Upp till 1 700 kronor lägre ISK-skatt

Enligt ett förslag från regering+SD, så kommer skatten på ISK sänkas med upp till 1 700 kronor per år genom att de första 150 000 kronorna i en ISK inte ska ha någon schablonintäkt. Det här var ett förslag som fick mycket kritik i remissinstanser, men det var också ett vallöfte så väljarna fick vad de röstade för vilket är bra ur demokratisynvinkel.

Jag skriver "upp till 1 700 kronor" eftersom skatteminskningen beror på statslåneräntan. Om den blir så låg som den var för några år sedan så blir skatteminskningen runt 500 kronor för de som har 150 000 kronor eller mer i en ISK (eller kapitalförsäkring som har ungefär samma skatteregler). På samma sätt skulle det kunna bli mer, men just nu är statslåneräntan på väg ner, inte upp.

För mig personligen som ligger en bit över gränsen så är det en trevlig present, om än inte avgörande på något sätt och jag tror att pengarna hade gjort mer nytta på något annat ställe. Tydligen ska det kosta staten lite drygt 4 miljarder i lägre skatteintäkter per år.

Ska man justera ISK-skatten så skulle jag hellre ta bort eller minska den där +1%-regeln som infördes när det var negativ ränta. Det räcker gott och väl att ha ett skattegolv. Både skattegolv och +1% blir kaka på kaka.

Statslåneräntan är just nu 1,94% (förra året 2,62%), vilket skulle betyda 2,94% schablonintäkt (3,62%), och 0,882% ISK-skatt (1,086%). Den varierar dock en hel del från vecka till vecka och det är räntesatsen som publiceras den sista torsdagen i november som avgör hur det blir 2025.

Om statslåneräntan förblir som den är nu så sjunker skatten 2025 för beloppet över 150 000 kronor med ca 20%. Det vore trevligt. Den nya gränsen på 150 000 skulle med den här räntesatsen spara in 1 323 kronor i ISK-skatt 2025.

Kommentarer

  1. Progressiv kapitalbeskattning.. man skulle kunna tro att vi har en vänsterregering. Eller ja, det har vi ju även om oppositionen är ännu mer åt vänster.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare