Courtage Avanza och Nordnet - olika varianter

Edit 2015-06-18: Ca 2 veckor efter att jag publicerat det här så sänkte både Avanza och Nordnet en del av sina priser så alla jämförelser här är inte längre aktuella.
/Daniel

Både Avanza och Nordnet, de två stora svenska nätmäklarna, har ett antal olika nivåer på courtage (avgift på aktieaffärer) och man kan byta mellan nivåerna en gång per månad (Avanzas ändring slår igenom omedelbart, Nordnets den femtonde i månaden). Det här är en sammanställning över vilken nivå som är bäst beroende på storlekan på affärerna man gör. Jag gjorde den för mig själv för att se om jag borde byta men det kanske är intressant för fler än mig.

Avanza Mini
0,25% dock minst 1 krona.
Aldrig helt fel: 0,25% courtage är inte billigast men det försvinner i bruset som är aktiepriser så länge man håller aktier länge.
Avanza Small
0,15% dock minst 39 kronor.
Bättre än Mini om man aldrig handlar för mindre än 15 000 kronor (då courtaget sjunkit lägre än de 0,25% Mini har). Dåligt om man handlar för mindre än 4 000 kronor. Samma priser som Nordnet Mini.
Avanza Medium
0,069% dock minst 69 kronor.
Bättre än Small (och Mini) om man aldrig handlar för mindre än 45 000 kronor. Riktigt dåligt om man handlar för mindre än 7 000 kronor.
Fast Pris
99 kronor
Bättre än Medium (och Small och Mini) om man handlar för 150 000 kronor eller mer. Riktigt dåligt om man handlar för mindre än 10 000 kronor.
Avanza Private Banking
Bara tillgänglig om man har massor av pengar
Som Medium så ger egentligen inget när det gäller courtage.
Nordnet Mini
0,15% dock minst 39 kronor.
Minimicourtaget gör att man bör handla för minst ca 4 000 kronor men gör man det är Mini aldrig helt fel: 0,15% courtage är ett lågt courtage hur man än räknar även om det går att få lägre. Om skillnaden mellan 0,15% och 0,085% är skillnaden mellan en bra eller en dålig affär så är det här fel blogg för dig. Samma priser som Avanza Small.
Nordnet Standard
0,085% dock minst 99 kronor.
Standard har ett mycket högre minimicourtage än Mini så man måste göra rätt stora affärer för att det ska vara bättre än Mini. Handlar man alltid för 60 000 kronor eller mer så blir dock Standard ett bättre val. Riktigt dåligt om man handlar för mindre än 10 000 kronor.

Utlandsaffärer

Oavsett mäklare så försvinner ca 0,5% av pengarna i valutaväxlingsavgifter så riktigt snabba affärer på utlandsmarknader, i svenska kronor, kommer alltid vara en dålig idé.

Avanza

Slutsatserna ovan gäller i breda drag alla marknader som man har tillgång till i Avanzas onlinetjänst men notera är att det är en grundavgift på 100-300 kronor när man handlar i USA och Kanada så man bör helst handla för minst 15 000 kronor åt gången för att courtaget inte ska äta för mycket av det man vill köpa. Affärer i Skandinavien kostar ungefär som affärer i Sverige plus valutaväxlingsavgiften.

Nordnet

Slutsatserna ovan gäller i breda drag även för marknader andra än Sverige som är tillgängliga i Nordnets onlinetjänst men notera är att det är en grundavgift på 100-300 kronor när man handlar i USA, Tyskland (bara tillgänglig online hos Nordnet) och Kanada så man bör helst handla för minst 15 000 kronor åt gången för att courtaget inte ska äta för mycket av det man vill köpa. Affärer i Skandinavien kostar ungefär som affärer i Sverige plus valutaväxlingsavgiften.

Vilken nätmäklare är bäst

Jag vet inte vilken nätmäklare som är bäst. I prisnivå så ligger de ganska nära varandra. Nordnet Mini, Avanza Mini och Avanza Small är alla väldigt bra prisplaner för den som gör små affärer då och då, till exempel köper lite aktier varje lön. Gör man riktigt små affärer, för några tusen, så ska man ha Avanza Mini då ingen annan aktiemäklare kan slå deras låga minicourtage. För lite större affärer så är Nordnet Mini eller Avanza Small (de har samma priser) bättre, och om man aldrig gör små affärer så fungerar både Avanza Medium (lite bättre) och Nordnet Standard.

Storbankerna

Såvitt jag vet så har ingen storbank avgifter som på något sätt kan konkurrera med nätmäklarna så jag har inte ens brytt mig om att leta exakta siffror. Är det fel så vill jag gärna veta det.

Källor

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Varning för Circular Water

Klart för Castellums nyemission - de 4 alternativen

Castellum gör en massiv nyemission och ställer in utdelningen