Swedbanks förra VD döms till ett drygt år i fängelse

Idag kom hovrättsdomen mot Birgitte Bonnesen för vad hon som Swedbanks VD sa offentligt efter att bankens penningtvätt i Baltikum blev känd. Både Danske Bank och Nordea har redan dömts för att ha hjälpt ryssar och andra extremt förmögna på svarta pengar att föra över pengar till västvärlden för att till exempel undvika sanktioner och Swedbank är större än båda de bankerna i Baltikum. Men det är inte för det som Bonnesen blev dömd.
20190204 Birgitte Bonnesen 1 (40211613933)
News Oresund / Sofi Eriksson, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Brottet som Bonnesen döms för är att ha ljugit för marknaden efter att Uppdrag Granskning avslöjade penningtvätten. I tingsrätten friades hon för att man tyckte att hon lyckats använda ord som var tekniskt sett korrekta, men hovrätten har sett på helheten, vad folk hörde när hon uttalade sig, och då var det osanningar.

Här är ett exempel på hur Bonnesen uttalade sig i en intervju: SVT: Här är intervjun som blev viktigt bevis i rättegången mot Bonnesen. Det var inte för den här intervjun hon fälldes men man ser hur hon gång på gång försöker undvika att svara på frågan och det var nog en del lögner.

Hennes advokat har redan indikerat att det ska överklagas till högsta domstolen och menar att hon varit helt sanningsenlig. Högsta domstolen tar upp mål de tycker är intressanta för lagtolkningen. Det här skulle kunna kvalificera.

Det finns ingen tvekan, oavsett vad advokaten säger och vad Bonnesen sa, om att marknaden blev lurade av det hon sa i intervjuer med TT och SvD. Jag tycker att det är bra att börs-VD:ar för en gångs skull inte kommer undan när de ljuger för småsparare. Hon var även åtalad för att ha gett storägare förhandsinformation men där har hon friats av både tingsrätt och hovrätt.

Straffet blir 15 månader i fängelse för grovt svindleri, för att ha lurat aktieägarna och resten av marknaden. Det hoppas jag skickar en stark signal till andra börsföretag att när de får obehagliga frågor så är det inte ok att ljuga.

Efter det här hoppas jag att de Swedbank-chefer och anställda som explicit hjälpte Putin och hans anhang att gömma pengar får något straff också, men det verkar inte vara aktuellt just nu. Möjligen kommer det bli mer böter för företaget Swedbank, något som drabbar ägarna och inte de som faktiskt utförde brotten.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Hydromars ser ut som ett nytt bedrägeribolag (Varning!)

RikaTillsammans brokighet

ICA-handlarna som blev ekobrottslingar för att bli rikare