Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Villkoren för Castellums nyemission dök upp nu under morgonen och det blir en rejäl utspädning för de som inte deltar. Det är en företrädesemission vilket innebär att de som redan äger Castellumaktier får företräde till de 160 miljoner nya 62-kronorsaktierna.

Antalet aktier kommer öka med 50% med så många nyemissionsaktier så man kan räkna med att det kommer ta ett bra tag för utdelningen per aktie att komma tillbaka till vad den var innan inflationen dök upp även om räntorna går ner igen. Om det ens någonsin händer. Priset per aktie kommer också sjunka en del. Kanske till ca 100 kronor.

För varje aktie man har den 9 maj så kommer man få en teckningsrätt (TR). Med två teckningsrätter får man rätt att att köpa en ny aktie för 62 kronor. Om börskursen efter att teckningsrätterna delats ut är 102 kronor (idag är börskursen 126 kronor) så skulle teckningsrätterna bli värda 20 kronor (häften av skillnaden på börskursen och teckningskursen). Det blir så för att det ska bli samma pris oavsett om man köper aktier direkt eller indirekt via teckningsrätter.

För de som har Castellumaktier finns det nu fyra alternativ som jag låter Olivia med 100 Castellumaktier åskådliggöra.

Exempel 1, använda teckningsrätterna

Olivia har 100 Castellumaktier, värda ca 12 600 kronor. Hon får den 15 maj 100 stycken Castellum TR (teckningsrätter). Någon gång mellan 15 och 29 maj (slutdatum beror på bank så kolla din egen bank!) så anmäler hon via sin bank att hon vill använda sina teckningsrätter för att köpa 50 nya Castellumaktier. Runt 29 maj kommer banken ta 50 * 62 = 3 100 kronor och det kommer dyka upp 50 Castellum BTA i depån. Någon gång senare kommer Olivias 50 Castellum BTA förvandlas till vanliga Castellumaktier.

Med 150 aktier så äger Olivia nu samma andel av bolaget som innan nyemissionen. Det har kostat 3 100 kronor men bolaget har också blivit större och rikare med de 10 miljarder kronor det fått in.

Exempel 2, sälja teckningsrätterna

Olivia har 100 Castellumaktier. Den 15 maj får Olivia 100 stycken Castellum TR (teckningsrätter). Olivia vill inte delta i nyemissionen så någon gång innan 24 maj (slutdatum beror på bank så kolla din egen bank!) så säljer hon sina Castellum TR på börsen som om de varit aktier. Priset kommer bero på Castellumkursen, men om Castellumaktien efter att teckningsrätterna delats ut kostar 102 kronor så kommer hon kunna sälja sina teckningsrätter för 20 kronor styck, totalt 2 000 kronor. Hon kommer få betala courtage på affären så totalt får hon ca 1 990 kronor.

Olivia har nu 1 990 kronor i handen, men äger också 33% mindre av Castellum än hon ägde innan nyemissionen så priset per aktie kommer vara betydligt lägre. Castellum fick in 10 miljarder i kontanter så det är inte så illa som det låter.

Exempel 3, köpa nya aktier direkt

Olivia har 100 Castellumaktier. Hon får den 15 maj 100 stycken Castellum TR (teckningsrätter). Olivia vill ha nya Castellumaktier direkt så hon säljer sina Castellum TR som om de varit aktier. Priset kommer bero på Castellumkursen, men om Castellumaktien kostar 102 kronor efter utdelningen av teckningsrätterna så kommer Olivia kunna sälja sina teckningsrätter för 20 kronor styck, total 2 000 kronor. Hon kommer få betala courtage på affären så totalt får hon ca 1 990 kronor.

För de 1 990 kronorna köper hon 19 nya Castellumaktier på börsen, för 102 kronor styck. Totalt kostar det 1 938 kronor plus courtage. Om det varit ett lågt courtage kommer hon nu ha 119 aktier och 50 kronor över.

Med 119 aktier så äger Olivia nu 21% mindre av Castellum än hon ägde innan nyemissionen, men då ska man också tänka på att Castellum har 10 miljarder kronor mer än de hade innan.

Exempel 4, delta i nyemissionen utan att lägga in mer pengar

Olivia har 100 Castellumaktier. Hon får den 15 maj 100 stycken Castellum TR (teckningsrätter). Olivia vill ha nya Castellumaktier men utan att lägga in mer pengar så innan den 24 maj (slutdatum beror på bank så kolla din egen bank!) säljer hon några av sina Castellum TR på börsen som om de varit aktier. Priset kommer bero på Castellumkursen efter utdelningen av teckningsrätterna, men om Castellumaktien kostar 102 kronor så kan hon sälja 62 teckningsrätter för 20 kronor styck, total 1 240 kronor. Hon kommer få betala courtage på affären så totalt får hon ca 1 230 kronor.

Efter att ha sålt, men innan 29 maj så anmäler hon via sin bank att hon vill använda sina kvarvarande 38 teckningsrätter för att köpa 19 nya Castellumaktier. Runt den 29 maj kommer banken dra 1 178 kronor och det kommer dyka upp 19 Castellum BTA i depån. Lite senare kommer Olivias Castellum BTA förvandlas till vanliga Castellumaktier.

Med 119 Castellumaktier, och 52 kronor över, så äger Olivia nu 21% mindre av Castellum än hon ägde innan nyemissionen men då ska man också tänka på att Castellum har 10 miljarder mer än de hade innan nyemissionen.

Exakt hur många teckningsrätter Olivia säljer beror på priset. Om Castellumaktien blir billigare så måste hon sälja fler teckningsräter och hon får färre Castellumaktier när allt är klart.

Ickealternativen

Det sämsta man kan göra är att inte göra någonting alls. Innan slutet på maj så måste man antingen teckna sig för nya aktier eller sälja teckningsrätterna. Det finns banker som säljer teckningsrätter åt sina passiva kunder (t.ex. Nordnet som kommer försöka sälja rätter efter en vecka) så kolla med din bank exakt hur den gör och vilka datum som gäller. Om teckningsrätterna inte säljs eller används kommer pengarna bara försvinna. De överblivna 62-kronorsaktierna kan istället köpas direkt av någon framlottad person som tecknat sig för nya aktier utan att använda teckningsrätterna

Jag kommer inte delta fullt ut i nyemissionen vilket skulle vara alldeles för dyrt just nu. Antingen kommer jag ta pengarna och acceptera en lägre ägarandel, eller så kommer jag sälja en del teckningsrätter och använda pengarna till att teckna resten, eller köpa någon annan fastighetsaktie. Castellum blev för stora i min depå efter att de köpt Kungsleden och jag skulle sålt då, men det gjorde jag inte. En minskning av andelen nu är inte helt fel.

Kommentarer

  1. Nordnet skriver så här i sin info: De teckningsrätter du inte har svarat att du vill utnyttja senast 2023-05-21 kommer vi att försöka sälja för din räkning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för informationen! Jag har lagt in den i posten med en länk till Nordnets info.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare

Det tog 27 månader att komma tillbaka