Likhet mellan Sveriges och Greklands regering

Mitt i en sommarvärme som får hjärnan att kännas som mos så slås jag av en likhet mellan Sveriges och Greklands regeringar. Båda verkar rädda för att göra det som behövs när det kommer göra folk upprörda. I Greklands fall så handlar det om hur de ska hantera sin egen skuldsättning. I Sveriges fall handlar det om hur vi ska hantera befolkningens skuldsättning.

I en representativ demokrati väljer man personer som ska fatta de svåra besluten men det verkar vara svårt att ta det ansvaret. I Grekland föredrar man att prata om att ordet "demokrati" är ett grekiskt ord (liksom "Europa") medan i Sverige föredrar man att prata om hur den förra regeringen skulle gjort de svåra sakerna. Ett sånt beteende, vad det än beror på, gynnar inte länderna och antagligen inte partierna heller.

Grekland

Jag må vara naiv men jag hoppas att folk förstår att ibland måste man göra obehagliga saker för allas bästa oavsett om man bor i Sverige eller Grekland. Den stora skillnaden är nog att förtroendet för politiker är oerhört lågt i Grekland så de skulle möjligtvis missförstå försök att förändra saker.

Sverige

För Sverige är jag av den starka övertygelsen att nu är det absolut bästa tillfället att göra något som minskar intresset för att låna oerhörda mängder pengar för att köpa oerhört högt prissatta bostäder (vad sägs om 20 årslöner för 50 kvadratmeter i Stockholm).

Min favoritplan är att minska ränteavdraget med två procentenheter per år. Danmark som precis gått igenom en bostadpriskrasch har nu, lite för sent, gjort samma sak. Till 2019 kommer avdraget minska från 33% till 25%. Nederländerna har nyligen bestämt att ränteavdrag bara får användas om amorteringstiden är 30 år eller kortare. Tjeckien minskar sitt ränteavdragstak från 300 000 tjeckiska kronor till 80 000 tjeckiska kronor och så vidare. I de allra flesta länder i Europa har de inte ens fått idén att man ska betala mindre skatt för att man lånat pengar av banken.

Källa till stycket ovan: http://www.altinget.se/misc/altingetDokRänteavdrag.pdf

Så snälla regering, snälla finansminister Andersson, gör det som krävs i en representativ demokrati och fatta de beslut som är bäst för Sverige.

Kommentarer

  1. Ja, avskaffa räntesubventionerna. Det vill alla ekonomiska människor. Men det är inte politiskt gångbart, eftersom så många är dumma nog att skuldsätta sig så absurt mycket.

    Skulle även gilla om man införde ett ränteinkomstavdrag, så att stadslåneräntan på ett basbelopp eller två var skattefri. Sparande borde gynnas. Nu gynnar vi lån.

    SvaraRadera

Skicka en kommentar

Berätta vad du vet, tror och tycker om de ämnen jag berör!

Populära inlägg i den här bloggen

Avanza raderade alla sina aktieforum

Varning för Circular Water

Nyemission i BillerudKorsnäs