En udda strategi – utdelningsfångst

Utdelningsfångst, eller "dividend capture" som det kallas på engelska, är en strategi som bygger på att den så kallade marknaden inte alltid är helt logisk.

När ett företag tjänar pengar och blir rikare och rikare så ökar priset på aktierna. I många modeller för värdering så säger man att företagsvärdet ökar med 1 krona för varje extra krona i kassan .

När ett företag delar ut en del av kassan till sina aktieägare så minskar företagsvärdet på samma sätt som det ökade när företaget samlade på sig pengar. Rent logiskt så bör en aktie ändra pris exakt lika mycket som utdelningen och man kan visa att allt annat vore ologiskt.

Anta att aktiepriser gick ner bara hälften av utdelningen. Så att företaget Schmetterling AB har en kurs på 100 kronor före och 95 kronor efter att ha delat ut en utdelning på 10 kronor. I så fall kommer smarta (eller giriga) människor köpa aktien före utdelningens x-dag, och sälja dagen efter och tjäna enkla 5 kronor. (-100 + 95 + 10 = 5)

Anta å andra sidan tvärtom, att aktiepriser går ner dubbelt så mycket som utdelningen. Schmetterling AB har fortfarande en kurs på 100 kronor innan utdelning, men nu är kursen 80 kronor efter utdelning. Då kommer smarta (eller giriga) människor sälja aktien före utdelningens x-dag och köpa tillbaka den efter x-dagen och behålla de 20 kronorna skillnad, dubbelt så mycket som ägarna på x-dagen fick i utdelning.

Eftersom folk hoppar på möjligheter till extra pengar så kommer försök att utnyttja det ologiska justera priset så att fallet blir precis så stort som det borde vara.

Allt det här är teoretiskt. Strategin utdelningsfångst bygger på en tro att aktier faller mindre än de borde. Kanske det finns många som köper när priset blir lägre, eller många som använder beräkningsmodeller som inte innehåller kassan, eller någon helt annan anledning.

Utdelningsfångst är att man köper aktier precis innan utdelningens x-dag och säljer direkt efter och sedan får utdelningen någon vecka senare och förhoppningsvis har man då mer pengar än man började med. Även om förtjänsten skulle vara liten så finns det aktier som ger utdelningar nästan varje dag så man kan upprepa det här om och om igen. Gör man det 100 gånger om året så räcker det att man tjänar i snitt 0,2% per tillfället för att tjäna 22% på ett år.

Funkar utdelningsfångst? Antagligen inte, men det finns de som försöker och de bidrar till att göra priserna logiska för alla oss andra. Det är väldigt svårt att mäta effekten för börspriser går upp och ner varje dag oavsett utdelningar så det är ont om forskningsdata.

Framöver ska det bli intressant att se hur SBB reagerar på utdelningen. De har blivit tvingade av en stämma 2023 att dela ut pengar de egentligen inte har råd att dela ut. I slutet av juni så kommer SBB betala ut 2 kronor till varje ägare av SBB D-aktier och än värre, 1,2 kronor till varje ägare av SBB B-aktier. (Jag har sedan ett halvår några få SBB D-aktier på ren chans)

SBB-kursen kan helt säkert fortsätta uppföra sig oförutsägbart. Kanske går kursen ner mindre än utdelningen, kanske går den ner mer än utdelningen när alla som bara väntat på utdelningen säljer sina aktier.

För att ha en chans att få den här strategin att fungera så krävs det att man kan göra det med låga kostnader. Lågt courtage, låga skatter. De möjligheterna finns i Sverige med ISK och KF och relativt billiga mäklare, men jag rekommenderar ändå inte den här strategin. Jag tror att den är väldigt svår att göra lönsam, och att den lätt kan leda till stora förluster.

Det är dock bra för mig om folk försöker eftersom det gör marknaden mer logisk och förutsägbar.

Kommentarer

  1. Hallå Daniel, skulle kommentera din kommentar på Pyspunka del 2 men du tog bort den? Hann inte tidigare.

    Utdelningsfångst är nog mer jobb än nöje på sikt och tror det är lätt att klanta till det genom att missa nåt x-datum eller att kursrörelsen inte riktigt blir som man tänkt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näpp, inte tagit bort något. Jag kommenterar aldrig med mitt googlekonto så jag kan inte ens redigera mina inlägg, än mindre radera något.

      Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Sveafastigheter på väg till börsen, men med många frågetecken

RikaTillsammans brokighet

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)