ingen verkar egentligen veta något.

Gissningsvis så har diskussioner om andra aktier flyttat till andra forum medan Avanzas forum var nedstängt.

Det är extremt fokus på blankare i inläggen. Blankning, när man lånar en aktie och säljer den, är enligt forumskribenterna orsaken till alla nedgångar i SBB och i andra aktier. De som försöker flika in att bolagen faktiskt har problem överröstas snabbt av konspirationsteoretikerna. Samtidigt så är det många som lånar ut sina SBB-aktier till blankning. Det skulle inte förvåna mig om det är samma personer som klagar på blankare.

På en teknisk nivå så är det nya användargränssnittet är inte speciellt bra. Det är så många småsaker som skaver. Fel sortering på kommentarer (de måste läsas nerifrån och upp om man inte sorterar om dem efter varje sidladdning). Endast topp-nivå-inlägg visas. Inlägg som inte är knutna till en viss aktie försvinner mest ut i intet. Urvalet av "Populära inlägg" inte tar tillräckligt stor hänsyn till att den skapar en självförstärkande loop. Sökningar listar användare som matchar istället för bolag eller inlägg. Trendande bolag visas bara om skärmen är smal (typ mobiltelefon). Foruminlägg visas inte på gamla aktiesidan på Avanza och på nya sidan visas bara toppnivåinlägg så man ser inte ser om någon skrivit en ny kommentar. Folk som skriver inlägg klagar på det gränssnittet också men jag har inte sett det själv. Och så vidare.

Jag var villig att överse med små skavanker när forumet var nytt, men nu har de haft månader på sig att göra något. Det är som att de inte bryr sig, eller att alla ändringar måste gå igenom en kommitté som möts en gång i kvartalet.

Kommentarer

  1. Råkade klicka in på detta forum under dagen idag, blev inte imponerad. Håller mig helst ifrån sådana och liknande forum helt då de största minorna erhållits därifrån...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, man ska nog ta på sig mentala skyddskläder innan man ger sig in där.

      Radera
  2. Vad händer med Urb-it?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hoppades att mina läsare skulle berätta det för jag kände inte ens till företaget förrän jag såg Avanzas forum.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare