Flockspekulanter är konstiga

Jag och de flesta som läser det här har bestämt oss för att bygga en ekonomisk huvudkudde lugnt och stadigt. Vi vara en del när företag gör saker som människor vill ha. Vi är delägare i snabbköp, tenngruvor, transportbolag, och tar del av framgången.

Andra planerar att bli rika snabbt. De tänker inte vänta på att snabbköpet haft 10 miljoner kunder, att transportbolaget kört 50 varv runt jorden eller att någon grävt upp en kubikkilometer tennmalm. De tänker bli rika innan slutet på dagen.

De gör vad vem som helst skulle göra, de letar efter någon som berättar hur man blir rik snabbt och följer råden.

Vi aktiesparare möter dessa personer när företag tappar fotfästet. När företagen och aktierna blir värdelösa kommer horden av flockspekulanter och som en miljon gnur galopperande över savannen jämnar de all sans och vett vid marken.

Forum fylls av korta meddelanden med många felstavningar och raketsymboler. "1 krona inan stägning!!!212 raket, raket, raket".

Aktiekurser rör sig utan kontroll upp och ner. Den som kan hänga på uppåt men inte nedåt kan tjäna pengar. Den som missar uppgångarna och bara följer med nedåt förlorar allt. Det är ett hasardspel utan regler.

Ett företag som drabbades av det här fick se varje aktie i företaget byta ägare mer än tre gånger på två dagar och aktiekursen tiofaldigas.

Det är underhållande, men om man läser forumkommentarer inser man att många är unga, okunniga om börsen och antagligen kommer förlora allt de sparat och kanske mer. Jag blir ledsen. Jag vill ta tag i dem och ropa till dem att de leker med en eld de inte förstår. Det finns några som redan ropar. Ingen lyssnar.

Chansen att bli rik innan slutet på dagen lockar. De kan se runt omkring sig att de är medlem av en stor familj som alla ska bli rika för folk har raketsymboler i sina meddelanden. Folk som säger emot tystas och anklagas för att vilja ta all vinst själva.

Till slut pyser luften ut. Till slut sitter människor där med sina aktier som inte längre går att sälja. Till slut har de fått en lektion i aktiemarknaden som kommer efterlämna djupa ärr.

Måste det vara så här?

Kommentarer

 1. JA... Tyvärr är ovan "summering" en bra bild av hur mänskligheten i stort sett agerar. Vet inte varför det ens, längre, är lönt att kommentera därkring. Det har och kommer troligtvis alltid att vara så och indexfonder spär på idén om att alla kommer att bli rika...Det tror inte jag. Ju fler som lockas av index desto större blir riskerna med index och det har Buffet inte kommenterat vad jag vet, men det borde han gjort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också funderat på vad som händer om alla aktier ägs av indexfonder. Det skulle bli konstigt. Jag tror dock att vi är väldigt långt därifrån och att vi antagligen aldrig kommer nära.

   Radera
 2. Investeringar började som en hobby och är nu efter många år en sysselsättning. När jag tittar tillbaka på avkastningen och varför det gått så pass bra så är det nog det här med flockbeteendet. Jag hade inte klarat många veckor på savannen när vi var jägare och samlare men när det gäller investeringar så är det lite av en välsignelse att sakna flockbeteende….

  Det kommer liksom automatiskt att inte följa flocken , inget som behöver läras in.

  Inte alltid en bra egenskap i andra sammanhang men när det gäller aktier - en introvert motvallsgubbe skapar alfa:-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som allas vår dröm, att hitta det där trevliga företaget som alla andra missförstått eller underskattat.

   Men visst är det en nyttig egenskap att kunna tänka själva och inte bara ta något som sant för att det sägs av någon som är karismatisk.

   Radera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare